Rural & Urban Develdopment - GS question based on India Year Book

1)   Under the Rajiv Gandhi Panchayat Sashaktikaran Abhiyan (RGPSA), Ministry of Panchayati Raj intends to provide funds to only those states fulfilling which of the following criteria?

1) Regular elections to Panchayat or local bodies.
2) Atleast one third reservation in Panchayat for women
3) Constitution of State Finance Commission every five years
4) Social Audit

- Published on 06 Aug 15

a. Only 1, 2 and 4
b. Only 1 and 2
c. Only 1, 2 and 3
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 1, 2 and 3

Explanation:
Other criteria are - Placement of Action Taken report on the recommendations of the State Finance Commission in the state legislature, Constitution of District Planning Committees (DPCs) in all districts and issuing rules/guidelines to make them functional.


2)   What are the aims / focus areas of National Urban Livelihood Mission (NULM) which was previously known as Swarna Jayanti Shahari Rozgar Yojana?

1) Organize urban poor in self help groups
2) Create opportunities for their skill development
3) Address livelihood concerns of the urban street vendors
4) Provide shelter to urban homeless
5) Easy access to credit for them, to setup of self-employment ventures

- Published on 06 Aug 15

a. Only 1, 2 and 5
b. Only 1, 2, 3 and 5
c. Only 1, 2 and 3
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
NULM envisages mobilization of urban poor households into thrift and credit based Self-Help Groups (SHGs) and their federations/collectives. It is launched by Ministry of Housing and Urban Poverty Alleviation in the 12th Five Year Plan.


3)   Rajiv Rinn Yojana (RRY) addresses housing need of
- Published on 06 Aug 15

a. Economically weak and Lower Income groups in urban areas
b. Urban BPL population
c. Urban slum dwellers and homeless
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Economically weak and Lower Income groups in urban areas

Explanation:
Urban poor having an annual household income of up to Rs. 1 lakh will be classified as EWS (Economically weak section) and those falling between Rs. 1 lakh and 2 lakhs would be categorized as LIG (Lower Income groups). Rajiv Rinn Yojana (RRY) addresses their housing need through enhanced credit flow. It provides interest subsidy of 5% on loans granted to EWS and LIG categories to construct their house or extend the existing ones.


4)   Rajiv Awas Yojana (RAY) is for
- Published on 06 Aug 15

a. Provide houses for rural BPL population
b. Provide houses for slum dwellers
c. Provide housing finance for rural poor
d. Provide housing finance to those not covered by Indira Awas Yojana
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Provide houses for slum dwellers

Explanation:
The government’s vision of ‘Slum Free India’ will be pursued through RAY. There will be two fold strategy –
1) Curative-slum redevelopment of all existing slums;
2) Preventive-Containment of growth of further slums.
It focuses on providing housing and improvement of basic civic infrastructure and social amenities in each selected slums. Rental and transit housing will be admissible under the scheme.


5)   Regional inclusion in Aajeevika Skills program is through

1) Roshni is a special initiative to skill the youth (rural and urban) of Jammu and Kashmir.

2) Himayat is a special initiative for skilling the rural youth of the poor families of 27 Left-Wing Extremist (LWE) districts across Nine States.

- Published on 06 Aug 15

a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: None of the above

Explanation:
Roshni is for LWE districts and Himayat is for Jammu and Kashmir. And both help achieving regional inclusion under Aajeevika Skills.


6)   The National Social Assistance Programme (NSAP) now comprises of

1) Indira Gandhi National Old Age Pension Scheme
2) Indira Gandhi National Widow Pension Scheme
3) Indira Gandhi National Disability Pension Scheme
4) Swavalamban Pension Scheme
5) National Family Benefit Scheme

- Published on 06 Aug 15

a. Only 1, 2 and 4
b. Only 1, 2, 3 and 5
c. Only 1, 2 and 3
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 1, 2, 3 and 5

Explanation:
It also includes Annapurna. NSAP was meant for providing social assistance benefit to the aged, the BPL households in the case of death of the primary breadwinner and for maternity.


7)   Aajeevika is
- Published on 06 Aug 15

a. Swarna Jayanti Shahari Rozgar Yojana
b. National Social Assistance Programme
c. National Rural Livelihood Mission
d. National Rural Health Mission
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: National Rural Livelihood Mission

Explanation:
Swarnajayanti Gram Swarozgar Yojana (SGSY) was restructured as National Rural Livelihood Mission (NRLM) which was subsequently renamed as Aajeevika to implement it in a mission mode across the country. It was formally launched on 3rd June, 2011


8)   Which of the following are the major programmes operated for rural development by the Ministry of Rural Development?

1) Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA)

2) National Rural Livelihood Mission (NRLM)

3) Indira Awas Yojana (IAY)

4) National Social Assistance Programme (NSAP)

- Published on 06 Aug 15

a. Only 1 and 2
b. Only 1, 2 and 4
c. Only 2
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
Another major programme is Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY)


1