English Grammar and correct usage test - Dec 26, 2014

English Grammar and correct usage test – Dec 26, 2014


1. Rearrange the following alternatives to complete the below mentioned sentence.

A. These structures suggest that planet formation
B. Underway around this
C. Is already well
D. Remarkably young star

a. ACBD
b. DBCA
c. BADC
d. CADB
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. ACBD




2. Fill in the blanks to complete the following sentence.

a. He abdicated the throne _____ his eldest son.
a. For the sake of
b. To be favourable to his
c. In favour of
d. To favour
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. In favour of




3. Four sentences on the same theme are given. Choose the best alternative that represents the sentence grammatically and logically correct.

a. The glow is thought to be from orphaned stars flung out of galaxies.
b. The glow are thought to be from orphaned stars flung out of galaxies.
c. A glow is thought to be from a orphaned stars flung out of galaxies.
d. An glow is thought to be from an orphaned stars flung out of galaxies.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. The glow is thought to be from orphaned stars flung out of galaxies.




4. There are 2 sentences given below with two homonyms typed in bold which may be either mis – spelt or inappropriate in the context of the sentences. Read both the sentences carefully and decide on their correctness on the basis of the bold words.

a. This is one of the oldest churches in the Basque Provinces.
b. As the plants grow, you can bask in your own spot of sunshine.

a. If only sentence i is correct
b. If only sentence ii is correct
c. If both the sentences are correct
d. If both the sentences are incorrect but can be corrected by interchanging the words marked in bold.
e. If both the sentences are incorrect and cannot be interchanged as well.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. If both the sentences are correct




5. The sentence given below is mentioned in Direct/ Indirect Speech. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Indirect/ Direct speech.

a. She said to me, ‘you ought to wait for him.’

a. She says to me that I ought to wait for him.
b. She is saying to me that I ought to wait for him.
c. She should say to me that I ought to wait for him.
d. She said to me that I ought to wait for him.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. She said to me that I ought to wait for him.




6. Choose the correct spelling for the below given words.

a. Gester
b. Jestier
c. Jester
d. Gestier
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Jester




7. Choose the best alternative that can replace the underlined portion in the below given sentence.

a. The data showed that this infra-red background light has a blue spectrum, which meant it increases in brightness at shorter wavelengths.

a. Which means it increases in brightness at shorter wavelengths
b. Which meaned it increases in brightness at shorter wavelengths
c. Which meant it increased in brightness at short wavelengths
d. Which means it increases in bright at short wavelengths
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Which means it increases in brightness at shorter wavelengths




8. A sentence has been divided into four parts. Choose the alternative that contains error.

a. During his tour to
b. The north he visited
c. Not only Delhi but
d. Also to Agra
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Also to Agra




9. In the below mentioned analogy; choose the correct from the alternatives word that displays the same relation.

a. Basement : Attic

a. Nadir : Zenith
b. Zenith : Apex
c. Zenith : Root
d. Apex : Pinnacle
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Nadir : Zenith




10. Two sentences are given below. Combine both the sentences in a way so that the meaning of both the sentence should remain the same. Choose the correct option.

a. He did not win the first prize. He worked hard.
a. Neither…..nor
b. Either … Or
c. Though he worked hard, ….
d. Not only… But also
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Though he worked hard, ….


Post your comment

    Discussion

  • RE: English Grammar and correct usage test – Dec 26, 2014 -sunil (08/01/15)
  • in the careerride , it's a very good guestion for practice and we can time management for this prectice paper . so i can do it well it through this careerride . thanks careerride .

You may like