Tourism - General awareness questions on current affairs

1)   An MoU was signed for implementing Tourism projects in which state on 6th Feb 2017?

a. J&K
b. HP
c. UP
d. Uttarakhand
Answer  Explanation 

ANSWER: J&K

Explanation:
A Tripartite Memorandum of Understanding (MoU) for implementation of Tourism projects in Jammu and Kashmir was signed among Ministry of Tourism, M/s NPCC & NBCC and Government of Jammu and Kashmir on 6th Feb 2017.

The MoU was signed in the presence of Shri Vinod Zutshi, Secretary, M/o Tourism and the signatories for the MoU included

- Shri. Suman Billa, Joint Secretary , Ministry of Tourism ;

- Shri. Shamim Ahmad Wani, Managing Director, J&K Cable Car Corporation ;

- Shri. K K Sharma, Executive Director, M/s NPCC ; and

- Shri. Alok Rastogi, Chief General Manager (BD), M/s NBCC

The Prime Minister announced the Development Package (Reconstruction Plan) for Jammu and Kashmir on 7.11.2015.

The details of all proposals included in the Development Package for Tourism are as under:

  • Log Huts,
  • Heliports,
  • Open air theatre,
  • Walking trail,
  • Landscaping,
  • Solar lighting,
  • Solid waste management & public amenities etc.


2)   Island Tourism Festival is being held at which city?

a. Port Blair
b. Colombo
c. Diu
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Port Blair

Explanation:
Island Tourism Festival is an annual cultural event organized for the promotion of tourism and entertainment for islanders.

The main event is being held in Port Blair. A part of festival are also organized in other places like Wimberlygunj, Wandoor, Neil, Havelock, Rangat, Mayabunder, Diglipur, Hut Bay, Car Nicobar, Kamorta, Campbell Bay etc.

The ten-day festival is held annually from 5th January at ITF ground Port Blair.

The highlight of the festival at ITF ground is the exhibition depicting strides made by the Island Administration in various spheres and sale of general merchandise, food stalls, and stalls of interest to tourists, Floating Restaurant etc.

The main focal point, however, is the performance of mainland artists especially reputed music bands, Bollywood singers, dancers, performers etc.

Inaugurated by Lt. Governor Jagdish Mukhi at ITF Ground on 5th Jan, the 10 day mega event will see performances by the cultural troupes from mainland India to help the Islanders renew their cultural ties with mainland.

The cultural troupes from mainland as well as the Isles will also perform in outer Islands apart from South Andaman.

An International Cultural Group from Kazakhstan will also perform in this event. The other attractions of this event will be the food courts, fun games and handicrafts etc. Water sports competitions like Nicobari Hodi race are organized.


3)   How many tourists visited India in Dec 2016?

a. 8.91 lakh
b. 8.90 lakh
c. 7.91 lakh
d. 7.90 lakh
Answer  Explanation 

ANSWER: 8.91 lakh

Explanation:
Demonetisation did not impact the tourist footfall adversely this year, with 8.91 lakh foreign tourists visited India in Nov 2016.

This marks the growth of 9.3 % over the same month last year.

Foreign tourist arrivals (FTAs) during December 2015 was 8.16 lakh, while it was 7.65 lakh in December 2014.

Foreign Exchange Earnings (FEEs) from tourism during the month of December were INR 14,474 crore as compared to INR 12,649 crore in the same month last year, recording a growth of 14.4 %.

The US accounted for highest share of tourist arrivals followed by the UK and Bangladesh in December 2016, according to an official release.

FTAs during January-December, 2016 were 78.53 lakh, recording a growth of 10.4 % as compared to 71.14 lakh during the corresponding period last year.

FEEs from tourism in January-December were Rs 1,38,845 crore, witnessing an increase of 14.7 % as compared to the INR 1,21,041 crore during the corresponding period last year.

