English Grammar and correct usage test - Nov 12, 2014

English Grammar and correct usage test – Nov 12, 2014


1. Two sentences are given below. Combine both the sentences in a way so that the meaning of both the sentence should remain the same. Choose the correct option.

i. I gave the shopkeeper 50 rupees. I had 10 rupees change.

a. But
b. Then
c. And
d. Because
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. And




2. A sentence has been divided into four parts. Choose the alternative that contains error.

a. Every one of those
b. Who came here are
c. Foolish and
d. Cannot be relied
e. No error
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Who came here are




3. Choose the best alternative that can replace the underlined portion in the below given sentence.

i. Justice was served, goes the well – worn cliché when both high and low stand equal before the law.

a. Was served, goes the well – worn cliché, when both high and low stood equal before the law.
b. Has been served, goes the well – worn cliché, when both high and low stand equal before the law.
c. Had been served, goes the well – worn cliché, when both high and low stood equal before the law.
d. Is served, goes the well – worn cliché when both high and low stand equal before the law.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Is served, goes the well – worn cliché when both high and low stand equal before the law.




4. The sentence given below is mentioned in Direct/ Indirect Speech. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Indirect/ Direct speech.

i. He said, “I work in an insurance office.”

a. He said that he worked in an insurance office.
b. He says that he worked in an insurance office.
c. He asked that he worked in an insurance office.
d. He might have said that he worked in an insurance office.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. He said that he worked in an insurance office.




5. Fill in the blanks to complete the following sentence.

i. A man who buys a lottery ticket is putting himself _________.

a. In a way of winning a prize
b. In the way of winner a prize
c. In the way of winning a prize
d. In the way if winning a prize
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. In the way of winning a prize




6. The sentence given below is mentioned in Active/ Passive Voice. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Passive/ Active Voice.

i. The earthquake damaged the building.

a. The building is damaged by the earthquake.
b. The building was damaged by the earthquake.
c. The building shall be damaged by the earthquake.
d. The building might be damaged by the earthquake.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. The building was damaged by the earthquake.




7. Four sentences on the same theme are given. Choose the best alternative that represents the sentence grammatically and logically correct.

a. To saw the consequences in close – up are an astonishing experience.
b. To see the consequences in close – up is an astonishing experiences.
c. To see the consequences in close – up is an astonishing experiencing.
d. To see the consequences in close – up is an astonishing experience.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. To see the consequences in close – up is an astonishing experience.




8. In the below given passage, there are blanks which are numbered. Fill in the blanks choosing the correct alternative mentioned against each number.

Since 1 begins with competence, it follows that employee 2 is a crucial component in moulding a 3 work force. Without employee training, your company could 4 slip behind the competition, because no amount of savvy merchandising can compensate for employees who miss sales 5, bungle orders, or alienate customers.

i. a. Confidence b. Confide c. Confident d. Confiding
ii. a. Train b. Training c. Trained d. Trains
iii. a. Production b. Produce c. Productive d. Produces
iv. a. Easily b. Ease c. Eased d. Easing
v. a. Opportunity b. Opportune c. Opt d. Opportunities

i. b, ii. a, iii. c,iv. a, v. d
i. c, ii. b, iii. a,iv. c, v. c
i. a, ii. d, iii. d,iv. d, v. a
i. c, ii. c, iii. a,iv. c, v. d
i. a, ii. b, iii. c,iv. a, v. d
View Answer / Hide Answer

ANSWER: i. a, ii. b, iii. c,iv. a, v. d




9. The below given sentences have two words marked in bold. The meaning of both the words remains the same in context to the sentence, find the meaning for the words.

i. The lower part of the roof of the temple was painted with characters from mythological stories.
ii. The authorities have determined the highest limit of the acreage of land one can possess in cities.

a. Sealing
b. Standard
c. Cell
d. Chaise
e. Ceiling
View Answer / Hide Answer

ANSWER: e. Ceiling




10. There are 2 sentences given below with two homonyms typed in bold which may be either mis – spelt or inappropriate in the context of the sentences. Read both the sentences carefully and decide on their correctness on the basis of the bold words.

i. The fact that torture diminishes the nation’s standing doesn’t seem to faze them.
ii. We are in a part of the warming phase of the natural cycle.

a. If only sentence i is correct
b. If only sentence ii is correct
c. If both the sentences are correct
d. If both the sentences are incorrect but can be corrected by interchanging the words marked in bold.
e. If both the sentences are incorrect and cannot be interchanged as well.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. If both the sentences are correct


Post your comment

You may like