Missile - General awareness questions on current affairs

1)   Pakistan has launched a submarine launched cruise missile called _______.

a. Babur
b. Akbar
c. Birbal
d. Taimur
Answer  Explanation 

ANSWER: Babur

Explanation:
Pakistan on 9th Jan 2016 launched its first submarine launched cruise missile capable of carrying nuclear warheads up to 450 kms called Babur-3.

It gives Pakistan credible second strike capability. The missile was fired from an underwater, mobile platform.

It is the sea based variant of Ground Launched Cruise Missile (GLCM) Babur-2, which was successfully tested earlier in December, 2016.

Babur-3 SLCM incorporated state of the art technologies including underwater controlled propulsion and advanced guidance and navigation features.

It can evade hostile radars and air defenses. In land attack mode, it can deliver numerous types of payloads.

Know More On Babur cruise missile/Hatf VII

  • Type: Medium-range subsonic cruise missile
  • Place of origin: Pakistan
  • Manufacturer: National Defence Complex (NDC)
  • Weight : <1,500 kg (payload >300 kg)
  • Length: 6.25 m (7 m with booster)
  • Diameter: 0.52 m
  • Warhead: Conventional or nuclear
  • Engine : Turbofan
  • Wingspan: 2.67 m
  • Propellant: Solid fuel (booster rocket); Liquid fuel (jet engine)
  • Operational range: 700 km
  • Speed: 880 km/h or 550 mph (Mach 0.8)


2)   India has successfully test fired the nuclear-capable strategic ballistic missile Agni IV on 2nd Jan 2016. What is its range?

a. 4000 km
b. 5000 km
c. 6000 km
d. 7000 km
Answer  Explanation 

ANSWER: 4000 km

Explanation:
Agni-IV was launched on 2nd Jan 2016. This comes after India tested Agni-V the country's longest

range nuclear capable missile.

India has a series of nuclear-capable missiles like Prithvi series, Agni series and the Submarine Launched Ballistic Missile.

Agni-IV is a nuclear-capable missile with a range of 4,000 km while Agni-V has a range of 5,000 km.

Both missiles can cover most parts of China.

Agni-IV missile is 20m tall and weighs 17 tons.

It was launched from the integrated test range at Abdul Kalam Island or Wheeler Island.

This was the sixth trial of the Agni-IV missile.

The previous test was conducted on Nov 9 2015.

The fire and forget missile is navigated using a jam proof ring laser gyroscope. This enables avioncs to function with temperatures below 50 degree centigrade inside.

Agni-IV also has a 5th generation on board computer and distributed architecture.

It has the latest feature to correct and guide itself for in-flight disturbances.

Sophisticated surface-to-surface missile has modern avionics to provide high reliability level.

The vehicle reaches the target within 2 digit accuracy.

The indigenously developed surface-to-surface Agni-IV missile is a two stage weapon system.

Agni I, II and III as well as Prithvi has been in an arsenal of armed forces, giving them a reach of over 3,000 kms and providing the country effective deterrence capability.

Missile posses submarine launch capability as well.

The missile can be fired from locations deep in the Indian hinterland making it tough for enemies to track and destroy it.


3)   China and which other country will hold their second joint anti-missile drills in 2017?

a. Russia
b. South Korea
c. North Korea
d. Japan
Answer  Explanation 

ANSWER: Russia

Explanation:
China and Russia will hold their second joint anti-missile drills in 2017

  • Chinese state media said on 11th Oct that this followed plans to deploy by US and South Korea to deploy an anti missile system
  • Russia and China held their first exercises in May as the US terminal high altitude area defence system was put in place in Washington and Seoul to protect against North Korean threats
  • THAAD is now being deployed and the powerful radar of the system has increased defensive on the Korean peninsula
  • Tension on the Korean peninsula is high commencing with the North Korea’s fourth nuclear test in January followed by a satellite launch, a test of numerous missiles and the fifth and largest nuclear test in the previous month.


