IBPS Quantitative Aptitude model test paper - 4

Home > Aptitude test > Quantitative model test - 4

IBPS Quantitative Aptitude model test paper - 4


Directions (Q.1-5) What value should come in place of the question mark (?) in the following question?

Q1. √3025 + √2025 = ?

A. 10
B. 100
C. 152
D. 110

View Answer / Hide Answer

ANSWER: B. 100




Q2. 1892 ÷ 31 – 121 = ?

A. 60
B. -59
C. 96
D. 19

View Answer / Hide Answer

ANSWER: B. -59




Q3. 1201.964 – (0.121 x 0.231 x 0.191) = ?

A. 1201.959
B. 1200
C. 1199.036
D. 1036.36

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. 1201.959




Q4. 12.5% of 550 - 11% of 221 = ? – 1.56

A. 66
B. 46
C. 16
D. 106

View Answer / Hide Answer

ANSWER: B. 46




Q5. 3/5 of 1/3 of 1/4 of 8000 = ?

A. 450
B. 400
C. 480
D. 425

View Answer / Hide Answer

ANSWER: B. 400




Q6. 24 employees can develop a software in forty days. How many employees are required to develop the same software in 20 days?

A. 48
B. 12
C. 40
D. 42

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. 48




Q7. Find the compound interest on the sum of Rs. 4000@ 12%p.annum at the end of two years ?

A. 1018.50
B. 1017.60
C. 1018
D. 1020.50

View Answer / Hide Answer

ANSWER: B. 1017.60




Q8. In how many ways can the letters of the word ‘ABCDEF’ be arranged?

A. 1240
B. 1440
C. 720
D. 360

View Answer / Hide Answer

ANSWER: C. 720




Q9. What will come in place of question mark (?) in the following number series?

248 ? 284 299 312.

A. 280
B. 250
C. 267
D. 275

View Answer / Hide Answer

ANSWER: C. 267




Q10. Find the sum of second largest and the smallest number, if the sum of five consecutive odd numbers is 595?

A. 236
B. 351
C. 263
D. 298

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. 236




Q11. The following questions are accompanied three statement a, b and c. You have to determine which statement(s) is /are necessary sufficient to answer the question?

In how many days can the work be done by thirteen boys and twentysix girls ?

a. 8 boys and 21 girls can complete the work in 1 days.
b. 4 boys and 4 girls can complete the work in 3 days.
c. 12 boys and 20 girls can complete the work in 5 days.

A. Only a.
B. Only b.
C. Only c.
D. None of these.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: D. None of these.




Directions (Q. 12-16) The following table gives the percentage of marks obtained by seven students in seven different subjects in an examination. Study the table and answer the question

based on it.




Q12. What was the aggregate of marks obtained by student ‘C’ in all the seven subjects ?

A. 665
B. 506
C. 589
D. 575

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. 665




Q13. What is the overall percentage of student ‘B’ ?

A. 78.51
B. 76
C. 80
D. 70

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. 78.51




Q14. What are the average marks obtained by all the six students in Physics?

A. 650
B. 756
C. 658
D. 815

View Answer / Hide Answer

ANSWER: C. 658




Q15. The number of students who obtained 80% and above marks in all the subjects is :

A. One
B. Two
C. Three
D. All students

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. One




Q16. Which student secured maximum marks among all the students ?

A. B
B. D
C. A
D. F

View Answer / Hide Answer

ANSWER: C. A




Directions (Q. 17-18). In the following questions two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and give answer

1) If a> b
2) If a>= b
3) If a < b
4) If a=5) If a= b or the relationship cannot be established

Q17. I. a1/2 - 61/2 / a1/2 = 0
II. b3 = 6 3/2


A. Only 1 follows
B. Only 2 follows
C. Either 1 or 2 follows
D. Only 5 follows.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: D. Only 5 follows.




Q18. I. (a+6) 1/2 = 1211/2 – 361/2
II. b2 + 112 = 473


A. Only 1 follows
B. Only 2 follows
C. Only 4 follows
D. Only 5 follows.


View Answer / Hide Answer

ANSWER: B. Only 2 follows




Directions (Q.19-23) . Study the following table carefully and answer the questions given below:

Number of five types of Laptops manufactured by a company over the years (in thousand).



Q19. In the given years which type of total manufactured laptops were maximum?

A. C
B. D
C. E
D. A

View Answer / Hide Answer

ANSWER: C. E




Q20. What was the percentage drop in manufacture of ‘A’ type Laptops from 2008 to 2010 ?

A. 61%
B. 36%
C. 48%
D. 54%

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. 61%




Q21. Which type of Laptop there was a continuous increase in manufacture over the years?

A. B
B. D
C. E
D. None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: D. None of these




Q22. The manufacture of E type laptops in 2010 was what percent of manufacture of B type laptops in 2008?

A. 75%
B. 66.66%
C. 86.66%
D. None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: C. 86.66%




Q23. What was the approximate percentage increase in manufacture of A type toys from 2010 to 2011.

A. 13.33%
B. 6.7%
C. 12.25%
D. 24.33%

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. 13.33%




Q24. What will be the difference between S.I. and Compound on Rs.1500 for one year at 10% p.a. reckoned half-yearly is:

A. 3.75
B. 7.00
C. 12.25
D. 53.75

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. 3.75




Q25. There are 8 Orange, 6 White and 7 Black pens in a Parul Bag. Parul picked up randomly a pen. What is the probability that it is neither orange nor white?

A. 1/6
B. 7/3
C. 21/14
D. 1/3

View Answer / Hide Answer

ANSWER: D. 1/3



Post your comment

More from CareerRide