Law & Justice - GS question based on India Year Book

1)   The oldest Central Para Military force in India is
- Published on 19 Oct 15

a. Assam Rifles
b. Special Frontier Force
c. Central Reserve Police Force
d. Central Armed Police Force
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Assam Rifles

Explanation:
They were raised in Catchar Levy in 1835. They report to Ministry of Home Affairs. Other Paramilitary forces in India are Indian Coast Guards and Special Frontier Force. Central Armed Police Force and State Armed Police Force do not come under Paramilitary Forces.


2)   Border Security Force (BSF) guards borders of India with

1) Pakistan
2) China
3) Bangladesh
4) Myanmar

- Published on 19 Oct 15

a. Only 1, 3 and 4
b. Only 1, 3 and 4
c. Only 1 and 3
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 1 and 3

Explanation:
BSF was tasked to man borders with West and East Pakistan i.e. Pakistan and Bangladesh only. It also helps prevent trans-border crimes and has anti-infiltration.


3)   Sashatra Seema Bal (SSB) guards Indian borders with

1) Bhutan
2) Nepal
3) Bangladesh
4) Myanmar

- Published on 19 Oct 15

a. Only 1 and 2
b. Only 3 and 4
c. Only 2, 3 and 4
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 1 and 2

Explanation:
They are the newest border guarding force. Formed in 1963 in the wake of Indo-China war, they started guarding Indo-Nepal border since 2001 and Indo-Bhutan border since 2004.


4)   In the wake of hijacking of Indian Airlines plane, the specialized task of providing security to airports and major sea ports was assigned to
- Published on 19 Oct 15

a. NSG
b. CISF
c. CRPF
d. CAPF
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: CISF

Explanation:
Central Industrial Security Force(CISF) provides security not only to PSUs and industrial structures but also to airports, sea ports, atomic power plants, space installations, sensitive government buildings, heritage monuments (like Taj Mahal, Red Fort, etc) and also iconic private sector units.


5)   Rapid Action Force (RAF) was raised to deal with
- Published on 19 Oct 15

a. Natural and Artificial Disasters
b. Armed Rebellion
c. Terrorism
d. Communal clashes
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Communal clashes

Explanation:
RAF was raise to deal with communal clashes. It continues to deal with militancy in J&K and Punjab, insurgency in North-east, overseas deployment for UN peace keeping force, rescue and relief, guarding vital shrines in Ayodhya, Kashi, Vaishno Devi, Jammu law and order situation, etc. It has also helped for successful completion of elections in various states.


6)   Border Security Force’s (BSF) role in war time is

1) Holding ground in assigned sectors
2) Aggression against invading enemy army
3) Guarding prisoners of war
4) Anti-infiltration duties; prevent unauthorized entry or exit from territory of India
5) Guide to army in border areas

- Published on 19 Oct 15

a. Only 1, 2, 4 and 5
b. Only 1, 3 and 5
c. Only 1, 3, 4 and 5
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 1, 3 and 5

Explanation:
Anti – infiltration duties are peace time duties and not war time. Other war time duties are maintenance of law and order in enemy territory under army’s control; assistance in control of refugees; performing special tasks connected with intelligence including raids; Aggression against enemy army is not allowed for BSF. Limited aggression against central police or irregular forces of enemy is allowed.


7)   The total number of High Courts in India is
- Published on 19 Oct 15

a. 27
b. 29
c. 24
d. 21
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 24

Explanation:
Earlier there were 21 high courts with 3 having jurisdiction over more than one state. Now recently new High Courts have been established at Manipur, Meghalaya and Tripura.


8)   The ‘Access to Justice for Marginalized people’ project with UNDP support covered 7 states in first phase. The project has also been approved for the period of five years (2012-2017) for which states / regions?

1) Left-Wing Extremism affected states
2) North-Eastern States
3) Jammu and Kashmir
4) States with higher percentage of marginalized population than the national average

- Published on 19 Oct 15

a. Only 1 and 2
b. Only 2 and 3
c. Only 4
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 2 and 3

Explanation:
1st phase states were – Bihar, Chhattisgarh, Jharkhand, MP, UP, Odisha and Rajasthan. 2nd will focus efforts in 1-2 selected districts in the 8 states of Bihar, Chhattisgarh, Jharkhand, Maharashtra, MP, UP, Odisha and Rajasthan. The scheme has also been extended for 5 years to NE and J&K.


9)   Which of the following are main sources of law in India?

1) Case Laws
2) Constitution
3) Statutes
4) Customary Laws
5) Judicial decisions of Supreme Court and High Courts

- Published on 19 Oct 15

a. Only 3 and 4
b. Only 2, 3 and 4
c. Only 1, 2, 3 and 5
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
Statutes are legislations. Apart from this there is a vast body of laws known as subordinate legislation in the form of rules, regulations as well as bye-laws made by Central / State governments and local authorities like Panchayats, municipal bodies, etc.


1