Fundamentals of computer - computer awareness questions

Fundamentals of computer - computer awareness questions


These questions on Fundamentals of computer are useful during various competitive examinations such as Bank PO, Bank, Clerk, SSC, Railway, LIC AAO etc and entrances MBA, BBA, BBS, MCA, BCA, hotel management etc.
Q1. Which one is the world’s first electric computer?

1. EDVAC
2. UNIVAC
3. ENIAC
4. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: All of the above




Q2. Which one of the following is the commonly used pointing input device?

1. Mouse
2. Touchpad
3. Touchscreen
4. Scanner

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Mouse




Q3. It is the main type of software

1. Application software
2. System software
3. Utility software
4. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: All of the above




Q4. From which language the word “computer” is derived?

1. Spanish
2. English
3. Latin
4. Greek

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Latin




Q5. Which one of the following is true for RAM?

1. It is volatile memory
2. It is temporary memory
3. It is primary memory
4. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: All of the above




Q6. What is the difference between a memory and storage?

1. Memory is slow and storage is fast
2. Memory is temporary and storage is permanent
3. Memory is permanent and storage is temporary
4. Memory is non-volatile and storage is volatile

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Memory is temporary and storage is permanent




Q7. The type of software which is distributed free but the user use has to pay some amount for further use is

1. Rentalware
2. Public software domain
3. Freeware
4. Shareware

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Freeware




Q8. Information is derived from the raw fact

1. Data
2. Input
3. Information
4. Message

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Data




Q9. What is used to see the output?

1. Joystick
2. Monitor
3. Mouse
4. All the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Monitor




Q10. Which one of the following when used as a central computer holds collection of data and programs for many PC’s workstations and other computers?

1. Server
2. Laptop
3. Super computer
4. Mini computer

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Server




Q11. The operation of computer is controlled by

1. Memory system
2. Controlling system
3. Operating system
4. Processing system

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Operating system




Q12. Which one of the following is the microprocessor based computing device?

1. Workstation
2. Personal computer
3. Server
4. Mainframe

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Personal computer




Q13. When the computer is turned off then the content of which one of the following is lost?

1. Output
2. Storage
3. Memory
4. Register

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Memory




Q14. What is the other name of the external devices like printers, keyboards and modems?

1. Peripherals
2. Extra hardware device
3. Add-on device
4. PC expansion slot add-ons

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Peripherals




Q15. The other components of computer system is directed to perform the task specified in the program instructions with the help of

1. Input unit
2. Control unit
3. ALU
4. System unit

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Control unit




Q16. What is the use of scanner?

1. To scan pictures
2. To scan text
3. To scan graphics
4. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: All of the above




Q17. The permanent memory built into computer is called

1. ROM
2. RAM
3. Floppy
4. CD-ROM

View Answer / Hide Answer

ANSWER: ROM




Q18. _______________ is not hardware

1. Interpreter
2. Printer
3. Mouse
4. Scanner

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Interpreter




Q19. What does a computer do after gathering data, processing it and sending the data to the output device?

1. Delete the data
2. Write the data
3. Hide the data
4. Stores the data

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Stores the data




Q20. In a computer system where is the processing done?

1. Monitor
2. CPU
3. RAM
4. ROM

View Answer / Hide Answer

ANSWER: CPU




Q21. Laser printer is an example of

1. Output device
2. Input device
3. Memory device
4. Processing device

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Output device




Q22. Which one of the following component of computer can be seen and touched?

1. CPU
2. Storage registers
3. Software
4. Hardware

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Hardware




Q23. On which component the first generation of computer based?

1. ICs
2. Transistors
3. Conductor
4. Valves

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Valves




Q24. He is the father of computer

1. Grace Hoppers
2. Charles Babbage
3. Herman Hollerith
4. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Charles Babbage




Q25. What is the data or information used to run the computer called?

1. Peripheral
2. Hardware
3. Software
4. CPU

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Software




Q26. The Computer which is of fastest type is

1. Supercomputer
2. Laptop
3. Workstation
4. Notebook

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Supercomputer




Q27. The computer does not perform the operation of

1. Outputting
2. Understanding
3. Processing
4. Controlling

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Understanding




Q28. For logical operations or comparisons such as less than or equal to or greater than _______________is used.

1. ALU
2. Control unit
3. Memory unit
4. Input unit

View Answer / Hide Answer

ANSWER: ALU




Q29. ______________is not an input device.

