English Grammar and correct usage test - Nov 28, 2014

English Grammar and correct usage test – Nov 28, 2014


1. In the below given passage, there are blanks which are numbered. Fill in the blanks choosing the correct alternative mentioned against each number.

1 of spontaneous social activity, most productivity carried out in 2 kinds of psychotherapy groups, 3 that from time to time people show noticeable changes in posture, viewpoint, 4, vocabulary, and other 5 of behaviour.

i. a. Observe b. Observed c. Observes d. Observation
ii. a. Certainty b. Certain c. Ascertain d. Ascertaining
iii. a. Reveal b. Revealed c. Reveals d. Revealing
iv. a. Voice b. Voiced c. Voices d. Voicing

i. d, ii. b, iii. c, iv. a
i. a, ii. d, iii. a, iv. c
i. c, ii. a, iii. c, iv. d
i. a, ii. c, iii. b, iv. b
View Answer / Hide Answer

ANSWER: i. d, ii. b, iii. c, iv. a




2. The below given sentences have two words marked in bold. The meaning of both the words remains the same in context to the sentence, find the meaning for the words.

i. He tried to jump high up to the precipice.
ii. He celebrates his birthday in the year in which February has 29 days. Which may be his probable date of birth?

a. Equinox
b. Fling
c. Leap
d. Gallop
e. Hop
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Leap




3. Rearrange the below mentioned alternatives to form a coherent paragraph.

A. It was essential that managers from the highest levels of the company be involved in decision – making process from the start.
B. Senior scientists met with high – level managers and entered into a long series of discussions.
C. Xerox also realised that it had to hire a renowned local scientist as the initial laboratory leader.
D. Their first decision: to locate the new laboratory at a centre of scientific excellence.

a. CDBA
b. ABDC
c. ABCD
d. DCBA
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. ABDC




4. The sentence given below is mentioned in Direct/ Indirect Speech. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Indirect/ Direct speech.

i. She said she would visit the library every day.

a. I shall visit the library every day.
b. I would visit the library every now and then.
c. I may visit the library every day.
d. I will visit the library every day.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. I will visit the library every day.




5. The sentence given below is mentioned in Active/ Passive Voice. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Passive/ Active Voice.

i. The cockroach was killed with a slipper.

a. They killed cockroaches with slipper
b. They will kill the cockroach with a slipper
c. They killed the cockroach with a slipper
d. They should kill the cockroach with a slipper
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. They will kill the cockroach with a slipper




6. Four sentences on the same theme are given. Choose the best alternative that represents the sentence grammatically and logically correct.

a. It is our presence in the world which multiplies relations.
b. It is or presence in the world which multiply relations.
c. It is our presence in the worlds which multiply relation.
d. It is our presence in the world where multiply relation.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. It is our presence in the world which multiplies relations.




7. There are 2 sentences given below with two homonyms typed in bold which may be either mis – spelt or inappropriate in the context of the sentences. Read both the sentences carefully and decide on their correctness on the basis of the bold words.

i. The lambs grease on everything from sagebrush to alpine herbs, which makes them lean and flavourful.
ii. Baking soda does a marvellous job of oven cleaning and refrigerator cleaning with a bit of elbow graze.

a. If only sentence i is correct
b. If only sentence ii is correct
c. If both the sentences are correct
d. If both the sentences are incorrect but can be corrected by interchanging the words marked in bold.
e. If both the sentences are incorrect and cannot be interchanged as well.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. If both the sentences are correct




8. Choose the best alternative that can replace the underlined portion in the below given sentence.

i. The past generation produced some great men but as a generation it lead the world repeatedly to disaster.

a. It led the world repeatedly to disaster
b. It leads the world repeatedly to disaster
c. It is leading the world repeatedly to disaster
d. It will led the world repeatedly to disaster
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. It led the world repeatedly to disaster




9. Choose the correct spelling for the below given words.

a. Oracal
b. Orakal
c. Oracle
d. Orakle
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Oracle




10. Two sentences are given below. Combine both the sentences in a way so that the meaning of both the sentence should remain the same. Choose the correct option.

i. Napolean was one of the greatest of Generals. This is universally acknowledged.

A. Napolean the great General is universally…
B. The great Napolean is generally universally…
C. Napolean’s greatness as a General is universally…

a. Only A
b. Only C
c. A & C
d. B & C
e. All
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Only C


Post your comment

You may like