Among the top 15 source countries in December, share of the US was highest with 15.53 %, followed by these:

15 Source countries with Highest Foreign Tourist Arrivals (Dec 2016)



“Country”Highest Foreign Tourist Arrivals (Dec 2016)
US(15.53 %)
UK(11.21 %)
Bangladesh(10.72 %)
Canada(4.66 %)
Russia(4.53 %)
Australia(4.04 %)
Malaysia(3.65 %)
Germany(3.53 %)
China(3.14 %)
France(2.88 %)
Sri Lanka(2.49 %)
Japan(2.49 %)
Singapore(2.16 %)
Nepal(1.46 %)
Thailand(1.37 %)

“Airport”Share of foreign tourists
Among the top 15 ports, the share of Delhi Airport was highest with(32.71 %)
followed by Mumbai Airport(18.51 %)
Chennai Airport(6.83 %)
Bengaluru Airport(5.89 %)
Haridaspur Land check post(5.87 %)
Goa Airport(5.63 %)
Kolkata Airport(3.90 %)
Cochin Airport(3.29 %)
The share of Hyderabad Airport was(3.14 %)
while that of Ahmadabad Airport(2.76 %)
Trivandrum Airport(1.54 %)
Trichy Airport(1.53 %)
Gede Rail(1.16 %)
Amritsar Airport(1.15 %)
Ghojadanga land check post(0.82 %)


4)   Government has constituted which council on 28th Oct 2016 to make India a global tourism hub?

a. Indian National Tourism Council
b. National Tourism Council
c. National Advisory Council
d. National Tourism Advisory Council
Answer  Explanation 

ANSWER: National Tourism Advisory Council

Explanation:
The government of India has constituted a national tourism advisory council with top officials of leading ministries and key names from the private sector as members take steps to help people to make the nation an international hub.

  • The Union tourism ministry on 28th Oct 2016 issued an order which said that this council, with a tenure of 3 years will act as a think tank and advise the government on numerous policy matters relating to tourism.
  • Secretaries of Union Home, Finance, Foreign, Culture, Civil Aviation, Urban Development, Road Transport and Highways, Shipping and Drinking Water, Sanitation are members of this council along with chiefs such as the Railway Board and ITDC.


5)   Incredible India Tourism Investor’s Summit prompted how many investable projects from across the country?

a. 690
b. 700
c. 710
d. 720
Answer  Explanation 

ANSWER: 700

Explanation:
IITIS is a platform for domestic and foreign investors to meet project owners from Indian states and private sectors.

  • the summit was held on 22nd Sept 2016
  • It includes State Presentations encompassing all investible Properties, Session on Why Invest in India, MSME in tourism sector, Panel discussions on core infrastructure for tourism, Session on Start-ups, digital India, Investing into Swadesh Darshan, PRASAD, MICE and Niche Tourism Products, B2B meetings and signing of MoUs.
  • It has dedicated space for Seminars, Business to Business meetings and Roundtables around focus themes.

    Over 1800 delegates were from:

  • Private sector Project Owners;
  • Banks and Financial Institutions;
  • Business Developers;
  • Cruise Liners;
  • Domestic Investors;
  • Entertainment Companies; I
  • Indian States with Ready Investible Projects
  • Territory Administrations;
  • Global Investors;
  • Helicopter Services;
  • Hoteliers;
  • Infrastructure Developers;
  • International Associations;
  • Restaurateur;
  • Spa and Yaga Centres;
  • Tour and Travel Operators;
  • Urban Developer and Venture Capitalists
  • The Confederation of Indian Industry and Tourism Finance Corporation of India Ltd are principal partners of this summit. Four Knowledge Partners i.e. Ernst & Young, KPMG, Yes Bank and Invest India will assist States and UTs for identifying projects, Suggesting Tourism Policy updates and presenting these to the potential investors during the summit.