1. Printer
2. Mouse
3. Scanner
4. Keyboard

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Printer




Q30. Which one of the following is an electronic device, operating under the control of information that can accept data, process the data, produce output and store the results for future?

1. Input
2. Hardware
3. Software
4. Computer

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Computer




Q31. ________________has CPU and memory

1. Motherboard
2. Extension board
3. Storage device
4. Output device

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Motherboard




Q32. What is printed copy most frequently called?

1. Soft copy
2. Hard copy
3. Carbon copy
4. Blank copy

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Hard copy




Q33. In which generation computer size was very large?

1. Fourth
2. Third
3. Second
4. First

View Answer / Hide Answer

ANSWER: First




Q34. To describe the intangible instructions that tells the computer what should be done is called

1. Software
2. Hardware
3. Input
4. Output

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Software




Q35. ___________ is the brain of any computer

1. Storage unit
2. Control unit
3. CPU
4. ALU

View Answer / Hide Answer

ANSWER: CPU




Q36. The collection of facts and figures is represented by

1. Data
2. File
3. Document
4. Information

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Data




Q37. What is the detailed written description of the programming cycle and the program, along with the test results and the printout of the program called?

1. File
2. Sheets
3. Documentation
4. Output

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Output




Q38. Which one of the following thing easily understands the instruction?

1. Icon
2. Word processing
3. User friendly
4. None of the following

View Answer / Hide Answer

ANSWER: User friendly




Q39. The type of data that has been organized and presented in meaningful fashion is

1. Information
2. Software
3. A process
4. Storage

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Information




Q40. ___________ retains its data after the power is turned off.

1. Sequential storage
2. Volatile storage
3. Non-volatile storage
4. Direct storage

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Non-volatile storage




Q41. Where are the programs and data currently processed by the CPU stored?

1. Internal memory
2. PROM
3. Mass memory
4. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Internal memory




Q42. An input, output and processing devices when grouped together then that physical arrangement of elements represents a

1. Information processing system
2. Circuit board
3. Mobile device
4. Computer system

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Computer system




Q43. Where are the components that process data located?

1. Storage component
2. System unit
3. Input device
4. Output device

View Answer / Hide Answer

ANSWER: System unit




Q44. What is a collection of programs that controls how a computer system runs and processes information called?

1. Office
2. Compiler
3. Operating system
4. Interpreter

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Operating system




Q45. Accepted instructions are converted into machine language with the help of

1. Memory unit
2. Input unit
3. Logical unit
4. Processing unit

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Input unit




Q46. In digital watch the type of computer that can be found is

1. Embedded computer
2. Super computer
3. Mainframe computer
4. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: None of the above




Q47. From which component the most frequently used instructions of a computer program fetched?

1. Hard disk
2. RAM
3. Registers
4. Cache memory

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Cache memory




Q48. What kind of supply is used in order to make an analog computer work?

1. Magnetic strength
2. Continuous electrical pulses
3. Natural strength
4. Physical strength

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Continuous electrical pulses




Q49. Which one of the following are the specially designed computer chips that reside inside other devices such as your car or your electronic thermostat?

1. Servers
2. Robotic computers
3. Embedded computers
4. Mainframes

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Embedded computers




Q50. If a data is present then what type of action is to be taken?

1. Processing
2. Compiling
3. Understanding
4. Thinking

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Processing




Q51. When data is received from an input device then it is temporarily present in

1. Processing unit
2. Output device
3. File
4. Memory

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Memory




Q52. The option which is not basic function of the computer is

1. Store data
2. Copy text
3. Accept input
4. Process data

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Copy text




Q53. Which one of the following is the set of programs that enables your computer’s hardware devices and application software to work together?

1. System software
2. Processing
3. Utility
4. Management

View Answer / Hide Answer

ANSWER: System software



Post your comment

    Discussion

  • RE: Fundamentals of computer - computer awareness questions -huzaifa badaru (12/09/15)
  • Q1 state four difference between hard disk and floppy disk.
    Q2 mentioned three types of monitors according to their color capabilities.
    Q3 state six components of Internet protocols known to you.
    Q4 what is E-mail?
  • Computer awareness questions -examinations and entrances (07/01/14)
  • These questions are very useful for various competitive examinations such as Bank PO, Bank, Clerk, SSC, Railway, LIC AAO etc and entrances MBA, BBA, BBS, MCA, BCA, hotel management etc.

You may like