Daily English Practice Test - Set 15

1)   The given sentence has been divided into 3 parts out of which a part may contain grammatical error. Select the part having grammatical error as answer else mark option 'd' i.e. (No correction required)' as the answer.

She is my cousin sister(1) / who works as (2) / an Engineer (3)


a. 1
b. 2
c. 3
d. No correction required
Answer  Explanation 

ANSWER: 1

Explanation:
She is my cousin sister is the mistake.
Correct form of sentence: She is my cousin who works as an Engineer.
Cousin sister is a slang usage. The word 'cousin' is a gender-neutral noun.
'She is my cousin sister' itself tells that one is talking about a female cousin. Hence, there is no need to add the word brother/sister after having said the cousin.


2)   Choose the appropriate meaning of the idiom/phrase

Caught between two stools


a. met with an accident
b. difficulty in choosing between two alternatives
c. struck in a calamity
d. none of these
Answer  Explanation 

ANSWER: difficulty in choosing between two alternatives

Explanation:
'Caught between two stools' means finding it difficult to choose between two alternatives. OR To fail due to difficulty in choosing between two alternatives.
Example in a sentence:
He tries to be both mother and father of his daughter, but falls between two stools.


3)   Select the correctly spelled word

a. ocurred
b. occured
c. occurred
d. occuured
Answer  Explanation 

ANSWER: occurred

Explanation:
The correctly spelled word is 'occurred'


4)   Pick out the word closest in meaning to the given word:

GENEROUS


a. arrogance
b. considerate
c. prejudiced
d. moderate
Answer  Explanation 

ANSWER: considerate

Explanation:
The meanings of the words are:
arrogance – egoistic
considerate – accommodating, polite, mindful, charitable, etc.
prejudiced – intolerant, narrow-minded, etc.
moderate – modest, average, common, etc.

Example in a sentence:
The old man has a generous heart.


5)   Pick the word/phrase which is most nearly opposite in meaning.

MAJESTIC


a. inferior
b. magnificent
c. royal
d. splendid
Answer  Explanation 

ANSWER: inferior

Explanation:
Antonym of the word 'MAJESTIC' is inferior.
Magnificent, royal and splendid are synonyms of the word 'MAJESTIC'
Simpler meanings of the words are:
inferior – lower in rank or status
magnificent – excellent, brilliant, etc.
royal – dignified, high, superior, etc.
splendid – beautiful, brilliant, etc.

Example in a sentence:
1) The children decorated the room with majestic paintings.


6)   Rearrange the following parts (1, 2, 3, 4 and 5) in proper sequence to obtain a correct sentence.

1) influenced life around the world, including
2) developed devices that greatly
3) phonograph, motion picture camera
4) Thomas Alva Edison
5) and the electric light bulb


a. 3, 1, 4, 2, 5
b. 4, 2, 1, 3, 5
c. 4, 1, 3, 5, 2
d. 3, 5, 1, 2, 5
Answer  Explanation 

ANSWER: 4, 2, 1, 3, 5

Explanation:
The correct option is (b) 4, 2, 1, 3, 5

Thomas Alva Edison developed devices that greatly influenced life around the world, including phonograph, motion picture camera and the electric light bulb.


7)   Choose the pair of words which have a similar relationship to that between the given pair of words:

Equilibrium : balance


a. Acquit : blame
b. Bold : cautious
c. Elevation : height
d. Endanger : guard
Answer  Explanation 

ANSWER: Elevation : height

Explanation:
Equilibrium and Balance are synonyms. Hence, the correct option having a similar relationship to that between the given pair of words is Elevation : height

Option (a) : The meaning of acquit is let go, etc.. Blame is antonym of the word 'Acquit'.
Option (b) : The meaning of bold is fearless, daring, etc.. Cautious means to be careful, which is antonym of the word 'bold'.
Option (d) : The meaning of Endanger is hazard, threaten, etc. Guard means defender, which is antonym of the word 'Endanger'.


8)   Choose the correct alternative which can be substituted for the below given word/ sentence.

The person who knows everything


a. Omnipresent
b. Omnipotent
c. Omniscient
d. Oblivious
Answer  Explanation 

ANSWER: Omniscient

Explanation:
The meanings of the words are:

Omnipresent - present everywhere
Omnipotent – To have unlimited power
Omniscient - The person who knows everything
Oblivious – Ignorant person (A person who is unaware of everything)


9)   Select the appropriate word which makes the sentence meaningful.

The _________ of this college is very strict.


a. principle
b. principal


Answer  Explanation 

ANSWER: principal

Explanation:
The word 'principle' means a fundamental truth or law that has many applications in different fields. It is a rule or belief about what is right and wrong .
The word 'principal' is a noun. Principal may be the head of school, college, etc.
Example in a sentence :
1) The principal of this college is very strict.
2) It is governed by the basic principle which uses two parts one uses statement of sources and another uses the use of funds.


10)   Fill in the blanks with appropriate preposition

She has applied ___ the principal ____ the post of lab assistance.


a. to, to
b. to, at
c. to, for
d. for, at
Answer  Explanation 

ANSWER: to, for

Explanation:
She has applied to the principal for the post of lab assistance.
'To' is used to indicate the direction of something towards place, person or thing, here it is to the principal.
'For' is used to indicate the use of something.