Indian politics quiz - online GK quiz


Home > GK > Indian politics

1) Who elects the member of Rajya Sabha?

a) The people.
b) Lok Sabha.
c) Elected members of the legislative assembly.
d) Elected members of the legislative council.

ANSWER : Elected members of the legislative assembly

2) Who have the power to decide an election petition?

a) Parliament.
b) Supreme Court.
c) High Courts.
d) Election Commission.

ANSWER : High Courts

3) Where is the pension of a high court judge charged?

a) Consolidated Fund of India.
b) Consolidated Fund of the state where he last served.
c) Consolidated Funds of the different states where he has served.
d) Contingency Fund of India.

ANSWER : Consolidated Fund of India

4) What is the minimum age of voter in India?

a) 15 years.
b) 20 years.
c) 25 years.
d) 18 years.

ANSWER : 18 years

5) For how long does the member of Rajya Sabha gets elected?

a) 6 years.
b) 4 years.
c) Determined by the state legislative assembly of a state.
d) None of these.

ANSWER : 6 years

6) The name of the candidate for the office of president of India may be proposed by:

a) Any 5 citizens of India.
b) Any 5 members of the parliament.
c) Any 1 member of the Electoral College.
d) Any 10 members of the Electoral College.

ANSWER : Any 10 members of the Electoral College

7) How many members should be present to hold the meeting of the Lok Sabha?

a) One-fourth of the total membership.
b) One-tenth of the total membership of the house.
c) 50% strength of the Lok Sabha.
d) At least 100 members.

ANSWER : One-tenth of the total membership of the house

8) Who have the power to prorogue the Lok Sabha?

a) The speaker.
b) The president.
c) The prime minister.
d) The minister for parliamentary affairs.

ANSWER : The president

9) What is the meaning of Bicameral legislature?

a) A single assembly.
b) An elected legislature.
c) A legislature consisting of a lower and an upper chamber.
d) Parliamentary system of government.

ANSWER : A legislature consisting of a lower and an upper chamber

10) The power of Supreme Court of India to decide the dispute between the centre and states falls under its:

a) Advisory jurisdiction.
b) Appellate jurisdiction.
c) Original jurisdiction.
d) Constitutional jurisdiction.

ANSWER : Original jurisdiction

11) The members of Lok Sabha are:

a) Directly elected by the people.
b) Indirectly elected.
c) Nominated.
d) Partly elected and partly nominated.

ANSWER : Directly elected by the people

12) In which language can the member of Parliament express themselves in the House?

a) Only English.
b) Only Hindi.
c) English or Hindi.
d) English, Hindi or Mother tongue.

ANSWER : English, Hindi or Mother tongue

13) What is the minimum age required to become a member of Rajya Sabha?

a) 21 years.
b) 25 years.
c) 30 years.
d) 35 years.

ANSWER : 30 years

14) What is the ratio in which members of the outstanding committee are taken from the Lok Sabha and Rajya Sabha?

a) 2:1 respectively.
b) 3:1 respectively.
c) 4:1 respectively.
d) Equal members from both the House.

ANSWER : 2:1 respectively

15) Due to lack of what Nagaland State of India cannot be termed as a state?

a) Sovereignty.
b) Bicameral legislature.
c) A high court exclusively of its own.
d) None of these.

ANSWER : Sovereignty

16) When was the Muslim League founded as a political party?

a) 1909.
b) 1906.
c) 1915.
d) 1919.

ANSWER : 1906

17) The preamble to our constitution includes all the following except:

a) Adult franchise.
b) Equality of status.
c) Fraternity.
d) Justice.

ANSWER : Adult franchise

18) The minimum age required to become the prime minister of India is:

a) 25 years.
b) 30 years.
c) 40 years.
d) 35 years.

ANSWER : 25 years

19) The oath of office is conducted to the president by:

a) The speaker of Lok Sabha.
b) The chief justice of India.
c) The vice-president of India.
d) None of the above.

ANSWER : The chief justice of India

20) On whose recommendation can the President be removed from his office before the expiry of his normal term?

a) The Supreme Court.
b) The chief justice of India.
c) Council of ministers.
d) The two Houses of Parliament.

ANSWER : The two Houses of Parliament

Indian Politics : General knowledge questions and answers



Write your comment - Share Knowledge and Experience

Discussion Board
indian polity

i need some quiz

dineshka 09-17-2016 01:52 PM

 


Latest MCQs
» General awareness - Banking » ASP.NET » PL/SQL » Mechanical Engineering
» IAS Prelims GS » Java » Programming Language » Electrical Engineering
» English » C++ » Software Engineering » Electronic Engineering
» Quantitative Aptitude » Oracle » English » Finance
Home | About us | Sitemap | Contact us | We are hiring