Parajumbles - Tricks, examples and practice questions

1)   Given below are sentences which have been presented in a random order. Arrange the following sentences in a proper sequence to form a meaningful paragraph and identify the correct sequence.

A. This is because your witness will be called upon to testify in court if the will is ever challenged.
B. Lawyers advise people to use witnesses who are younger than they and are likely to outlive them.
C. You can make a will as simple as you want. You will need to sign the document in the presence of two witnesses, who will then have to put the signature on it.
D. It helps if a doctor is a witness or the document is signed in his presence.
E. This is because he could be called upon to testify to the stability of your mental condition when you drew up the will.


a. ABCDE
b. CBADE
c. DCBAE
d. CDBAE
Answer  Explanation 

ANSWER: CBADE

Explanation:
The first sentence here should be C, as it introduces us to the idea of will mentioned in the paragraph.

Thus, we can eliminate option 1 and 3.

The next sentence should be B as it introduces the views of a lawyer.

Following B, should be A because it tells us the reason why lawyer suggested young people as witness.

The next sentence should be D as it tells us that it would be helpful if doctor is a witness.

The last sentence should be E.

The correct sequence should be “CBADE”


2)   A. For years, the singles competition was judged according to two categories.
B. Secondly, the compulsory - figures category required each skater to perform three or six repetitions of three figures drawn from a possible 41 patterns.
C. Figure skating is primarily a sport of amateurs, contests are held for singles and for pairs.
D. Firstly, the free - skating category judged a skater’s ability to perform jumps, spins, spirals, and skating coordinated with music.
E. All figures are based on a figure - eight pattern or variations thereof.


a. BCADE
b. CADBE
c. CDBAE
d. ABCDE
Answer  Explanation 

ANSWER: CADBE

Explanation:
The first sentence should be C as it is the introductory statement about the sport of figure-skating.

The next sentence should be A as it tells us about the two categories.

The connective word ‘Firstly’ and ‘Secondly’ used in sentence D and B suggest their sequence. So, the next sentence should be D followed by B.

The last sentence should be E.
The correct sequence should be “CADBE”


3)   A. They are the oligarchy.
B. Next are the rule takers, the companies that pay homage to the industrial “lords.”
C. IBM, CBS, United Airlines, Sears, Coca – Cola, and the like are the creators and procreators of industrial orthodoxy.
D. First are the rule makers, the incumbents that built the industry.
E. Fujitsu, ABC, US Air, Smith Barney, J.C. Penny and numerous others are peasants.
F. Look at any industry and you will see three kinds of companies.


a. FDCABE
b. DFCBAE
c. FCBDAE
d. FBCADE
Answer  Explanation 

ANSWER: FDCABE

Explanation:
Here, the opening sentence should be F, as it introduces us to the idea of kinds of companies present.

The second sentence should be D as it tells us about the first type of company.

Next sentence should be C, as it tells us the names of the first type of companies.

Followed by A, as the pronoun ‘they’ is used for the companies mentioned in sentence C.

Next sentence should be B, as it tells us about the second type of company.

The last sentence should be E.

The correct sequence should be “FDCABE”


4)   A. In India, in the last 4 - 5 years, some US funds have entered.
B. US funds like draper and Walden have played an important role in kick-starting the venture capital industry in India.
C. Draper in particular played a pioneering role.
D. This was the second wave of venture capital.
E. The third wave is people coming back from the US and moving into venture capital - like myself.
F. Venture capital started about 15 years ago, with some government – backed funds.


a. BFACDE
b. FDABEC
c. FABCDE
d. CDBAEF
Answer  Explanation 

ANSWER: FABCDE

Explanation:
Chronological sequence can be seen in this paragraph.

The first sentence should be F, as it tells us that 15 years ago, Venture Capital started.

Next sentence should be A, as it deals with situation of last 4-5 years.

Following A should be B, as A ends with ‘US funds’ and B begins with ‘US funds’

The next sentence that logically follows B is C as C speaks of Draper connecting it to sentence B.

Here, the next sentence should be D and the last sentence should be sentence E.

