English Grammar Test - find out the part containing the mistake

English Grammar Test


In the following questions, a sentence has been divided into four parts, marked as a, b, c and d. One of these parts contains a mistake in grammar, idiom or syntax. Find out the part containing the mistake and mark it as the answer.

1.
a.) Ria is more talkative than
b.) any girl in the class because
c.) she is not afraid of the teacher,
d.) since the teacher is her mother.


2.
a.) There is only the orange
b.) and one kiwi in the refrigerator,
c.) so let us go to the market
d.) and buy some more fruits.


3.
a.) If anyone had doubts about
b.) this lesson or the previous one
c.) they can meet me at my house
d.) either today or tomorrow.


4.
a.) Ram is one of the students
b.) in the class who has not been absent
c.) for a single day
d.) during the entire year.


5.
a.) The part of Madras that interested us the most
b.) were the beach and the museum
c.) which we recommend to all friends
d.) who plan to visit that city


6.
a.) That hospital is so badly run
b.) that neither the nurses nor the doctor
c.) come on time, and so the patients
d.) have to wait indefinitely to get attended to.


7.
a.) The first thing you should do
b.) on receiving the answer sheet is
c.) to count the pages and write
d.) your registration number on each page.


8.
a.) Along the northern border of India
b.) is seen the Himalayas
c.) tall, mighty and majestic
d.) in their unique splendour.


9.
a.) The creature on Mars, if any,
b.) are bound to be very different from us
c.) not only in shape but also in size
d.) because of different gravitational conditions.


10.
a.) Collecting money for the new school
b.) may not be very easy
c.) but if everyone does their best
d.) we can still reach the target


11.
a.) If I were selected as the captain
b.) and am able to win the toss
c.) I shall put the other team to bat first
d.) and still win the match.


12.
a.) Much of the students in the class
b.) are weak in mathematics and therefore
c.) the Headmaster has arranged for special tuition
d.) in the evening after class hours.


13.
a.) His father advised him to forget the past,
b.) and stop crying on spilt milk
c.) and work hard in the future
d.) avoiding the mistakes he had committed earlier


14.
a.) He declined our offer of help
b.) saying that he is very proud to accept
c.) money from neighbours like us
d.) whom he has known just for a week.


15.
a.) Which of the three puppies
b.) do you like better,
c.) the white, the black
d.) or the brown one?


16.
a.) The workers resolved
b.) to go on strike
c.) until
d.) their demands were not met


17.
a.) The government of India
b.) signed bilateral
c.) trade agreements in
d.) many other nations.


1. b
2. a
3. a
4. b
5. a
6. c
7. c
8. d
9. a
10. c
11. a
12. a
13. b
14. b
15. b
16. d
17. c
Post your comment

You may like