One word substitutes - MCQs with answers - Part I

One word substitutes - MCQs with answers - Part I


Choose the correct one word to replace the given sentence

1. Allowance due to a wife by her divorced husband:

a. Pocket money
b. Alimony
c. Livelihood
d. Sustenance

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Alimony

Example: They cannot reach any agreement about the amount of the alimony.



2. Other side of the globe:

a. Antipodes
b. Poles
c. Antipole
d. Reverse

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Antipodes
Example: Spain and New Zealand are antipodes.



3. The acts of disrespect toward sacred things:

a. Abuse
b. Blasphemy
c. Indignity
d. Profanity
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Blasphemy

Example: Differing from any popular belief was considered blasphemous during the ancient Classical civilizations.



4. Fear of being in closed, isolated places:

a. Claustrophobia
b. Depression
c. Schizophrenia
d. Neurosis

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Claustrophobia

Example: You can experience claustrophobia in a room with no ventilation.



5. An assembly of listeners:

a. Crowd
b. Gathering
c. Gallery
d. Audience

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Audience

Example: The audience gave a loud applaud to her singing.



6. A steep fall from the lofty to the commonplace:

a. Condescending
b. Bathos
c. Comedown
d. Anticlimax

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Bathos

Example: There is nothing in the drama but excess, self-indulgence and bathos.



7. One who invests a lot of money in the private sector:

a. Investor
b. Financier
c. Capitalist
d. Banker

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Capitalist

Example: A capitalist market economy is not an equal society.



8. A roundabout way of expression:

a. Wordiness
b. Circumlocution
c. Verbosity
d. Euphemism

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Circumlocution

Example: It was a circumlocution to make the sentence modest and avoid the use of "I" which might have seemed arrogant.



9. A man of free and easy habits, socially unconventional:

a. Gypsy
b. Bohemian
c. Free-bird
d. Rebel

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Bohemian

Example: Their bohemian life-style would challenge the dull conformity of everyday life under capitalism.



10. A man with a narrow, prejudiced views especially about politics and religion:

a. Bigot
b. Maniac
c. Chauvinist
d. Fiend

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Bigot

Example: Her mother often accused her of sounding like a racist bigot.


Post your comment

You may like