4)   North Korea fired how many ballistic missiles which flew between 500 and 600 kms into the sea off its east coast on 19th July, 2016?

a. 3
b. 4
c. 5
d. 6
Answer  Explanation 

ANSWER: 3

Explanation:
North Korea fired three ballistic missiles on July 19 which flew between 500 and 600 kms (around 300 and 360 miles) into the sea off its east coast.

  • South Korea’s military indicated this in a latest series of moves by the isolated country.
  • US military has detected lunches of what are two Scud missiles and one homegrown Rodong missile based on Soviet era Scud technology as well.
  • North Korea has meant this to be a show of force.
  • Launches came after South Korea and the US took the final decision to deploy Terminal High Altitude Area Defence/THAAD anti-missile system in the South to counter threats from the North prompting Pyongyang to sound an offensive.
  • Ballistic missiles flight was from 500 to 600 km which is enough to strike Busan in South Korea.


5)   MR SAM successfully test fired from a mobile launcher in the ITR off Odisha’s Chandipur. What does MR-SAM stand for?

a. Medium range surface to air missile
b. Medium range snow to air missile
c. Medium range surface aerial missile
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Medium range surface to air missile

Explanation:
India on June 30, 2016 test-fired a medium range surface-to-air missile (MR-SAM) from a mobile launcher in the Integrated Test Range (ITR) at Chandipur off the Odisha coast.

  • The MR-SAM was co-developed by the Defence Research Development Laboratory (DRDL) of DRDO in partnership with Israel Aerospace Industries (IAI).
  • Apart from the missile, the system includes a Multi Functional Surveillance and Threat Alert Radar (MF STAR) for detection, tracking and guidance of the missile.
  • The missile, along with MF—STAR, will provide the users with the capability to neutralise any aerial threats.
  • The missile will be produced at the Bharat Dynamics Limited (BDL) in Hyderabad.


6)   The indigenous supersonic interceptor missile called ADD was launched from where on May 15th 2016?

a. Abdul Kalam Island
b. Wheeler Island
c. Both of the above
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Both of the above

Explanation:
In its effort to have a full fledged multi-layer Ballistic Missile Defence system, India on May 15, successfully test-fired its indigenously developed supersonic interceptor missile, capable of destroying any incoming hostile ballistic missile, from a test range off Odisha coast.

  • The interceptor was engaged against a target which was a naval version of Prithvi missile launched from a ship anchored inside Bay of Bengal, taking up the trajectory of a hostile ballistic missile.
  • The target missile was launched at about 11.15 hours and the interceptor, Advanced Air Defence (AAD) missile positioned at Abdul Kalam island (Wheeler Island) getting signals from tracking radars, roared through its trajectory to destroy the incoming hostile missile in mid-air, in an endo-atmospheric altitude
  • “The ‘kill’ effect of the interceptor was ascertained by analysing data from multiple tracking sources,” a DRDO scientist said.


7)   US military has fired its second ICBM on 25th February. What is it called?

a. Minuteman II
b. Minuteman III
c. Minuteman IV
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Minuteman III

Explanation:
US military test fired its second intercontinental ballistic missile on 25th February, demonstrating its nuclear arms capacity at the time of rising tensions with Russia and North Korea. The Minuteman III missile was launched from Vandenberg Air Force Base, California. This send a message to rivals like China and Russia.


8)   Talking about which missile defence system, Russian Foreign Minister Sergei Lavrov said on 22nd Apr’15 that people will think twice about striking Iran once it receives Russia’s missile defence systems?

a. AMT-11
b. SR-40
c. S-300
d. XC-150
Answer  Explanation 

ANSWER: S-300

Explanation:
President Vladimir Putin signed a decree lifting the ban on the sale of S-300 air defence systems to Tehran that Moscow imposed in 2010, joining UN-imposed arms embargo on Iran amid concerns that the country was developing nuclear weapons.