Spot the error - MCQs with answers and explanation - Part V

Spot the error - MCQs with answers and explanation - Part V


Each of the questions below carries a set of two sentences. Identify which of the two sentences is correct
1. a. Your the one I was looking for.
b. You're the one I was looking for.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. You're the one I was looking for.

Explanation: 'You're' is the contraction for'you are'. The apostrophe is used for the dropped 'a'.



2. a. It's not a good day.
b. Its not a good day.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. It's not a good day.

Explanation: 'It's' is a contraction for 'it is' or 'it has'. The apostrophe is put in place of the dropped letters.



3. a. The dog ate its biscuits.
b. The dog ate it's biscuits.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. The dog ate its biscuits.

Explanation: 'Its' means 'of it'. The usual apostrophe used to show the possessive form of a noun is dropped here to avoid confusion with 'it's'.



4. a. These distractions will effect your concentration.
b. These distractions will affect your concentration.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. These distractions will affect your concentration.

Explanation: 'Affect' means 'impact' on something whereas 'effect' means 'result', 'consequence'.



5. a. The man with the dogs have a stick.
b. The man with the dogs has a stick.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. The man with the dogs has a stick.

Explanation: 'Has' is the verb for the 'man' here, which is a singular form, and not the 'puppies'.



6. a. This is an unique situation.
b. This is a unique situation.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. This is a unique situation.

Explanation: Although 'unique' starts with a vowel, it takes 'a' before it and not 'an' because the pronunciation is like 'yu'.



7. a. I felt bad when he missed the chance.
b. I felt badly when he missed the chance.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. I felt bad when he missed the chance.

Explanation: 'Badly' means 'seriously' or 'desperately'.



8. a. If you are feeling unwell, lay down for a while.
b. If you are feeling unwell, lie down for a while.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. If you are feeling unwell, lie down for a while.

Explanation: It is a very common confusion that we make between 'lie' and 'lay'. 'Lay' means 'to put down'.



9. a. I am not taking up nothing more.
b. I am not taking up anything more.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. I am not taking up anything more.

Explanation: 'Not' and 'nothing' are both negatives. Two negatives cannot be used in one sentence.



10. a. I should have went to the party.
b. I should have gone to the party.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. I should have gone to the party.

Explanation: 'Gone' is the past participle form of 'go'. So the past form i.e. 'went' cannot be used here.


Post your comment

    Discussion

  • RE: Spot the error - MCQs with answers and explanation - Part V -deepesh singh bba (11/25/15)
  • natik tu pad raha h pad padle beta
  • RE: Spot the error - MCQs with answers and explanation - Part V -naitik bba (11/25/15)
  • owsm owsm owsm all guyzzzzzzzzzzz are interested
  • RE: Spot the error - MCQs with answers and explanation - Part V -shivani mehta (11/25/15)
  • good question...
  • RE: Spot the error - MCQs with answers and explanation - Part V -naitik bba (11/25/15)
  • this question is very faltu
  • RE: Spot the error - MCQs with answers and explanation - Part V -deepesh singh bba (11/25/15)
  • questions are very helpful nic one
  • RE: Spot the error - MCQs with answers and explanation - Part V -naitik (11/25/15)
  • owsm question
  • RE: Spot the error - MCQs with answers and explanation - Part V -naitik (11/25/15)
  • nice question
  • RE: Spot the error - MCQs with answers and explanation - Part V -diksha bajpai (06/08/15)
  • questions given in part v are repeated questions or i can say that the whole part v is repeated.
  • RE: Spot the error - MCQs with answers and explanation - Part V -shilpa (05/20/15)
  • Dnt get 2 ans
  • RE: Spot the error - MCQs with answers and explanation - Part V -Pratik Zurmure (02/18/15)
  • question -10
  • RE: Spot the error - MCQs with answers and explanation - Part V -Pratik Zurmure (02/18/15)
  • I think in spot the error- MCQ V,Answer is given wrong, explaination is given correct.

You may like