English Grammar and correct usage test - Oct 20, 2014

English Grammar and correct usage test – Oct 20, 2014


1. Rearrange the following sentences to perform a coherent paragraph.

A. Manish begins to dread the very thought of attending these morning meetings.
B. This shyness bothers him to the point where he loses his appetite.
C. Each morning there is a board meeting at which business is discussed.
D. He says they make him terribly shy.

a. CADB
b. DCAB
c. BCDA
d. ABCD
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. CADB




2. Choose the best alternative that can replace the underlined portion in the below given sentence.

i. Experts claim that shifting a portion of health – benefit costs back to the workers helps to control the employer’s costs, but also helps to limit medical spending.

a. Helps to control not only the employer’s costs, but
b. Not only helps to control the employer’s costs, and also helps
c. Helps the control of the employer’s costs, and also helps
d. Not only helps to control the employer’s costs, but also helps
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Not only helps to control the employer’s costs, but also helps




3. Choose the correct synonym for the below given word

HALCYON

a. Agitated
b. Pastoral
c. Frenetic
d. Insane
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Pastoral




4. The below given sentences have two words marked in bold. The meaning of both the words remains the same in context to the sentence, find the meaning for the words.

i. That day’s cricket play was washed off by rains.
ii. The lion was lying in wait for the arrival of its prey.

a. Meet
b. Sport
c. Meat
d. Game
e. Assembly
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Game




5. Rearrange the following alternatives to from a grammatically correct sentence.

A. By small group of employees
B. Foster an atmosphere
C. That encourages
D. Trial and error

a. ACDB
b. DCBA
c. BCDA
d. CDBA
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. BCDA




6. The sentence given below is mentioned in Direct/ Indirect Speech. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Indirect/ Direct speech.

i. The teacher said to the boys, ‘Work hard if you want to pass the exam.’

a. The teacher said to the boys that they should work hard to pass the exam.
b. The teacher advised the boys to work hard if they wanted to pass an exam.
c. The teacher says that the boys need to work hard to pass the exam.
d. The teacher advises the boys that if they want to pass the exam then they need to work hard.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. The teacher advised the boys to work hard if they wanted to pass an exam.




7. Fill in the blanks to complete the below mentioned sentence.

i. Everyone will admit that swindling one’s fellow beings is a necessary practice; upon it is based the really sound commercial success formula: ______________.

a. Sell what you cannot buy back
b. Buy what you will sell to another at a higher price
c. Buy cheap and sell dear
d. Sell what you can, do not buy from a competitor
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Buy what you will sell to another at a higher price




8. Choose the odd man out.

a. Zeal
b. Kneel
c. Feel
d. Heel
e. Seal
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Kneel




9. The sentence given below is mentioned in Active/ Passive Voice. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Passive/ Active Voice.

i. They have informed him of his wife’s death.

a. He has been informed of his wife’s death.
b. He have been informed of his wife’s death.
c. He should been informed of his wife’s death
d. None of the above.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. He has been informed of his wife’s death.




10. In the below mentioned analogy. Choose the correct from the alternatives word that can replace the question mark displaying the same relation.

i. Formula : Constituent

a. Carburettor : Mixture
b. Verdict : Sentence
c. Rocket : Pilot
d. Binominal : Monocular
e. Equation : Term
View Answer / Hide Answer

ANSWER: e. Equation : Term


Post your comment

You may like