Incentives and Performance based payments - MCQs with answers

Incentives and Performance based payments - MCQs with answers


1. The ____________ refers incentives to variable pay.

a. National Tribunal
b. International Labour office
c. Labour Court
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. International Labour office



2. _______ are variable rewards granted to employees according to variations in their performance.

a. Remuneration
b. Perks
c. Fringe Benefits
d. Incentives

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Incentives



3. State true or false.

i. Incentives lead to corruption and conspicuous consumption.

a. True
b. False

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. True



4. Which of the below given options is a pre - requisite for an effective incentive system?

a. Increased need for planning
b. Co-operation of workers
c. Management's commitment to the cost and time necessary to administer incentive schemes
d. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. All of the above



5. The four categories of incentives are listed by _______.

a. The International Labour Organisation
b. The International Labour Office
c. World Health Organisation
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. The International Labour Organisation



6. Match the following types of incentives with respective incentive schemes.

1) Earnings vary in the same proportion as output ---- A. High Piece Rate
2) Earnings vary less proportionately than output ---- B. Merrick Differential Piece Rate
3) Earning vary proportionately more than output ---- C. Standard Hour
4) Earnings differ at different levels of output ---- D. Barth Scheme

a. 1-C,2-D,3-A,4-B
b. 1-D,2-C,3-A,4-B
c. 1-C,2-D,3-B,4-A
d. 1-B,2-C,3-D,4-A

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. 1-C,2-D,3-A,4-B



7. In ________, bonus paid to a worker is equal to 50% of time saved multiplied by rate per hour.

a. Rowan Plan
b. Barth Scheme
c. Bedaux Plan
d. Hasley Plan

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Hasley Plan



8. State true or false

i. The standard time under the Bedaux Plan varies.

a. True
b. False

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. False

Reason: The standard time in the Bedaux plan is fixed.



9. What is the percentage of bonus received by a worker against the number of points earned?

a. 50%
b. 75%
c. 25%
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. 75%



10. In Taylor's differential piece rate system an inefficient worker is paid only ___ of the piece rate.

a. 120%
b. 75%
c. 80%
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. 80%


Post your comment

You may like