Teaching Aptitude - MCQs with answers - Part 11

Teaching Aptitude - MCQs with answers - Part 11


1. The scheme of Restructuring and Re-organization of Teachers was approved in the year?

a) 1986
b) 1987
c) 1962
d) 1965

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) 1987

Following this, The District Institute of Education and Training (DIET) Institutes were formed throughout the country in all districts.



2. _______ is called perceptional level learning.

a) Concrete to abstract
b) Known to unknown
c) Seen to unseen
d) Simple to complex

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Seen to unseen

It is called learning by direct first hand experiences. This is simpler and easy to grasp.



3. The 'Cone of Experience' was developed by ________.

a) Edgar Dale
b) Ponting Barry
c) Jeanne Clum
d) Jereme Krusner

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Edgar Dale

The first band of 'Cone of Experience' deals with concrete knowledge.



4. Which of the following would you use to shape the habits?

a) Indoctrination
b) Teaching
c) Training
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Training



5. _______ is referred to as "the father of research on teaching"?

a) David Berliner
b) Donald T. Campbell
c) Egon Brunswik
d) N. L. Gage

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) N. L. Gage

Gage defined the term 'principle' as a "statement of the relationship between two or more concepts".



6. A consultant or a team conducts the evaluation process in a particular way, which of the following decides that??

a) Business analysis
b) Quality management
c) Project management
d) Terms of reference

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Terms of reference

The terms of reference (TOR) of a project are referred to as the project charter.



7. You have a student who has failed in a particular class. How will you motivate this student to study sincerely in the same class?

a) By guardian's counselling
b) By psychological counselling
c) By friend's counselling
d) By teacher's counselling

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) By psychological counselling

Psychological Counselling aims to help people manage their difficulties and transform personal problems into their own personal growth.



8. As a pricipal, how would you behave with below average students?

a) Same as with other students
b) Generously
c) Won't pay any attention
d) Won't allow them in the next class

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Generously



9. A teacher should be _______ towards his students?

a) Tolerant
b) Outspoken
c) Supreme
d) Sympathetic

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Tolerant

Tolerance is respecting others as we would like to be respected ourselves.



10. NLM stands for

a) National Literacy Mission
b) National Labour Mission
c) National Liberty Mission
d) National Literacy Movement

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) National Literacy Mission

It aims to make literate adults in the age group of 15-35.



11. Its your first day in a class, what would you do?

a) Evaluate the subject
b) Introduce yourself to the students
c) Smile at everyone
d) Ask the students to stay disciplined

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Introduce yourself to the students



12. How would you dress yourself as a teacher?

a) Comfortably
b) Dignified
c) Fashionably
d) Traditionally

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Dignified

It shows a composed manner that is deserving respect.



13. Psychology is directly concerned with human behaviour, was said by ___________.

a) Albert Bandura
b) B. F. Skinner
c) Edward Thorndike
d) Ivan Pavlov

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) B. F. Skinner

He developed his own philosophy of science called radical behaviourism.



14. Why are class tests conducted?

a) To evaluate educational achievement
b) As a writing practice
c) To revise
d) To train students to think logically

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) To evaluate educational achievement

Standardized tests are a fair and objective measure of student achievement.


Post your comment

    Discussion

  • RE: Teaching Aptitude - MCQs with answers - Part 11 -ABHISEK MUKHERJEE (02/09/17)
  • the concerned answer ought to be as HARRISON
  • RE: Teaching Aptitude - MCQs with answers - Part 11 -priya (11/16/16)
  • Thankyou.....

You may like