The correct sequence should be “FABCDE”


5)   A. The first is retained by employers to find specific people for specific jobs.
B. They are the consultants who advertise in this newspaper.
C. The other type of recruitment company – or agency to be precise – works on a contingency basis.
D. There are essentially two types of recruitment companies.
E. They are paid by the employer only when someone is appointed.


a. BCDEA
b. DABCE
c. DBEAC
d. ACBDE
Answer  Explanation 

ANSWER: DABCE

Explanation:
In this paragraph, the central theme is introduced by sentence D. So, it should be the first sentence.

Next should be A as it tells us about the first type of company. The keyword here is ‘First’ for the type of company mentioned.

Sentence A should be followed by B as B describes the company mentioned in sentence A.

The next sentence should be C as it tells us about the other type of recruitment company.

The last sentence here should be E.

The correct sentence should be “DABCE”


6)   A. A number of lessons were learnt and lot of preconceptions forgotten.
B. First World War was thus a prelude to even more destructive war.
C. Many weapons used in the war had never been used before.
D. As an after math of war, there was a savage intensification of research in armaments.
E. The First World War was an excuse to experiment with the arsenal from various European states.


a. EDBAC
b. ECADB
c. EABCD
d. EBCAD
Answer  Explanation 

ANSWER: ECADB

Explanation:
The idea about the First World War is introduced here in 2 sentences, B and E.

But we can see that, sentence B uses ‘thus’ which states that it cannot be the opening sentence, it may be the ending sentence of this paragraph.

So, the first sentence should be E. E should be followed by C as E mentions experiments with weapons and C states that many new weapons were used.

The next sentence should be A, as it speaks about aftermath of war and lessons learned. The next sentences should be D, as it continues the discussion about aftermath of the war.

The last sentence should be B.

The correct sequence should be “ECADB”


7)   A. Living is not important - living with excellent health throughout is more meaningful.
B. It is non - invasive and without side - effects.
C. But the quality of life of such persons may not be as good as one would like it to be.
D. Exercise, yogic exercise, is the only tool that can maintain health in a cellular sense.
E. However, practice of asana and pranayama needs what modern thought calls motivation.
F. Many people do not exercise and yet live to a ripe old age.


a. EADBC
b. CFEDBA
c. AFCDBE
d. FDABCE
Answer  Explanation 

ANSWER: AFCDBE

Explanation:
The first sentence of this paragraph should be A, as it opens the discussion of living long vs. living healthy.

The second sentence should be F as it describes the other side of the story followed by C which describes about the quality of life of the people mentioned in sentence F.

D should be next sentence as it gives the solution to improve the health and quality of life. B should be the next sentence as it describes about the qualities of yogic exercise mentioned in the previous sentence.

The last sentence should be E.

The correct sequence here should be “AFCDBE”


8)   A. Electronic transactions are happening in closed group networks and Internet. Electronic commerce is one of the most important aspects of Internet to emerge.
B. Cash transactions offer both privacy and anonymity as it does not contain information that can be used to identify the parties nor the transaction history.
C. To support e-commerce, we need effective payment systems and secure communication channels and data integrity.
D. The whole structure of traditional money is built on faith and so will electronic money have to be.
E. Moreover, money is worth what it is because we have come to accept it.


a. BEDAC
b. ABECD
c. DEABC
d. DCEBA
Answer  Explanation 

ANSWER: BEDAC

Explanation:
This paragraph is about cash transaction and electronic commerce. The observation on cash transaction should precede e-commerce.

Therefore, the paragraph must start with B.

Followed by the concept mentioned in sentence E, it should be the next sentence.

E must be followed by D, as it speaks about transition of structure from traditional money to electronic money.

This brings our sequence to ‘BED’

Thus, option 1 is the correct answer.

The correct sequence should be “BEDAC”


9)   A. Merchants soon grew rich as the demand for products increased.
B. Trade started from person to person but grew to involve different towns in different lands.
C. Eventually, people got a greater variety of things to choose from.
D. People found work in transporting the goods or selling them.


a. BDAC
b. BADC
c. DABC
d. DBAC
Answer  Explanation 

ANSWER: BDAC

Explanation:
Before, trade started to grow internationally; it must have started in its basic form as selling of goods from one person to another. Hence B would come before D.

