Programming language - computer awareness questions

Programming language - computer awareness questions


These questions on Programming language are useful during various competitive examinations such as Bank PO, Bank, Clerk, SSC, Railway, LIC AAO etc and entrances MBA, BBA, BBS, MCA, BCA, hotel management etc.
Q1. Which one of the following statement is true for Assembly language?

1. This language need not be translated into machine language.
2. It is the easiest language to write programs
3. It uses alphabetic codes.
4. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: It uses alphabetic codes.




Q2. The statement which is not the characteristic of COBOL is

1. It is readable
2. It is very efficient in coding and execution
3. It is standardized language
4. It has limited facilities for mathematical calculations

View Answer / Hide Answer

ANSWER: It is very efficient in coding and execution




Q3. The high level language program before ready to be executed must go through various process except

1. Linking
2. Loading
3. Controlling
4. Translation

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Translation




Q4. Which one of the following language reflects the way people think mathematically?

1. Functional
2. Event driven programming language
3. Cross platform programming language
4. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Functional




Q5. Which language can be directly understood by the CPU?

1. Assembly language
2. Java
3. C
4. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Assembly language




Q6. The statement that is false regarding FORTRAN is

1. It was developed for mathematical calculations
2. Excessive internal documentation is required
3. It is problem oriented
4. It is the one of the oldest high level language

View Answer / Hide Answer

ANSWER: It is the one of the oldest high level language




Q7. Problem oriented language is

1. BASIC
2. PL/1
3. All of the above
4. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: All of the above




Q8. The language which is CPU dependent is

1. C
2. Assembly
3. All languages except Java
4. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: All languages except Java




Q9. The words that are set aside by the programming language for its own use is called

1. Control structures
2. Control words
3. Reserved words
4. Reserved keys

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Control structures




Q10. Which computer language is used on internet?

1. Basic
2. LOGO
3. Pascal
4. Java

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Java




Q11. The program which is computed by all computers is

1. Source language program
2. Machine language program
3. COBOL programs
4. BASIC programs

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Machine language program




Q12. _____________ is used for development of various games.

1. C++
2. FORTRAN
3. BASIC
4. Java

View Answer / Hide Answer

ANSWER: C++




Q13. What type of languages can easily interact with the hardware?
1. Very high level languages
2. Middle level languages
3. High level languages
4. Low level languages

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Low level languages




Q14. For computer language evaluation, the characteristic that should not be considered is

1. Application oriented features
2. Efficiency
3. Hardware maintenance cost
4. Readability

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Hardware maintenance cost




Q15. Which program is used for business applications?

1. FORTRAN
2. COBOL
3. BASIC
4. C++

View Answer / Hide Answer

ANSWER: COBOL




Q16. ASCII codes has ____________ bits

1. 8
2. 16
3. 10
4. 24

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 8




Q17. For scientific calculations which language is used?

1. SQl
2. Java
3. C++
4. FORTRAN

View Answer / Hide Answer

ANSWER: FORTRAN




Q18. Which language is the set of rules that tells the computer what operation to perform?

1. Programming language
2. Command language
3. Procedural language
4. Structures

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Programming language




Q19. For selection of source language the factor which should be considered is

1. Language availability
2. Compatibility with other software
3. Both 1 and 2
4. Either 1 or 2

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Both 1 and 2




Q20. Which one of the following statement is true for the machine language?

1. Programs were first written in this language
2. Computer understands only this language
3. It differs from computer to computer
4. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: All of the above




Q21. The language which is understood by the computer is

1. Machine language
2. Low level language
3. High level language
4. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Machine language



Post your comment

    Discussion

  • RE: Programming language - computer awareness questions -Cinderella (08/14/16)
  • Questions 9 is wrong.
  • RE: Programming language - computer awareness questions -varadarajan (07/09/14)
  • Sir,
    Thank you very much . It is very much help to us for preparing bank exams and gaining knowledge.
    Thanks,
    Varadarajan
  • Programming language questions -Questions for Banks and other exams (07/01/14)
  • These questions are very useful for various competitive examinations such as Bank PO, Bank, Clerk, SSC, Railway, LIC AAO etc and entrances MBA, BBA, BBS, MCA, BCA, hotel management etc.

You may like