History of Modern India - MCQs with answers - Part II

History of Modern India - MCQs with answers - Part II


1. When did Vasco da Gama discover the Indian sea route?

a) 1460
b) 1498
c) 1519
d) 1524

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) 1498

India was a source of spices that were scarce and costly to Europe. Vasco Da Gama's discovery of the Indian Sea route lead to more trade opportunities in India.



2. Who was the first Governor-General of India?

a) Edmund Burke
b) Lord William Bentinck
c) Robert Clive
d) Warren Hastings

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Warren Hastings

Warren Hastings became the Governor-General of India in 1773.



3. When did Hyder Ali attack the British?

a) 1773
b) 1775
c) 1780
d) 1782

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) 1780

Hyder Ali Khan was the sultan of the Kingdom of Mysore in southern India.



4. When did Hyder Ali die?

a) 1782
b) 1784
c) 1785
d) 1786

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) 1782

Hyder Ali suffered from a cancerous growth on his back.



5. When did Tipu Sultan die?

a) 1784
b) 1785
c) 1786
d) 1799

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) 1799

Tipu Sultan is also known as the Tiger of Mysore. He was the eldest son of Sultan Hyder Ali of Mysore.



6. When did Ranjit Singh die?

a) 1839
b) 1845
c) 1848
d) 1856

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) 1839

Maharaja Ranjit Singh was the founder of the Sikh Empire.



7. During whose tenure was the British rule established?

a) George Curzon
b) Lord Dalhousie
c) Richard Wellesley
d) Warren Hastings

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Lord Dalhousie

The British captured the princely state of Punjab in 1849. The British implemented the policy of the ‘Doctrine of lapse’ which ensured that the kingdom would be annexed to the British Empire if any Indian ruler died without a male heir. Under this policy, the states of Jhansi, Nagpur and Satara were slipped into the British hands.



8. When did Indian rebellion begin?

a) 1843
b) 1848
c) 1856
d) 1857

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) 1857

The Indian Rebellion of 1857 began at Meerut. The rebellion is also known as India's First War of Independence, the Great Rebellion, the Indian Rebellion, the Indian Mutiny, the Revolt of 1857, the Rebellion of 1857, the Uprising of 1857, the Sepoy Rebellion and the Sepoy Mutiny.



9. When did Rani Lakshmibai die?

a) June 1858
b) April 1858
c) March 1858
d) December 1857

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) June 1858

Her tomb is in the Phool Bagh area of Gwalior.



10. When did Kunwar Singh die?

a) June 1858
b) April 1858
c) March 1858
d) December 1857

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) April 1858

The Republic of India issued a commemorative stamp on 23 April 1966 to honour his memory and his contribution to India's freedom movement.


Post your comment

    Discussion

  • RE: History of Modern India - MCQs with answers - Part II -vijay (12/29/16)
  • Thank you !
    Visit our site for more Quizes:
    Regards: http://iascat.in/category/main-quiz/

More from CareerRide