Thus, B is the opening sentence followed by D.

When trade grew to involve different lands then merchants would grow rich, hence, A should be the next sentence.

The last sentence left is C.

Therefore, the correct sequence should be “BDAC.”


10)   A. In fact, many city teens are also ‘friends’ with their parents on these social networking platforms.
B. While these numbers may not be same for India, an increasing number of parents in the city are signing on to social networking sites frequented by their children.
C. However, parents should know where to draw a line when it comes to communicating with the child on social network.
D. Parents should not admonish their kids for every silly status they put online.
E. Similarly, they should not step up in defence of their kid every time he/she receives any unkind comment.
F. According to a study conducted in the UK, seven in 10 parents turn to social networking platforms to communicate with their kid.


a. FAEBDC
b. FBACDE
c. AFCBED
d. FBCEAD
Answer  Explanation 

ANSWER: FBACDE

Explanation:
The central idea of this paragraph is introduced in sentence F. So, F should be the first sentence.

The next sentence should be B, as it connects the idea to the Indian scenario.

B should be followed by A, as it tells about the present situation in India regarding the topic.

Here, transition word ‘however’ is used to introduce the other side if the discussion, hence, C should be the next sentence.

C should be followed by D, as C speaks about drawing a line and D describes the way Parents should limit themselves on social media.

The last sentence should be E.

The correct sequence should be “FBACDE’


11)   A. How can it be true when we know a lot of rich people complaining about their unhappy state of mind.
B. Some people believe that happiness comes from wealth and other material things.
C. They remove this hurdle by conquering their own minds.
D. So, wealth has nothing to do with happiness.
E. On the other hand, there are some people who believe that it is an obstacle in their way to happiness.


a. ABCDE
b. BDCAE
c. BAECD
d. ABDEC
Answer  Explanation 

ANSWER: BAECD

Explanation:
Here, B should be the opening sentence as it introduces the idea of happiness.

The second sentence should be A followed by E, as it refers to the other side of the argument.

E should be followed by C, as E speaks of obstacle in way of happiness and C speaks of removing that hurdle.

The last sentence should be D.

The correct order should be “BAECD”


12)   A. The shrill scream of man in agony was audible despite the clang of the machinery.
B. The alarm started ringing indicating that an accident had happened.
C. The message would reach the factory dispensary also at the same time.
D. The ambulance van reached the door even before the machines had fully stopped.
E. Ten minutes after the event everything was the same again.


a. ABCDE
b. BCDEA
c. EDBCA
d. BDACE
Answer  Explanation 

ANSWER: ABCDE

Explanation:
The first sentence here should be A, it is the opening sentence because it introduces us to event of the accident.

B and C logically follow A, aftermath of the accident.

Next sentence should be D, as the ambulance would reach after the message is passed to the dispensary.

The last sentence should be E.

The correct sequence should be “ABCDE”


13)   A. Many consider it wrong to blight youngsters by recruiting them into armed forces at a young age.
B. It is very difficult to have an agreement on an issue when emotions run high.
C. The debate has again come up whether this is right or wrong.
D. In many countries, military service is compulsory for all.
E. Some of these detractors of compulsory draft are even very angry.


a. CBDEA
b. ABDCE
c. CDBEA
d. ADCBE
Answer  Explanation 

ANSWER: CDBEA

Explanation:
The opening idea of this paragraph is the debate about recruitment of youngsters in military, so C should be the first sentence.

The second sentence should be D, as it tells about many countries which follow the practices. B logically follows D.

E should follow D as D speaks of emotions and E speaks of anger of the detractors.

The last sentence should be A as it concludes the debate by considering it wrong to recruit youngsters.

The correct sequence should be “CDBEA”


14)   A. However, in spite of parental efforts kids are found to fall short of their potentiality.
B. Bringing out the best of the child is a gradual process of support and encouragement on your part.
C. Parents give natural ability of children as an explanation for this.
D. These efforts pay off in peak performance – the stuff of every parent’s dream.
E. There are no shortcuts to bringing out the best of your child.


a. ABCDE
b. EBACD
c. ABDEC
d. BADCE
Answer  Explanation 

ANSWER: EBACD

Explanation:
Here, we can see that sentence E is the obvious opener as it introduces the central theme or idea about bringing out the best in child.

