English Grammar and correct usage test - Oct 27, 2014

English Grammar and correct usage test – Oct 27, 2014


1. Rearrange the below mentioned alternatives to form a coherent paragraph.

A. In Japan, bonsai are highly regarded as a symbol of their culture and ideal.
B. Bonsai is no longer reserved for the upper class, but is a joy shared by executive and factory worker alike.
C. Bonsai has evolved to reflect changing tastes and times with a great variety of countries, cultures and conditions in which it is practiced.
D. The New Year is not complete unless the tokonoma – the special niche in every Japanese home used for the display of ornaments and prized possessions – is filled with a blossoming apricot or plum tree.

a. ABCD
b. ABDC
c. CADB
d. CBDA
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. CADB




2. The sentence given below is mentioned in Direct/ Indirect Speech. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Indirect/ Direct speech.

i. He urged me not to be nasty.

a. “Don’t be nasty,’ he asked.
b. “Don’t be nasty,” he says.
c. “Don’t be nasty,” he asks.
d. “Don’t be nasty,” he said.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. “Don’t be nasty,” he said.




3. The below given sentences have two words marked in bold. The meaning of both the words remains the same in context to the sentence, find the meaning for the words.

i. The lioness gave birth to two beautiful cubs.
ii. They managed to have highly sophisticated machine to drill deep wells in the desert region.

a. Shove
b. Bore
c. Instil
d. Generate
e. Produce
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Bore




4. Choose the correct antonym for the below given word.

PLATONIC

a. Utopian
b. Transcendent
c. Quixotic
d. Physical
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Physical




5. In the below given passage, there are blanks which are numbered. Fill in the blanks choosing the correct alternative mentioned against each number.

So gloom has 1 a great deal on whether people believe they know all there is to know about how the world works, or whether they are more 2 by their 3 and the 4 of new 5.

i. a. Dependent b. Depended c. Depend d. Depends
ii. a. Impressed b. Impress c. Impressing d. Impresses
iii. a. Ignore b. Ignored c. Ignorance d. Ignores
iv. a. Possible b. Possibilities c. Possess d. Pose
v. a. Discovered b. Discovery c. Discovers d. Discoveries

i. b, ii. d, iii. c, iv. c, v. d
i. c, ii. c, iii. b, iv. d, v. a
i. a, ii. b, iii. c, iv. d, v. a
i. b, ii. a, iii. c, iv. b, v. d
View Answer / Hide Answer

ANSWER: i. b, ii. a, iii. c, iv. b, v. d




6. The sentence given below is mentioned in Active/ Passive Voice. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Passive/ Active Voice.

i. They have finished the new product design.

a. The new product design will be finished.
b. The new product design has been finished.
c. The new product design might have been finished.
d. The new product design should have been finished.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. The new product design has been finished.




7. Choose the best alternative that can replace the underlined portion in the below given sentence.

i. Those suspicious of a soft approach _____.

a. Will be sharp in the negatives
b. Will harp on the negatives
c. Will harp on the positives
d. Will carp on the negatives
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Will harp on the negatives




8. Choose the best alternative that can replace the underlined portion in the below given sentence.

i. I think Mukesh had something very useful to say, however, he was unable to communicate his point of view to a sceptical audience.

a. The audience was willing to accept his ideas
b. He failed to convince a suspicious congregation
c. He could not convince the doubting audience
d. He did not change the minds of a very knowledgeable public in attendance
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. He could not convince the doubting audience




9. Fill in the blanks to complete the following sentence.

i. The _____ of Agatha Christie’s argument is that human nature remains the same, wherever you are.

a. Crux
b. Acne
c. Pinnacle
d. Nadir
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Crux




10. Rearrange the following alternatives to complete the below mentioned sentence.

A. A greater advantage lay in the fact that
B. She was not fettered by the past
C. By old enmities or old ties
D. By historic claims or traditional rivalries

a. DCBA
b. ABCD
c. CDBA
d. BCDA
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. ABCD



Post your comment

You may like