Engineering Metallurgy - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

Dear Readers, Welcome to Engineering Metallurgy multiple choice questions and answers with explanation. These objective type Engineering Metallurgy questions are very important for campus placement test, semester exams, job interviews and competitive exams like GATE, IES, PSU, NET/SET/JRF, UPSC and diploma.

Specially developed for the Mechanical Engineering freshers and professionals, these model questions are asked in the online technical test and interview of many companies.

These tutorial are also important for your viva in university exams like Anna university, Pune, VTU, UPTU, CUSAT etc.

1)   The alloy of Ti + 5% Al, + 2.5 Sn has _______.
- Published on 11 Sep 15

a. low temperature stability
b. low strength
c. good corrosion
d. all of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: good corrosion

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   A bearing material should not possess the characteristic of high ______.
- Published on 11 Sep 15

a. coefficient of friction
b. hardness
c. melting point
d. thermal conductivity
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: coefficient of friction

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Inconol nickel alloy contains _________
- Published on 11 Sep 15

a. 75% Ni, 15% Cr and 9% Fe
b. 75% Ni, 15% Cr and 9% Al
c. 75% Ni, 15% Cr and 9% Mg
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 75% Ni, 15% Cr and 9% Fe

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Which of the following cold working operations are suitable for α brass?
- Published on 11 Sep 15

a. Cold rolling
b. Deep drawing
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The solubility of tin in copper above 580oC _______
- Published on 11 Sep 15

a. decreases
b. increases
c. remains constant
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: decreases

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Why is gray cast iron annealed?
- Published on 11 Sep 15

a. Graphitize carbide
b. Decrease ductility
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Graphitize carbide

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Which desulphurising agent is used to remove sulphur from iron during melting?
- Published on 11 Sep 15

a. Calcium carbide
b. Sodium carbonate
c. Soda ash
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Rosettes of tempered carbon in the matrix of ferrite are observed in the microstructure of _____
- Published on 11 Sep 15

a. gray cast iron
b. spheroidal cast iron
c. malleable cast iron
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: malleable cast iron

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Which of the following elements increase/s chilled depth for chilled cast irons?
- Published on 11 Sep 15

a. Silicon
b. Manganese
c. Manganese sulphide
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Manganese sulphide

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   What is the effect of increased carbon content on chilled cast iron?
- Published on 11 Sep 15

a. Chilling depth increases
b. Hardness of chilled zone increases
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Hardness of chilled zone increases

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7