English Grammar and correct usage test - Nov 04, 2014

English Grammar and correct usage test - Nov 04, 2014


1. The sentence given below is mentioned in Direct/ Indirect Speech. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Indirect/ Direct speech.

i. She said that she would be soon shifting her residence.

a. She said, “I will be soon shifting my residence.”
b. She says, “She will be soon shifting her residence.”
c. She told, “She will be soon shifting my residence.”
d. She told, “I will be soon shifting her residence.”

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a.) She said, “I will be soon shifting my residence.”



2. The sentence given below is mentioned in Active/ Passive Voice. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Passive/ Active Voice.

i. He was caught cheating in the exam by the teacher.

a. The teacher catches him cheating in the exam
b. The teacher caught him cheating in the exam
c. The teacher catch him cheating in the exam
d. The teacher caught him cheatings in the exams

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b.) The teacher caught him cheating in the exam



3. Two sentences are given below. Combine both the sentences in a way so that the meaning of both the sentence should remain the same. Choose the correct option.

i. He admitted his error.
ii. He expressed his regret.

A. He regretted admitting…
B. He admitted his error and…
C. He admittedly regretted his…

a. C only
b. B only
c. A only
d. B & C
e. All

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b.) B only



4. The below given sentences have two words marked in bold. The meaning of both the words remains the same in context to the sentence, find the meaning for the words.

i. These are but ordinary mistakes.
ii. They assembled at the village common – land to deliberate upon so many of problems.

a. General
b. Groundling
c. Ground
d. Meagre
e. Common

View Answer / Hide Answer

ANSWER: e.) Common



5. Fill in the blanks to complete the following sentence.

i. He was unhappy in all the jobs he held so far, but finally seems to have found his ____ as an advertisement executive.

a. Employment
b. Avocation
c. Niche
d. Placement

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c.) Niche



6. There are 2 sentences given below with two homonyms typed in bold which may be either mis – spelt or inappropriate in the context of the sentences. Read both the sentences carefully and decide on their correctness on the basis of the bold words.

i. In general, data is polled at the top of each hour from each station.
ii. He reached down and grabbed her cane pole from the ground.

a. If only sentence i is correct
b. If only sentence ii is correct
c. If both the sentences are correct
d. If both the sentences are incorrect but can be corrected by interchanging the words marked in bold.
e. If both the sentences are incorrect and cannot be interchanged as well.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c.) If both the sentences are correct



7. A sentence has been divided into four parts. Choose the alternative that contains error.

a. It is only when you travel
b. Through the length and breadth of this country
c. Can you realise its enormity
d. And the rich variety of its landscape
e. No error

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c.) Can you realise its enormity



8. Choose the best alternative that can replace the underlined portion in the below given sentence.

i. Experts claim that shifting a portion of health benefit costs back to the workers helps to control the employer’s costs, but also helps to limit medical spending.

a. Helps the control of the employer’s costs, and also
b. Helps to control not only the employer’s costs, but
c. Not only helps to control the employer’s costs, but also helps
d. Not only helps to control the employer’s costs, and also helps

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c.) Not only helps to control the employer’s costs, but also helps



9. Four sentences on the same theme are given. Choose the best alternative that represents the sentence grammatically and logically correct.

a. The saddest part is the gradual obliteration of the functional aspect.
b. The sad part is the gradual obliteration of the functional aspects.
c. The saddest parts is the gradual obliteration of the functional aspects.
d. The sad part are the gradual obliteration of the functional aspects.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a.) The saddest part is the gradual obliteration of the functional aspect.



10. Rearrange the below mentioned alternatives to form a coherent paragraph.

A. They are active, hardworking, competent and caring people dedicated to making a difference.
B. The fact that you picked up these sentences indicates that you can probably identify with what they’re feeling.
C. Yet these people consistently tell us of the tremendous struggles they face daily while trying to put first things first in their lives.
D. Through our work at the Leadership Centre, we’ve come in contact with many people from around the world, and we’re constantly impressed with what they represent.

a. DACB
b. ADCB
c. DBAC
d. BDAC

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a.) DACB


Post your comment

You may like