Performance Appraisal - MCQs with answers - Part 4

Performance Appraisal - MCQs with answers - Part 4


1. Which method is used for evaluating the performance of executives or supervisory positions?

a. Psychological Appraisals
b. Assessment Centres
c. Behaviourally Anchored Rating Scales
d. 360 degree feedback

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Assessment Centres



2. In which country was the assessment centre first build?

a. US and UK
b. India
c. China
d. Japan

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. US and UK



3. What does the 360 degree feedback assess?

a. Communication Skills
b. Behavioural Aspect
c. Team - building skills
d. Soft skills

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Soft skills



4. Which of these options are the activities that constitute the core of performance management?

a. Performance interview
b. Archiving performance data
c. Use of appraisal data
d. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. All of the above



5. Which is the biggest challenge faced while conducting performance appraisal?

a. Evaluating performance of self - managed teams
b. Presence of a formal appeal process
c. Appraisals based on traits are to be avoided
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Evaluating performance of self – managed teams

Reason: Rest of the options are the legal issues involved while conducting performance appraisal



6. What is the main objective of job evaluation?

a. Job is rated before the employee is appointed to occupy
b. It is not compulsory
c. To define satisfactory wage and salary differentials
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. To define satisfactory wage and salary differentials



7. Which of these options is one of the non - analytical methods of job evaluation?

a. Job - grading method
b. Point ranking method
c. Factor comparison method
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Job - grading method

Reason: Rest of the options are of analytical methods of job evaluation



8. Which of these is an alternate to job evaluation?

a. Wage survey
b. Employee classification
c. Decision Bank Method
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Decision Bank Method


Post your comment

You may like