English Grammar and correct usage test - Dec 27, 2014

English Grammar and correct usage test – Dec 27, 2014


1. The below given sentences have three words marked in bold. The meaning of all the three words remains the same in context to the sentence, find the meaning for the words.

a. He looked very much depressed that day owing to his father’s having rebuked him soundly.
b. It was with great difficulty that he could go across the river by swimming.
c. Their conflicting purposes blocked the progress of the society.

a. Cross
b. Traverse
c. Converse
d. Disharmonious
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Cross




2. Rearrange the below mentioned alternatives in between 1 and 6 to form a coherent paragraph.

a. Miro created powerful, surrealistic images from his dreams and subconscious.

A. These artists were trying to evoke a response from society through an expressionistic manner.
B. Finally, abstract artists and representational artists maintain different ideas about reality.
C. To the representational artist, reality is what he sees with his eyes.
D. This is the reality he reproduces on canvas.

vi. To the abstract artist, reality is what he feel about what his eyes see.

a. ACDB
b. CDBA
c. DBCA
d. ABCD
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. ABCD




3. In the below given passage, there are blanks which are numbered. Fill in the blanks choosing the correct alternative mentioned against each number.

If we 1 human needs seriously in recasting the whole transportation system, we should begin with the human body and 2 the 3 use of pedestrian movement, not only for 4 but for efficiency in moving large 5 over short distances.

a. a. Took b. Take c. Takes d. Taking
b. a. Makes b. Maker c. Make d. Making
c. a. Full b. Fuller c. Fool d. Fullest
d. a. Healthy b. Health c. Health’s d. Healed
e. a. Crowds b. Crowd c. Crowded d. Crowding

i. a, ii. c, iii. d, iv. b, v. a
i. b, ii. d, iii. d, iv. c, v. c
i. c, ii. a, iii. a, iv. c, v. a
i. d, ii. b, iii. c, iv. d, v. d
View Answer / Hide Answer

ANSWER: i. a, ii. c, iii. d, iv. b, v. a




4. Which alternative will best replace the below given sentence.

a. A cooked dish which is covered with a crisp layer of cheese or bread crunbs.

a. Gratin
b. Gratis
c. Gratify
d. Grater
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Gratin




5. Choose the odd man out.

a. Intimacy
b. Enmity
c. Attachment
d. Friendship
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Enmity




6. Choose the correct alternative that forms a logical word from the jumbled parts.

T R A C I Y H
1 2 3 4 5 6 7

a. 1672345
b. 5674213
c. 4732516
d. 2376541
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. 4732516




7. Choose the correct synonym for the below given word.

CHARLATAN

a. Cheat
b. Hoax
c. Spoof
d. Bluffer
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Cheat




8. Choose the correct meaning of the underlined idiom or phrase given below in the sentence.

i. I would be glad to get another part - time job to bring in some additional income.

a. To depress someone
b. To get some income
c. To tolerate stupid people
d. To act rashly
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. To get some income




9. Choose the correct antonym for the below given word.

ENDEAVOUR

a. Struggle
b. Lick
c. Travail
d. Idleness
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Idleness




10. The sentence given below is mentioned in Active/ Passive Voice. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Passive/ Active Voice.

a. My sister taught me to swim.

a. I will teach my sister to swim.
b. I was taught to swim by my sister.
c. I would taught to swim by my sister.
d. I might teach my sister to swim.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. I was taught to swim by my sister.


Post your comment

You may like