B logically follows E as B begins with ‘bringing out’ continuing the idea from previous sentence.

Here, transition word ‘however’ is used to link the paragraph. C follows A as it discusses about view of parents.

The last sentence here should be D.

The correct sequence should be “EBACD”


15)   A. Miss Sullivan arrived at the Keller home when Helen was seven.
B. The deaf and blind Helen learned to communicate verbally.
C. But eventually, Miss Sullivan’s effort was rewarded.
D. Before Helen Keller was two years old, she lost her sight and her hearing.
E. Miss Sullivan worked closely with Helen, her new student.


a. ABCDE
b. BADCE
c. CDBEA
d. DAEBC
Answer  Explanation 

ANSWER: DAEBC

Explanation:
The central theme of the paragraph is Helen Keller and her teacher.

Here, chronological sequence can be seen. D should be the opening sentence followed by A, as Helen was deaf and blind before she was two years old.

Miss Sullivan arrived when Helen was seven, thus, A should be the next sentence.

Miss Sullivan began working with Helen, so E should be the next sentence.

B logically follows E, as Helen began to communicate verbally due to efforts of Miss Sullivan.

The last sentence should be C.

The correct sequence should be “DAEBC”


16)   A. Satyam has been valued at around Rs. 500 crore.
B. BBM is a leading consultancy firm.
C. This valuation has been done by BBM.
D. They have relied on the excess value approach.


a. DABC
b. BADC
c. CBAD
d. ACBD
Answer  Explanation 

ANSWER: ACBD

Explanation:
Here, A should be the first sentence as it informs about the event of valuation of Satyam.

The second sentence should be C, as it logically connects to the ‘valuation’ in the first sentence.

Next sentence should be B, as it tells us about BBM mentioned in sentence C.

D should be the last sentence.

The correct sequence should be “ACBD”


17)   A. One day Bhima made Duryodhana fall from a tree from which Duryodhana was stealing fruits.
B. Duryodhana did not like that Pandavas should be loved and respected by the people of Hastinapur.
C. He specially hated Bhima.
D. Among the Pandavas, Bhima was extraordinarily strong and powerful.
E. This enraged Duryodhana so much that he began think of removing Bhima from his way.


a. ADBEC
b. BDCAE
c. BEACD
d. ADCBE
Answer  Explanation 

ANSWER: BDCAE

Explanation:
In this paragraph, we will use the ‘Option Elimination approach’.

Here the clue is 'he' as it is the pronoun used for Duryodhana. So, this means B is the qualifier of sentence C and our answer will begin with B. So, with this, we can eliminate options (1) and (4).

Now, we are left with two choices (2) and (3).

The option (3) states that E will be the second sentence. Now read E sentence. It does not seem to be an independent sentence as it starts from 'this', representing something that has occurred before this sentence.

So, the only option left is option (2).

The correct sequence should be “BDCAE”


18)   A. The knowledge so far available about the endocrine glands is very limited.
B. Nature has provided the body with proper regulations and protectors.
C. These are our endocrine glands.
D. And so, the proper functioning of these controllers of our body is very important and most vital for health.
E. However, all the medical sciences have accepted the fact that these glands secrets thousands of different types of hormones directly in our blood.


a. ABCDE
b. BDCAE
c. CAEBD
d. BDACE
Answer  Explanation 

ANSWER: BDCAE

Explanation:
Here, we can see that the idea of this paragraph is introduced with B. So, the first sentence should be B.

This eliminates option 1 and 3.

Next sentence which logically connects to B is D, as it use connective word ‘and’ to connect B and D.

The third sentence as per option 4 is A, but A opens a new idea without any pre-phase to it. So, it cannot be third sentence.

The only option left is (2), which is the correct answer.

The correct sequence should be “BDCAE”


19)   A. Kalarippayattu is an ancient martial art of Kerala.
B. There have been several factors responsible for it.
C. It is now considered a dying form of art.
D. Also, the Government has not taken any initiative to preserve it.
E. Lack of infrastructural support has been one reason.


a. ABCDE
b. EDBCA
c. ACBED
d. ABDCE
Answer  Explanation 

ANSWER: ACBED

Explanation:
It can be clearly seen here that A is the introductory sentence of this paragraph.

