Teaching and Research Aptitude - MCQs with answers - Part 7

Teaching and Research Aptitude - MCQs with answers - Part 7


1. Which of the following is India's first state to host a Defence University?

a) Andhra Pradesh
b) Haryana
c) Punjab
d) Uttar Pradesh

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Haryana

The principle proposal of Indian National Defence University (INDU) was accepted by the union cabinet on 13 May 2010.



2. Jamia Millia Islamia is a _________

a) Employment Plan
b) Rural Project
c) University
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) University

Jamia Millia Islamia is a public central university located in Delhi.



3. Which of the following is not a type of university?

a) Central
b) Crown
c) Deemed
d) State

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Crown



4. Which of the following is highest academic qualification?

a) MA
b) M. Com
c) M. Phil
d) Ph. D

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Ph. D



5. Insight learning was proposed by _________

a) Edward C. Tolman
b) Kurt Lewin
c) Max Wertheimer
d) Wolfgang Kohler

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Wolfgang Kohler



6. 'I don't care' attitude of a student demostrates his ____________.

a) Aggression
b) Defence
c) Denial
d) Retrogression

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Denial



7.Equilibration helps explain how children are able to move from one stage of thought into the next.

a) True
b) False

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) True



8. "Self-actualizers share similarities". Who said this?

a) Abraham Maslow
b) Herzberg
c) Erik Erikson
d) Sigmund Freud

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Abraham Maslow


Post your comment

You may like