Research Aptitude - MCQs with answers - Part 1

Research Aptitude - MCQs with answers - Part 1


1.The main purpose of research in education is to _________

a) Help in the personal growth of an individual
b) Help the candidate become an eminent educationist
c) Increase job prospects of an individual
d) Increase social status of an individual

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Help the candidate become an eminent educationist



2._______ refers to inferring about the whole population based on the observations made on a small part.

a) Deductive inference
b) Inductive inference
c) Pseudo-inference
d) Objective inference

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Inductive inference



3.Sampling is advantageous as it ________

a) Helps in capital-saving
b) Saves time
c) Increases accuracy
d) Both (a) and (b)

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Both (a) and (b)

Sampling is the method of drawing a certain number of the individuals from a particular set.



4.Random sampling is helpful as it is __________.

a) An economical method of data collection
b) Free from personal biases
c) Reasonably accurate
d) All the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) All the above

In random sampling, each member of the set has equal chance of selection.



5.Tippit table refers to ____________

a) Table of random digits
b) Table used in sampling methods
c) Table used in statistical investigations
d) All the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) All the above

This table was first published by L.H.C Tippett in 1927.


.
6.Type-I Error occurs if ___________________

a) the null hypothesis is rejected even though it is true
b) the null hypothesis is accepted even though it is false
c) both the null hypothesis as well as alternative hypothesis are rejected
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) the null hypothesis is rejected even though it is true

Type-I Error is also known as an error of the first kind.



7._________ is a preferred sampling method for the population with finite size.

a) Area sampling
b) Cluster sampling
c) Purposive sampling
d) Systematic sampling

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Systematic sampling

Random selection is done in systematic sampling.



8.Research and Development become the index of development of country. Which of the following reasons are true with regards to this statement?

a) Because R&D reflect the true economic and social conditions prevailing in a country
b) Because R&D targets the human development
c) Because R&D can improve the standard of living of the people in a country
d) All the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) All the above



9.The data of research is ______

a) Qualitative only
b) Quantitative only
c) Both (a) and (b)
d) Neither (a) nor (b)

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Both (a) and (b)

Qualitative data deals with descriptive data and quantitative data deals with numbers.



10.The longitudinal approach of research deals with _________.

a) Horizontal researches
b) Long-term researches
c) Short-term researches
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Long-term researches

Longitudinal studies are often targeted at the same people.


Post your comment

    Discussion

  • RE: Research Aptitude - MCQs with answers - Part 1 -wonder boy (05/19/17)
  • hi,
    it went through almost all the MCQ's...Had good time solving the question's and answer are almost known to my capacity...But please don't mind for finding a loophole...frankly speaking, your questions are direct which need not have to put lot of efforts...Your pattern of questions are easily known...The questions where you have put "all the above" confirms that option D having all the above is correct...So if you could change that pattern, it will rack their brain...
    Regards,
    Wonder boy
  • RE: Research Aptitude - MCQs with answers - Part 1 -DR.ASHUTOSH SHRIVASTAVA (02/20/17)
  • WHY DOES THE PSYCHOLOGICAL ASPECT OF AN INDIVIDUAL DIFFER TO OTHER IN TERMS OF IQ AND TEACHING & RESEARCH APTITUDE?

You may like