We can eliminate option 2 as it begins with E.

Sentence B states factors responsible for it but does not connect to sentence A.

Whereas, C states about the prevalent condition of the martial art. So, C should be the next sentence.

This brings our sequence to “AC” which is only in the option (3).

The correct sequence should be “ACBED”


20)   A. He explained to the king that the gunny bag full of grains was the real gold that the earth could give, which he had grown with lots of hard work.
B. King Aditya was growing old and decided to handover his kingdom to most deserving of his five sons.
C. He, then told them to use this land and return with gold after six months.
D. King Aditya was impressed and handed over his kingdom to Raviditya.
E. In order to test them he took them to a field and gave a piece of land to each one of them.
F. After six months, all returned empty handed except Raviditya who carried a gunny bag on his shoulder.


a. ABCDEF
b. BEDCFA
c. BECFAD
d. FACBDE
Answer  Explanation 

ANSWER: BECFAD

Explanation:
The central theme of this paragraph is about King Aditya and his sons.

Here, the first sentence should be B as it introduces us to the plan of King Aditya. E logically follows sentence B.

Thus, we can eliminate option 1 and 4.

The next sentence should be C, as it tells about the test put forth by King Aditya for his sons.

Sentence F follows E as it states about the results after six months.

Thus, option 3 is the correct option.

The correct sequence should be “BECFAD”


21)   A. Miss Seema arrived at Bharti’s home when Bharti was six.
B. The deaf and blind Bharti learned to communicate verbally.
C. But, eventually Miss Seema’s effort was rewarded.
D. Before Bharti was two years old, she lost her sight and her hearing.
E. Miss Seema worked closely with Bharti, her new student.
F. At times, the teacher became frustrated.


a. DAEFCB
b. ABDCEF
c. FDEABC
d. ADEFBC
Answer  Explanation 

ANSWER: DAEFCB

Explanation:
In this paragraph, we can find the clue about the time.

It is about Miss Seema and Bharti.

The first thing that happened in relation to time was the fact that Bharti lost her sight before she was two years old. So, the first sentence should be D.

Miss Seem arrived when Bharti was six. Other incidents took place later. Thus, it is logical that the second sentence should be ‘A.’

Thus, our sequence so far is “DA..” which is only in option 1.

The correct sequence should be “DAEFCB”


22)   A. But I think a better definition of happiness is ‘the capacity for enjoyment.’
B. Turning to adults, ask any adult what he means by happiness and you will find a puzzled face for a moment.
C. In the teen age years, the concept of happiness changes to enjoyment and pleasure.
D. Because the more we can enjoy what we have, the happier we are.
E. The meaning of the word happiness changes with growing years, for a child happiness has magical quality.
F. Leave the puzzled face and refer to a dictionary it defines happy as ‘lucky; or ‘fortunate.’


a. ABCDEF
b. ECBFAD
c. FADCBE
d. AEBCDF
Answer  Explanation 

ANSWER: ECBFAD

Explanation:
The sentence E gives a general comment on happiness and talks about what it means for a child. First sentence is E.

Next, we have sentence C because it deals with concept of happiness for a teenager.

The third sentence should be B because it now moves on to the view of adults.

Since ‘B’ ends with ‘puzzled face’ and F begins with the same, so F should follow B as fourth sentence.

Since sentence A talks about enjoyment and happiness and D gives relation between the two, so D should follow A as the last sentence of the paragraph.

The correct sequence is ‘ECBFAD.’


23)   A. It has the capability to minimize human relation problems.
B. Spiritual methodologies have, therefore, been considered as the last hope by them to tackle all the problems.
C. Thus, it has become an integral part of every business activity.
D. Spirituality has the power to obtain.
E. And, it is because of this integral status in spirituality that the business is booming.
F. It is because these aspects that spirituality is gaining priority among professionals.


a. ABCDFE
b. DABCEF
c. DAFCEB
d. FCEDAB
Answer  Explanation 

ANSWER: DAFCEB

Explanation:
The sentence D should be the first sentence as it introduces the idea of spirituality.

