Teaching Aptitude - MCQs with answers - Part 8

Teaching Aptitude - MCQs with answers - Part 8


1. Majority of the students in a class misbehave, what does it tell you?

a) Presence of distractions in the class
b) Lack of a code of conduct
c) Too many rules
d) General indiscipline amongst students

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) General indiscipline amongst students

Faculty must play a crucial role to bring erring students on the track with tact and diplomacy. They must make students aware about their future and explain the cons of bad behavior.



2. You come a cross a a teacher who believes that students are naturally curious and that the best way to encourage learning is through a process of 'self-discovery'. Such a students is highly likely to encourage _____________ to learn.

a) Competition
b) Extrinsic motivation
c) Imitation
d) Intrinsic motivation

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Intrinsic motivation

Intrinsic motivation refers to motivation that comes from inside an individual.



3. Young adolescents rebel to express their ________.

a) External discipline imposed
b) Their creativity
c) Their desire for freedom
d) Their personal inadequacy

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Their desire for freedom

Teenagers who are good and trustworthy sometimes resort to bad behavior for the quest of freedom.



4. You have an aggressive student in your class. Which of the following would you adopt to handle him?

a) Allow him the opportunity to act aggressively
b) Explain him about the harmful consequences of aggression
c) Punish him
d) Put him in a highly frustrating and enbarrassing situation

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Make him aware of the harmful consequences of aggression

Help the students develop the skills necessary to manage emotions that can lead to aggressive outbursts.



5. _________ undertook the innovative project 'Lok Jumbish People's movement for Education for All'?

a) Bihar
b) Madhya Pradesh
c) Rajasthan
d) Uttar Pradesh

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Rajasthan

Lok Jumbish (LJ) was intended as a people's movement for Universal Primary Education (UPE). It began in 1992. It was funded till 1999 by Swedish International Development Agency, Government of India and Government of the state of Rajasthan in the ratio 3:2:1.



6. Can a teacher suspend a student?

a) Yes
b) No


View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) No

It is illegal for teacher to administer corporal punishment. A teacher may only suspend a student if there is no principal for the school.



7. A blackboard cannot be used for __________.

a) Improvement of a paragraph
b) Making reports based on information
c) Show schematic diagrams
d) Summary of relationships between facts

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Making reports based on information



8. Exams are held to _________.

a) Assess learners skills
b) Identify learning problems
c) Identify the level of learning
d) Rank students for selection

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Assess learners skills

The examination methods and questions have a large impact on how and when students study and what they learn.



9. Which of the following policies was introduced in 1975?

a) Curriculum for the 10 year school
b) Kothari Commission Report
c) Macauly Report
d) Radhakrishnan Report

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Curriculum for the 10 year school

A publication entitled "The Curriculum for the Ten-Year School-A Framework" was published by the National Council of Educational Research and Training (NCERT).



10. The purpose of the textbook is to provide _________

a) A learning material based on a syllabus to a learner
b) A material to teachers to base teaching on
c) A material forming the basis and content for examinations
d) Reading and reference materials for the teachers

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) A learning material in the hands of a learner based on a syllabus

A textbook is a manual of instruction in any branch of study. Textbooks are produced according to the demands of educational institutions.


Post your comment

    Discussion

  • RE: Teaching Aptitude - MCQs with answers - Part 8 -priya (11/17/16)
  • The content is really outstanding.....Thnku....

You may like