Gathering information & scanning the environment - MCQs with answers - Part 3

Gathering information & scanning the environment - MCQs with answers - Part 3


Identifying the major forces

1. In the economic arena, the marketers need to focus on income distribution and levels of_____

a)Savings, debt and credit availability
b) Savings and credit availability
c) debt and credit availability
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a)Savings, debt and credit availability



2. The NCAER has classified Indian consumers into

a) Destitute, aspirants and climbers
b) Consuming class and rich
c) Both a & b
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Both a & b



3. Which of the following statement is true?

a) Product preferences have regional biases.
b) Brand preferences have regional biases.
c) Product preferences and brand preferences have regional biases.
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Product preferences and brand preferences have regional biases.



4. A study conducted by Research International indicates that there is a progression from __________ and self-sacrifice to ____________ and individualism as one moves from the lower socio-economic classes to the higher socioeconomic classes.

a) Traditionalism, westernization
b) Westernization, traditionalism
c) Westernization, collectivism
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Traditionalism, westernization



5. ________________ is the recognition of the importance of environmental issues facing the firm and the integration of those issues into the firm’s strategic plan.

a) Industry environmentalism
b) Economy environmentalism
c) Corporate environmentalism
d) All of above are false

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Corporate environmentalism



6. Marketers practicing corporate environmentalism should be aware of the threats and opportunities associated with following trends in the natural environment:

a) The shortage of raw materials and the increased cost of energy
b) Increased pollution levels and the changing role of governments
c) Both a and b
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Both a and b



7. Green marketing myopia can be avoided by

a) Consumer value positioning
b) Calibration of consumer knowledge
c) Both a and b
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Both a and b



8. ______________ are the environmental leaders and activists, and are characterized by strong knowledge of environmental issues.

a) True Blue Greens
b) Greenback Greens
c) True Greens
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) True Blue Greens



9. _____________ do not have time or inclination to behave entirely green. However, they are more likely to purchase green.

a) Greenback Greens
b) Sprouts
c) Grousers
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Greenback Greens



10. _________ are environmental fence sitters. They feel some environmental issues are worth supporting, but not others. They will purchase an environmentally conscious product, but only if it meets their needs.

a) Sprouts
b) Grousers
c) Apathetics
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Sprouts


Post your comment

You may like