D should be followed by A and F, as they describe the qualities and advantages of spirituality.

The next sentence should be C as it tells us why spirituality has become an integral part.

Sentence E highlights about the integrity of spirituality and thus logically follows C.

The last sentence should be B.

The correct sequence should be “DAFCEB”


24)   A. People thoroughly dedicated to social service but not fulfilling the eligibility requirements would not be able to contest elections.
B. Those who fulfill the stipulated criteria of age and formal education may not be necessarily devoted to social service.
C. Thus, this system has both advantages and disadvantages.
D. Therefore, imposing such eligibility requirements is likely to be counter-productive.
E. In certain democratic countries, elections can be contested by anybody.
F. So, people would be deprived of the probable benefit accrued from services of such people.
G. There are no eligibility requirements of formal education and upper age limit stipulated in their Constitution.


a. ABDCEGF
b. EGAFBDC
c. EAGBDFC
d. BDEGAFC
Answer  Explanation 

ANSWER: EGAFBDC

Explanation:
The first sentence here should be E as it introduces us to concept of election in democratic countries.

We can eliminate option 1 and 4.

The next sentence that logically follows E is G, as it speaks of the eligibility requirements for election.

G should be followed by A, as it speaks of the people dedicated to social service and elections but do not fulfill the eligibility requirements.

The next sentence should be F, as it clearly connects A to F and F tells us about the effect of sentence A.

The sequence so far is “EGAF..”

The next sentence should be D as it speaks of people who may be eligible for elections but not dedicated to social service.

The last sentence should be C.

The correct sequence should be “EGAFBDC”


25)   A. On the advice of the Technical Advisory Committee on Child Labor, the government in September 2008, notified the inclusion of one Occupation and eight processes in the list of Hazardous Occupations and Processes.
B. The Act also regulates employment of children in non-hazardous occupations and processes.
C. Further, on the recommendations of the Technical Advisory Committee on Child Labor, the government has shown its intention, vide notification dated 7th June 2010, to add two more occupations, viz Circus and Caring of elephants, to the Schedule listing of occupations where employment of children is prohibited.
D. As per the Child Labor Act, employment of children below the age of 14 years is prohibited in notified hazardous occupations and processes.
E. Some of the important prohibited occupations and processes are carpet weaving, building and construction work, brick kilns, production of hosier goods etc.
F. There are at present 16 hazardous occupations and 65 processes, where employment of children is prohibited.


a. DBFEAC
b. ABCEFD
c. DBFCEA
d. CEDFBA
Answer  Explanation 

ANSWER: DBFEAC

Explanation:
The central idea of this paragraph is introduced in sentence D. So, the first sentence should be D.

We can now eliminate option 2 and 4.

Option 1 and 3 both state D followed by B, F in sequence.

The next sentence should be E as it describes some of the hazards which were previously mentioned in sentence F.

The last sentence should be C, the keyword here is ‘further’ which implies this event took place after all the others i.e. at a later stage.

Thus, C should be the last sentence.

The correct sentence should be “DBFEAC”


26)   A. Man, is constantly trying to run after knowledge and answers to the various questions that arise in his mind.
B. To satisfy his thirst for knowledge and information he can always turn to books for help.
C. The human mind is rational and does not take things for guaranteed.
D. If we read books that are trash, we are liable to be corrupted by them.
E. It is important to selective about the kind of book that one decides to read.
F. Reading substandard material is simply a waste of time.


a. CABEDF
b. CADBEF
c. ABCDFE
d. CABDFE
Answer  Explanation 

ANSWER: CABEDF

Explanation:
Sentence C here should be the opening sentence because it introduces the concept of rational human mind.

Sentence A logically follows C as it describes the actions of man to find answers to various questions.

A should be followed by B, as B tells us that man turns to books for his answers.

Sentence E should follow A as it defines the right way and importance of being selective in reading books, followed by sentence D, which tells us about the consequences of reading sub-standard books.

The paragraph should end with sentence F as it concludes that reading substandard material is a waste of time.

