English Grammar and correct usage test - Dec 29, 2014

English Grammar and correct usage test – Dec 29, 2014


1. The sentence given below is mentioned in Direct/ Indirect Speech. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Indirect/ Direct speech.

i. Principal said, “Leave the room.”

a. Principal asked us to leave the room
b. Principal told us to leave the room
c. Principal asks us to leave the room
d. Principal said us to leave the room
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Principal asked us to leave the room




2. Rearrange the below mentioned alternatives to form a coherent paragraph.

A. In order to better understand conservation in China, it is essential that one has a grasp of what the term ‘Chinese Conservatism’ means.
B. Chinese conservatism is markedly different from the conservatism of the modern west.
C. The political term ‘conservative’ came about during the French Revolution and inspired men who were determined to preserve Christian and aristocratic elements in European society.
D. Chinese conservatism began around the time of the Taiping rebellion and had its primary objectives the preservation of both Confucian society and non – feudal strains of pre – opium war Chinese society.

a. CDBA
b. ABCD
c. DCBA
d. ABDC
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. ABCD




3. In the below given passage, there are blanks which are numbered. Fill in the blanks choosing the correct alternative mentioned against each number.

Modern physics has 1 most dramatically one of the 2 ideas of Eastern mysticism; that all the 3 we use to describe nature are limited, that they are not 4 of reality, as we tend to believe but 5 of the mind; parts of the map, not of the territory.

i. a. Confirm b. Confirmed c. Confirms d. Confirming
ii. a. Basic b. Base c. Basics d. Based
iii. a. Concept b. Conceptualise c. Concepts d. Concerting
iv. a. Feature b. Featured c. Featuring d. Features
v. a. Creations b. Create c. Created d. Creating

i. b, ii. a, iii. c, iv. a, v. d
i. b, ii. d, iii. a, iv. d, v. a
i. c, ii. c, iii. b, iv. c, v. b
i. a, ii. a, iii. d, iv. a, v. c
View Answer / Hide Answer

ANSWER: i. b, ii. a, iii. c, iv. a, v. d




4. Two sentences are given below. Combine both the sentences in a way so that the meaning of both the sentence should remain the same. Choose the correct option.

i. He is very arrogant. He will not ask for help.

a. And
b. So…that
c. But
d. Yet
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. So…that




5. The below given sentences have three words marked in bold. The meaning of all the three words remains the same in context to the sentence, find the meaning for the words.

i. He is not his real son but one begot by his wife by her former husband.
ii. Care of the plants does promote their good growth as the absence of adequate care paves the way of their decay.

a. Boost
b. Provide
c. Step
d. Form
e. Foster
View Answer / Hide Answer

ANSWER: e. Foster




6. There are 2 sentences given below with two homonyms typed in bold which may be either mis – spelt or inappropriate in the context of the sentences. Read both the sentences carefully and decide on their correctness on the basis of the bold words.

i. They'll worn drivers about crashes on the road ahead and lookout for alternative routes.
ii. They have been warn into shape by many ears and mouths, and have been anticipated often.

a. If only sentence i is correct
b. If only sentence ii is correct
c. If both the sentences are correct
d. If both the sentences are incorrect but can be corrected by interchanging the words marked in bold.
e. If both the sentences are incorrect and cannot be interchanged as well.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. If both the sentences are incorrect but can be corrected by interchanging the words marked in bold.




7. Rearrange the following alternatives to complete the below mentioned sentence.

A. lack of sound sleep and lead their lives groggy-eyed
B. Work patterns, but the fact is
C. Many of us are faced with a
D. Blame it on a hurried lifestyle or on exhausting

a. DBCA
b. ABCD
c. CDBA
d. ADBC
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. DBCA




8. Fill in the blanks to complete the following sentence.

i. The marathon race is intended to test one’s endurance more ____

a. Than his speed
b. Than how fast one runs
c. Than one’s speed
d. Rather than the speed
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Than one’s speed




9. Choose the odd man out.

a. Igloo
b. Kothi
c. Bungalow
d. Flat
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Bungalow




10. Four sentences on the same theme are given. Choose the best alternative that represents the sentence grammatically and logically correct.

a. Bitterness not completely avoidable
b. Bitterness isn't completely avoidable
c. Bitter isn't completely avoidable
d. Bitterness is if completely avoidable
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Bitterness isn't completely avoidable


Post your comment

You may like