Metallurgy Test Questions Set - 2

1)   In monotropic system, transition of one polymorph to another is _____

a. reversible
b. irreversible
c. either a or b
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: irreversible

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Which of the following photographic papers is used in sulphur printing technique?

a. Bronze bromide paper
b. Copper bromide paper
c. Silver bromide paper
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Silver bromide paper

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The rule used to determine composition of various phases in a phase diagram is _____

a. Gibb's phase rule
b. Lever rule
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Lever rule

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The process of lowering the temperature of a liquid below its freezing point is known as _____

a. supercooling
b. undercooling
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Which of the following is an etching reagent used for carbon steels?

a. Nitric acid
b. Picric acid
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Eutectoid steel contains _____

a. 0.4 % Carbon
b. 0.8 % Carbon
c. 1.2 % Carbon
d. 2.2 % Carbon
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 0.8 % Carbon

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The mixture of α-ferrite and cementite is called as _______

a. Ledeburite
b. Pearlite
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Pearlite

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Which of the following neutral elements neither form carbides nor cause graphitization?

a. Aluminium
b. Chromium
c. Cobalt
d. Copper
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Cobalt

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Which of the following alloying elements prevent formation of austenite in high chromium steels?

a. Boron
b. Carbon
c. Manganese
d. Titanium
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Titanium

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which of the following alloying elements are deoxidizers?

a. Aluminium
b. Silicon
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   Which of the following phase is obtained as the end product, after complete heat treatment cycle in austempering process?

a. Austenite
b. Bainite
c. Martensite
d. Pearlite
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Bainite

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   Which of the following factors increases hardenability of a metal?

a. Alloying elements
b. Fine grain size
c. Very high carbon content in steel
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Alloying elements

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   Which carburising method has high production rate?

a. Pack carburising
b. Liquid carburising
c. Gas carburising
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Gas carburising

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   Which of the following statements is/are false for heat treatment processes?

a. Martempering process is designed to overcome limitations of quenching
b. Pearlite is obtained as the final phase in martempering process
c. Water is used as quenching medium in Jominy end quench test
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Pearlite is obtained as the final phase in martempering process

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   Which of the following is the last phase obtained after completing heat treatment cycle in patenting process?

a. Bainite
b. Martensite
c. Pearlite
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Pearlite

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   Which element precipitates at the grain boundaries, when austenitic stainless steel is heated at 900 oC?

a. Aluminium carbide
b. Chromium carbide
c. Magnesium carbide
d. Molybdenum carbide
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Chromium carbide

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   The intergranular corrosion can be prevented using ______

a. stabilized grade of stainless steel containing titanium and niobium as an alloying element
b. low carbon grade of stainless steel
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   Knife Line Attack is a type of _______

a. bimetal corrosion
b. intergranular corrosion
c. localized corrosion
d. uniform corrosion
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: intergranular corrosion

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   The erosion corrosion can be controlled by _______

a. increasing the flow velocity through pipes
b. increasing temperature of fluid
c. minimizing turbulence
d. all of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: minimizing turbulence

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   Which of the following methods is not used to coat metallic elements to prevent corrosion?

a. Electroplating
b. Metal cladding
c. Metal spraying
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: None of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


21)   Which of the following statements is/are true for erosion corrosion?

a. The dissolution rate of protective film increases due to turbulent flow
b. Erosion corrosion occurs due to high turbulent fluid flow
c. The corrosion rate can be reduced by reducing the velocity of fluid
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


22)   What is the effect of increased carbon content on chilled cast iron?

a. Chilling depth increases
b. Hardness of chilled zone increases
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Hardness of chilled zone increases

Explanation:
No explanation is available for this question!


23)   Which of the following elements increase/s chilled depth for chilled cast irons?

a. Silicon
b. Manganese
c. Manganese sulphide
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Manganese sulphide

Explanation:
No explanation is available for this question!


24)   Rosettes of tempered carbon in the matrix of ferrite are observed in the microstructure of _____

a. gray cast iron
b. spheroidal cast iron
c. malleable cast iron
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: malleable cast iron

Explanation:
No explanation is available for this question!


25)   Which desulphurising agent is used to remove sulphur from iron during melting?

a. Calcium carbide
b. Sodium carbonate
c. Soda ash
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


26)   Why is gray cast iron annealed?

a. Graphitize carbide
b. Decrease ductility
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Graphitize carbide

Explanation:
No explanation is available for this question!


27)   The solubility of tin in copper above 580oC _______

a. decreases
b. increases
c. remains constant
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: decreases

Explanation:
No explanation is available for this question!


28)   Which of the following cold working operations are suitable for α brass?

a. Cold rolling
b. Deep drawing
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


29)   Inconol nickel alloy contains _________

a. 75% Ni, 15% Cr and 9% Fe
b. 75% Ni, 15% Cr and 9% Al
c. 75% Ni, 15% Cr and 9% Mg
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 75% Ni, 15% Cr and 9% Fe

Explanation:
No explanation is available for this question!


30)   A bearing material should not possess the characteristic of high ______.

a. coefficient of friction
b. hardness
c. melting point
d. thermal conductivity
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: coefficient of friction

Explanation:
No explanation is available for this question!


31)   The alloy of Ti + 5% Al, + 2.5 Sn has _______.

a. low temperature stability
b. low strength
c. good corrosion
d. all of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: good corrosion

Explanation:
No explanation is available for this question!