English Grammar and correct usage test - Nov 05, 2014

English Grammar and correct usage test – Nov 05, 2014


1. The sentence given below is mentioned in Direct/ Indirect Speech. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Indirect/ Direct speech.

i. The children said, ‘we will build a robot ourselves.’

a. The children said that they will build a robot ourselves.
b. The children said that we would build a robot ourselves.
c. The children said that they would build a robot themselves.
d. The children said that we will build a robot themselves.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. The children said that they would build a robot themselves.




2. Two sentences are given below. Combine both the sentences in a way so that the meaning of both the sentence should remain the same. Choose the correct option.

i. The bull rushed straight at the little boy. He quickly moved to one side.

a. And
b. Therefore
c. But
d. Thereby
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. But




3. A sentence has been divided into four parts. Choose the alternative that contains error.

a. I like meeting with people
b. And joking with them
c. And finding out
d. Their opinions about things
e. No error
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. I like meeting with people




4. Four sentences on the same theme are given. Choose the best alternative that represents the sentence grammatically and logically correct.

a. An difficult few years lie ahead for Asia’s most successful countries.
b. A difficult few year lie ahead for Asia most successful countries.
c. A difficult few years lies ahead for Asia’s most successful countries.
d. A difficult few years lie ahead for Asia’s most successful countries.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. A difficult few years lie ahead for Asia’s most successful countries.




5. The sentence given below is mentioned in Active/ Passive Voice. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Passive/ Active Voice.

i. Dad read the novel in three days.

a. Dad reads the novel in three days.
b. The novel was read by dad in three days.
c. Dad reads the novel on three days.
d. Dad reads a novel on three days.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. The novel was read by dad in three days.




6. Fill in the blanks to complete the following sentence.

i. He is ______ by the doctor not to smoke.

a. In strict orders
b. Under strict orders
c. Over strict orders
d. With orders
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Under strict orders




7. Choose the best alternative that can replace the underlined portion in the below given sentence.

i. Neither Barbara nor her friends is invited to pledge the local sorority.

a. Is invited to pledge the local sorority
b. Are invited to pledge the local sorority
c. Is pledging the local sorority
d. Are pledging the local sorority
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Are invited to pledge the local sorority




8. In the below given passage, there are blanks which are numbered. Fill in the blanks choosing the correct alternative mentioned against each number.

Indian managers have an 1 belief in the government’s ability to 2 competitiveness. I was surprised to find at a 3 conference in Bombay a banner which spoke only of 4 reforms and government’s policies and said nothing about how companies must 5 to the reforms.

i. a. Exaggeration b. Exaggerations c. Exaggerating d. Exaggerated
ii. a. Influential b. Influence c. Influenced d. Influencing
iii. a. Recent b. Recently c. Resenting d. Resented
iv. a. Economical b. Economically c. Economic d. Economies
v. a. Responding b. Responded c. Responding d. Respond

i. d, ii. b, iii. a, iv. c
i. a, ii. c, iii. c, iv. d
i. b, ii. b, iii. a, iv. a
i. a, ii. a, iii. d, iv. c
View Answer / Hide Answer

ANSWER: i. d, ii. b, iii. a, iv. c




9. The below given sentences have two words marked in bold. The meaning of both the words remains the same in context to the sentence, find the meaning for the words.

i. We witness a great fall in moral standards of the people in the materialistic world of to – day.
ii. He could not fail to express his unwillingness to accept the prize in as much as it was against his conscience to do so.

a. Incline
b. Declivity
c. Degradation
d. Decline
e. Degeneration
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Decline




10. There are 2 sentences given below with two homonyms typed in bold which may be either mis – spelt or inappropriate in the context of the sentences. Read both the sentences carefully and decide on their correctness on the basis of the bold words.

i. Your silence is being read as not only permission but asent.
ii. Old age is not an illness, it is a timeless ascint.

a. If only sentence i is correct
b. If only sentence ii is correct
c. If both the sentences are correct
d. If both the sentences are incorrect but can be corrected by interchanging the words marked in bold.
e. If both the sentences are incorrect and cannot be interchanged as well.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: e. If both the sentences are incorrect and cannot be interchanged as well.


Post your comment

You may like