Model Aptitude questions and answers for placement - Set 10

1)   In the following sequence of alphabets, which letter would be the eighth to the left of the letter which is sixteenth from the right?

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


a. A
b. V
c. C
d. S
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: C

Explanation:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
The sixteenth letter from the right end of the above sequence of alphabet is K. The letter which is 8th to the left of K is C.


2)   How many 9's are present in the following sequence of numbers which are preceded by 5 but not followed by 7?

5 9 6 8 2 8 8 5 9 7 5 3 9 8 5 9 4 7 3 8 5 9 4 8 9 0 6 5 9 3 8 0 2


a. 5
b. 3
c. 4
d. More than 4
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: 4

Explanation:
5 9 6 8 2 8 8 5 9 7 5 3 9 8 5 9 4 7 3 8 5 9 4 8 9 0 6 5 9 3 8 0 2

We want a group in which “9” is preceded by “5” but not followed by “7”. There are 4 such groups (see the underlined groups above)


3)   Ramesh's age after 16 years will be 5 times his age 4 years back. What is the present age of Ramesh?

a. 9 years
b. 14 years
c. 16 years
d. 21 years
Answer  Explanation 

ANSWER: 9 years

Explanation:
Lets Ramesh's present age be x years. Then,
Ramesh's age after 16 years = (x + 16) years
Ramesh's age 4 years back = (x – 4) years
Therefore, x + 16 = 5(x – 4)
x+16 = 5x – 20
4x = 36
x = 9
Hence, Ramesh's present age = 9 years.


4)   If (a) '1 2 3' stands for 'These are girls', (b) '135' stands for 'girls are clever' and (c) '156' stands for 'clever girls sing', which numerical stands for 'clever'?

a. 1
b. 4
c. 2
d. 3
e. 5
Answer  Explanation 

ANSWER: 5

Explanation:
(a) '1 2 3' ===>'these are girls'
(b)'1 3 5' ===>'girls are clever'
(c)'1 5 6' ===>' clever girls sing'

From statements (a) and (b) above we can notice that the set of numbers “1” and ”3” would stand for the set of words “girls ” and “are” (through not respectively). Thus the code number for clever would be “5” ( and the code number for “these” would be “2”). The statement (c) becomes redundent. (superfluous)


5)   Which of the following fraction is the smallest?

a. 12/14
b. 13/19
c. 17/21
d. 7/8
Answer  Explanation 

ANSWER: 13/19

Explanation:
12/14 = 0.857, 13/19 = 0.684, 17/21 = 0.8095 and 7/8 = 0.875
Since 0.684 is the smallest, so 13/19 is the smallest fraction.


6)   If x/4 – (x – 3)/5 = 1, then find the value of x.

a. 3
b. 6
c. 8
d. 11
Answer  Explanation 

ANSWER: 8

Explanation:
x/4 – (x - 3)/5 = 1
(5x – 4(x – 3))/20 = 1
5x - 4x + 12 = 20
x = 8


7)   How many two-digit numbers satisfy the following property given below:
The last digit (unit's digit) of the square of the two-digit number is 8?


a. 4
b. 12
c. 15
d. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: None of these

Explanation:
Any number ending in 8 can never be a perfect square. Hence, the answer is none of these.


8)   The average runs of a cricket player of 10 innings was 20. How many runs must he make in his next innings so as to increase his average of runs by 4?

a. 12
b. 42
c. 64
d. 76
Answer  Explanation 

ANSWER: 64

Explanation:
Average after 11 innings = 24
Required number of runs = (24 * 11) – (20 * 10)
= 264 – 200 = 64


9)   The product of two numbers is 168 and the sum of these two numbers is 26. What is the largest of these two numbers?

a. 12
b. 14
c. 16
d. 18
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: 14

Explanation:
Let the numbers be x and (26 – x) .
Therefore,
x (26 – x) = 168
x2 – 26x + 168 = 0
(x – 14) (x – 12) = 0
x = 14 or x = 12
So, the numbers are 14 and 12.


10)   If a quarter kg of onions costs 80 paise, how many paise will 100 gm cost?

a. 32 paise
b. 44 paise
c. 56 paise
d. 63 paise
Answer  Explanation 

ANSWER: 32 paise

Explanation:
Let the required cost be x paise.
Less weight, Less cost (Direct proportion)
250 : 100 : : 80 : x
250 * x = (100 * 80)
x = (100 * 80) / 250
x = 32


11)   A fruit seller had some mangoes. He sells 30% mangoes and still has 280 mangoes. Find the number of mangoes he had.

a. 588 mangoes
b. 400 mangoes
c. 672 mangoes
d. 700 mangoes
Answer  Explanation 

ANSWER: 400 mangoes

Explanation:
Suppose originally he had X mangoes.
Then, (100 – 30)% of X = 280
70/100 * X = 280
X = (280 * 100) / 70 = 400


12)   In a certain code 'LIGHT' is written as 'KJFIS'. How is 'PLUGH' written in that code ?

a. OMTHG
b. QMTHG
c. OMTFG
d. OMTGH
e. QKTHG
Answer  Explanation 

ANSWER: OMTHG

Explanation:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

L | I | G | H | T           P | L | U | G | H

K | J | F | I | S            O | M | T | H | G
-------------------         ------------------------------
p | s | p | s | p            p | s | p | s | p

(p ==> Preceding letter and s ==> Succeeding letter)