Teaching and Research Aptitude - MCQs with answers - Part 1

Teaching and Research Aptitude - MCQs with answers - Part 1


1. The least important thing to do in teaching is _______

a) Drawing sketches and diagrams on the blackboard
b) Lecturing in interesting way
c) Ensuring discipline in the class
d) Punishing the students

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Punishing the students

Punishing unwanted behaviour can be justified as it is necessary for the teacher to prevent the students from wrongdoing.



2. For a teacher, which is the most important skill to possess?

a) Covering the prescribed course
b) Ensuring that the students are relaxed while teaching
c) Making students understand what the teacher explains
d) Being regular

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Making students understand what the teacher explains



3. Which of the following is the biggest barrier to communication in a classroom?

a) Confusion on the part of the teacher
b) Lack of teaching aids
c) Outside disturbance
d) Noise in the classroom

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Confusion on the part of the teacher



4. How is the competency of a teacher judged?

a) Length of association with a school
b) Meeting the needs of students
c) Personality
d) Books published

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Meeting needs of students



5. What is the most important challenge before a teacher?

a) Maintaining discipline in the classroom
b) Getting assignments finished
c) Making teaching-learning enjoyable
d) Checking question papers

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Make teaching-learning enjoyable



6. _______ is not required for an effective communication

a) Appropriate gestures
b) Speech modulation
c) Charming personality
d) Good knowledge of the content

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Charming personality



7. Who is an effective communicator?

a) The one who is a humourous speaker
b) The one with histrionic talents
c) The one who is claer with what he says
d) The one who can speak in many languages

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) The one who is claer with what he says



8. What is required in a classroom?

a) A teacher delivering his lecture according to the textbook and research

b) A teacher delivering his lecture on the basis of textbook contents and standard books

c) Teacher effectively answering the questions asked by students

d) Teacher who is disciplined and take attendance regularly

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Teacher effectively answering the questions asked by students

The interaction between teachers and students is an important thing in a classroom.


Post your comment