English Grammar and correct usage test - Nov 07, 2014

English Grammar and correct usage test – Nov 07, 2014


1. The sentence given below is mentioned in Direct/ Indirect Speech. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Indirect/ Direct speech.

i. Jainam said to his mother, ‘I am leaving for UK tomorrow.’

a. Jainam says to his mother that he is leaving for UK tomorrow.
b. Jainam told his mother that he was leaving for UK the next day.
c. Jainam said to his mother that he is leaving for UK the next day.
d. Jainam was saying to his mother that he is leaving for UK tomorrow.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Jainam told his mother that he was leaving for UK the next day.




2. Two sentences are given below. Combine both the sentences in a way so that the meaning of both the sentence should remain the same. Choose the correct option.

i. I could not find him in his house. I went over to Alex’s house to see if he was there.

a. So
b. Nor
c. Or
d. As
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. So




3. A sentence has been divided into four parts. Choose the alternative that contains error.

a. He is
b. One of my friends
c. Who
d. Is intelligent
e. No error
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Is intelligent




4. Four sentences on the same theme are given. Choose the best alternative that represents the sentence grammatically and logically correct.

a. Many aspect of a company’s reward system are quite unclear.
b. Many aspects of a company rewards systems are quite unclear.
c. Many aspects of a company’s reward system are quite unclear.
d. Many aspects if a company’s reward system are quite unclear.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Many aspects of a company’s reward system are quite unclear.




5. The sentence given below is mentioned in Active/ Passive Voice. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Passive/ Active Voice.

i. I entered the obstacle course in record time.

a. The obstacle course was entered by me in record time.
b. The obstacle course is entered by me in record time.
c. The obstacle course were entered by me in record time.
d. The obstacle course when entered by me in record time.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. The obstacle course was entered by me in record time.




6. Fill in the blanks to complete the following sentence.

i. ______, a bus almost ran over him.

a. Running across the road
b. Running on the road
c. When he ran across the road
d. When he was running through the road
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. When he ran across the road




7. Choose the best alternative that can replace the underlined portion in the below given sentence.

i. The basic needs approach considers health as a basic need along with food, shelter, clothing and education.

a. Approaches, considers health to be
b. Approach considers health as being
c. Approach, consider health to being
d. Approach considers health as
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Approach considers health as




8. In the below given passage, there are blanks which are numbered. Fill in the blanks choosing the correct alternative mentioned against each number.

The choice people have 1 of that and the multiple platforms that they 2 access to now because of all of this has also changed people’s 3. Who would read a newspaper 4 wasn’t in 5 anymore?

i. a. Because b. As c. Then d. That
ii. a. had b. Have c. Has d. How
iii. a. Expectation b. Expecting c. Expectations d. Expected
iv. a. Then b. There c. Those d. That
v. a. Colour b. Coloured c. Colouring d. Colourful

i. a, ii. b, iii. c, iv. d, v. a
i. a, ii. c, iii. b, iv. c, v. a
i. d, ii. a, iii. a, iv. d, v. a
i. b, ii. d, iii. c, iv. a, v. a
View Answer / Hide Answer

ANSWER: i. a, ii. b, iii. c, iv. d, v. a




9. The below given sentences have two words marked in bold. The meaning of both the words remains the same in context to the sentence, find the meaning for the words.

i. I was willing to accept the first offer, made by the shopkeeper.
ii. The tree was leaning towards the building.

a. Bent
b. Inclined
c. Sloped
d. Forced
e. Disposed
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Inclined




10. There are 2 sentences given below with two homonyms typed in bold which may be either mis – spelt or inappropriate in the context of the sentences. Read both the sentences carefully and decide on their correctness on the basis of the bold words.

i. It involves cutting the deck exactly in half and interweaving the two halves precisely.
ii. I have a bright and colourful chandelier.

a. If only sentence i is correct
b. If only sentence ii is correct
c. If both the sentences are correct
d. If both the sentences are incorrect but can be corrected by interchanging the words marked in bold.
e. If both the sentences are incorrect and cannot be interchanged as well.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. If both the sentences are correct



Post your comment

You may like