English Grammar and correct usage test - Nov 01, 2014

English Grammar and correct usage test – Nov 01, 2014


1. In the below given passage, there are blanks which are numbered. Fill in the blanks choosing the correct alternative mentioned against each number.

A cycle of 1 and representational art 2 with the first scratchings of prehistoric man. From the abstractions of ancient Egypt to 3, classical Rome, returning to abstractionism in early Christian art and so on up to the 4 day, the cycle has been 5 on.

i. a. Abstract b. Abstraction c. Abstracted d. Abstracting
ii. a. Begin b. Beginning c. Began d. Begun
iii. a. Represent b. Representational c. represented d. Represents
iv. a. Presentation b. Presented c. Presents d. Present
v. a. Going b. Gone c. Left d. Leave

i. a, ii. c, iii. b, iv. d, v. a
i. d, ii. b, iii. c, iv. a, v. d
i. c, ii. c, iii. b, iv. d, v. c
i. c, ii. d, iii. a, iv. c, v. a

View Answer / Hide Answer

ANSWER: i. a, ii. c, iii. b, iv. d, v. a




2. Fill in the blanks to complete the following sentence.

_____ an amicable settlement, we offer to pay you rupees 30,000

a. In view of
b. With a view to arriving at
c. With the view for
d. Viewing from the point of view of
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. With a view to arriving at




3. The sentence given below is mentioned in Direct/ Indirect Speech. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Indirect/ Direct speech.

i. You told me that you could not help me in that matter.

a. You said to me, “I cannot help you in this matter.”
b. You told me, “I cannot help you in this matter.”
c. You tell me, “I cannot help you in this matter.”
d. You say, “I cannot help you in this matter.”
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. You said to me, “I cannot help you in this matter.”




4. A sentence has been divided into four parts. Choose the alternative that contains error. If you find no error then choose the option ‘e’.

a. You should make
b. It a rule never
c. To interfere
d. With other affairs
e. No error
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. It a rule never




5. Choose the correct synonym for the below given word.

FARCICAL

a. Reasonable
b. Sensible
c. Outrageous
d. Tragic
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Outrageous




6. Rearrange the below given alternatives to form a coherent paragraph.

A. This is important and must be noted because the examination system was the traditional avenue for selecting officials.
B. During the chaos of this period, the examination system had lost much of its effectiveness.
C. The senior official of Restoration realized that their policies would be ineffective unless the quality of the junior official was improved, so it was their duty to weed out the officials who had attained office in irregular ways and to promote the examination system as the only way to high position.
D. But these men of the restoration had enough foresight to determine that it was impossible to select officials automatically on the basis of the objective test alone.

a. DACB
b. CDBA
c. BCDA
d. BACD
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. BACD




7. The sentence given below is mentioned in Active/ Passive Voice. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Passive/ Active Voice.

i. They were cooking lunch when I arrived.

a. Lunch was being cooked when I arrived.
b. Lunch is being cooked when I arrived.
c. Lunch were cooked when I arrived.
d. Lunch is being cooked where I arrived.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Lunch was being cooked when I arrived.




8. Rearrange the following alternatives to complete the below mentioned sentence.

A. Train and then export the bonsai trees.
B. In this art form very quickly opening up
C. The Japanese learnt to capitalise on the interest
D. Nurseries dedicated solely to grow

a. BACD
b. CBDA
c. DCBA
d. ABCD
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. CBDA




9. Two sentences are given below. Combine both the sentences in a way so that the meaning of both the sentence should remain the same. Choose the correct option.

i. All his friends have been praising the high quality of service in the new coffee shop for months. When he went there, the server was quite rude.

a. Either…Or
b. Neither… Nor
c. Nevertheless
d. And
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Nevertheless




10. Choose the best alternative that can replace the underlined portion in the below given sentence.

i. Many people mistake familiar for a vulgar style, and suppose that to write without affection is to write at random speed.

a. Is to write fast
b. Is to write randomly
c. Is to do speed writing
d. Is to write at random
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Is to write at random


Post your comment

You may like