The correct sequence should be “CABEDF”


27)   A. Such rights and obligations under the special relationship are mandates and power of attorney.
B. These have been vested by the law of the country.
C. The account holder is authorized to operate the account through a third person, in addition to himself, by suitable authority for one-time basis and/or also for various functions through a power of attorney.
D. There are various rights of a banker.
E. Such power of attorney is either general or specific in nature.
F. Along with the rights, there are certain obligations to which a banker is required to fulfill.


a. DFBACE
b. FACEDB
c. DAFBCE
d. FCBDAE
Answer  Explanation 

ANSWER: DFBACE

Explanation:
The central theme of this paragraph is Rights of a banker.

The opening sentence should be D, as it introduces the concept of rights of a banker.

Thus, we can eliminate options 2 and 4.

The next sentence should be F, as the connective ‘along with’ is used to connect the two sentences.

B logically follows F as it describes that the rights have been vested by the law.

The sequence so far id “DFB..” which is only option 1.

The correct sequence should be “DFBACE”


28)   A. In such cases, services may get affected immediately, as the links to the ATMs, POS or other electronic networks are brought down.
B. As the systems go out of action, the damaging effects on banking services increase rapidly.
C. The consequential costs of a serious systems failure, therefore, can far exceed the costs of replacing damaged equipment, data or software.
D. Particularly damaging effect is on the environments wherein IT is being used for online, real-time processing.
E. An insufficient processing capacity to cope with the additional load may also lead to suspension of the banking facility unless adequate contingency plan has been specified and tested beforehand.


a. ABEDC
b. BDAEC
c. CEADB
d. ABCDE
Answer  Explanation 

ANSWER: BDAEC

Explanation:
The opening sentence here should be B, as it introduces us to the problems and damaging effects on banking services.

D logically follows B as it specifies the areas damaged.

The next sentence should be A, as it describes the results or effects of the damage and the services that are brought down.

The last sentence here should be C which concludes the paragraph describing the consequences and costs of failure of systems.

The correct sequence should be “BDAEC”


29)   A. They take the path of revolt.
B. When the father says, “Don’t watch so much television,” the child is inclined to watch more of it.
C. Mental tension is common in people who have a strong urge for self-expression.
D. For instance, if parents place restriction on their children according to what they feel will benefit the children, the latter always revolt.
E. This is a general phenomenon in people who develop peculiar behavioral patterns when their urge is denied.
F. They feel that their freedom is being unnecessarily curtailed.


a. CAEDBF
b. CEADFB
c. ADFCEB
d. ABCDFE
Answer  Explanation 

ANSWER: CEADFB

Explanation:
The opening idea of this paragraph is given by sentence C.

So, C should be the first sentence.

Sentence E gives us the general opinion about these type of people, so it should come after C.

Sentence A tells us about the result or the actions such people take.

A is logically followed by D, as D provides example of the situation mentioned in the previous sentences.

F should follow sentence D as F tells us how the children feel when restrictions are placed on them.

The pronoun ‘they’ here is used for children, so it obviously will come after the noun ‘children’ used in the sentence D.

The correct sequence should be “CEADFB”


30)   A. With all the bid information being available and tracked online, corruption has considerably reduced.
B. Today, most i.e. over ninety five percent household, in the city enjoy broadband connection.
C. All city contracts are now bid for online.
D. Over twenty years ago, the city government, central government and the private sector made a concerted effort to shift the economy to include IT.
E. As our cities expand and become more complex, such a system will make governance more manageable.
F. This level of connectedness has changed not only the city’s economy but also how it is governed and how business is conducted.


a. DBFCAE
b. DBFACE
c. DFBAEC
d. DBACEF
Answer  Explanation 

ANSWER: DBFCAE

Explanation:
Here, chronological sequence can be seen.

The first sentence should be D, as it states ‘over twenty years ago,’ it introduces the central idea of the paragraph.

Next sentence should be B as it tells us about the situation today.

F logically follows B as it states about the level of connectedness of the city as over 95% household have broadband connections.

The next sentence should be C as it speaks about the online bid system for city contracts.

A follows C as A describes about the changes due to the online bid system.

The correct sentence should be “DBFCAE”