Human Resource Planning - MCQs with answers - Part 1

Human Resource Planning - MCQs with answers - Part 1


1. __________ is the process of forecasting an organisations future demand for, and supply of, the right type of people in the right number.

a. Human Resource Planning
b. Recruitments
c. Human Resource Management
d. Human Capital Management

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Human Resource Planning



2. Which of the following factors state the importance of the Human Resource Planning?

a. Creating highly talented personnel
b. International strategies
c. Resistance to change and move
d. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. All of the above



3. A process that is used for identifying and developing internal people with the potential to fill key business leadership positions in the company is called ______.

a. Highly talented personnel creation
b. Investing in human resources
c. Succession planning
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Succession planning



4. State true or false

i. Human Resource Planning facilitates international expansion strategies.

a. True
b. False

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. True



5. Which of the following option is not the factor that hinders with the human resource planning process?

a. Type and quality of forecasting information
b. Time horizons
c. Environmental uncertainties
d. Unite the perspectives of line and staff managers

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Unite the perspectives of line and staff managers



6. What is the major issue faced while doing personal planning?

a. Type of information which should be used in making forecasts
b. Types of people to be hired
c. Multiple positions to be filled
d. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Type of information which should be used in making forecasts



7. Rearrange the following steps involved in the Human resource planning process in proper order.

A. HR Programming
B. HR Demand Forecast
C. Environmental Scanning
D. Control and evaluation of programme
E. Surplus - restricted hiring
F. HRP implementation
G. HR supply forecast
H. Organisational objectives and Policies
I. Shortage - Recruitments and Selection

a. ABCDEFGHI
b. CHBGAFDEI
c. IHDEBCAFG
d. IHGFEDCBA

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. CHBGAFDEI



8. Which of these factors is not included in environmental scanning?

a. Political and legislative issues
b. Economic factors
c. Technological changes
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. None of the above



9. _______ is the process of estimating the quantity and quality of people required to meet future needs of the organisation.

a. Demand forecasting
b. Supply forecasting
c. Environmental forecasting
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Demand forecasting



10. Which of the below given options are the forecasting techniques used?

A. Ration Trend Analysis
B. Delphi Technique
C. Staffing projections

a. A & C
b. B & C
c. A, B & C
d. A & B

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. A & B


Post your comment

You may like