    There will be six Plenary Sessions on 22nd and 23rd September, 2016

  • Plenary Session –1 - Why Invest in Incredible India
  • Plenary Session –2 - Core Infrastructure for Tourism
  • Plenary Session –3 - Digital India & Start UP India
  • Plenary Session –4- Open House with State Tourism Ministers
  • Plenary Session –5 - Open-house with CEOs
  • Plenary Session– 6 -Medical Tourism


6)   Incredible India Tourism Investors Summit 2016 is held as a platform for investors across the globe in which city?

a. New Delhi
b. Kolkata
c. Chennai
d. Mumbai
Answer  Explanation 

ANSWER: New Delhi

Explanation:
Dr. Mahesh Sharma, Minister of State (Independent Charge) for Tourism and Culture has said that Incredible India Tourism Investors Summit 2016 is a platform for investors across the globe to explore investment opportunities available within the ambit of the Indian tourism sector as well as core infrastructure.

  • India is one of the fastest growing economies and the tourism sector seeks to escalate its culture and heritage
  • India’s tourism offerings will be on display during the summit
  • Centre has allowed 100 percent FDI under the automatic route in tourism and hospitality as well as tourism construction projects
  • Policies offer attractive investment potential in the tourism sector
  • Incredible India Tourism Summit organised by Ministry of Tourism is its initiative in association with CII and TFCI
  • Highlights of the summit include participation from more than 27 Indian states, around 600 investable projects from across the country and from across various sectors of tourism participation from 140 investors from 70 companies and 21 seminars across two shows along with event road shows, an updated website and B2G meetings prefixed online


7)   Which state bagged six National Tourism Awards in the marketing category?

a. Kerala
b. Karnataka
c. Tamil Nadu
d. Telangana
Answer  Explanation 

ANSWER: Kerala

Explanation:
Kerala tourism has bagged six National Tourism Awards for 2014-2015 in the marketing category.

  • It also received two more awards including for Responsible Tourism initiative in Wayanad.
  • It received three of six awards for states in Tourism promotion and Publishing category.
  • Sargaalaya Arts and Crafts Village at Iringal fetched the award for Kerala Tourism in rural tourism project category.
  • Third award for Kerala tourism came for innovative use of information technology.
  • Turtle on the Beach, Kovalam was judged best 5 star hotel while Coconut Lagoon won the Best Heritage hotel award and Coconut Creek Farm and Homestay was given the award for best B&B


8)   What does FEE stand for in the context of Foreign Tourist Arrivals?

a. Foreign Exchange Earnings
b. Foreign Evaluation Earnings
c. Free Exchange Earnings
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Foreign Exchange Earnings

Explanation:
The following findings were arrived at by the Ministry of Tourism which compiles FTAs and FEEs on the basis of data received from BOI:

  • FTAs during June 2016 were 5.50 lakhs as against FTAs of 5.12 lakhs during the month of June 2015 and 5.02 lakhs in June 2014.
  • There has been a growth of 7.3 percent in June 2016 over June 2015.
  • FTAs during the period January-June 2016 were 41.86 lakhs with a growth of 8.9 percent as against FTAs of 38.45 lakh with a growth of 3.7 percent in January-June 2015 over 2014.


9)   Which famous figure was recently a subject of an exhibition inaugurated by Ministry of State for Culture and Tourism?

a. Frontier Gandhi
b. Khan Abdul Gaffar Khan
c. Both are the same
d. Neither of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Both are the same

Explanation:
Dr. Mahesh Sharma, Minister of state for Culture and Tourism inaugurated an exhibition “ Frontier Gandhi and the Indian Freedom Movement” on the commemoration of the 125th birth anniversary of Khan Abdul Ghaffar Khan. The descendants of Khan were presented shawls on the occasion. Khan Abdul Gaffar Khan was a freedom fighter.


10)   India has signed an air services agreement with which country to boost connectivity and tourism as well as trade between them?

a. South Africa
b. New Zealand
c. Australia
d. Denmark
Answer  Explanation 

ANSWER: New Zealand

Explanation:
India and New Zealand have signed an air services agreement in a bid to boost connectivity, tourism and trade between both countries.Since the Government’s Air Transport policy was introduced in 2012, Bridges said 50 new or amended air agreements had been negotiated, bringing the total to 78. Most of the major airlines in the world are now able to operate services to New Zealand without restriction, with 18 new air routes announced in 2015 alone.


1 2