1) Choose the word most similar in meaning to the given word.
Condescend
a. Blame
b. Resist
c. Trick
d. Act Superior
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Act Superior
Explanation: Meaning: To condescend is to talk to someone in a way that makes it clear you believe that you are better and smarter.
If you are being condescending, you are looking down on someone.
Example: The Emperor did not condescend to reply.
Synonyms: Accommodate, Accord, Comply, Concede, Agree
Antonyms: Contradict, Decline, Deny, Disagree, Hinder
|
|
2) Anachronistic
a. Forceful
b. Eternal
c. Powerful
d. Dangerous
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Eternal
Explanation: Meaning: Something that's old-fashioned and maybe a little out of place is anachronistic.
The meaning of anachronistic is something that is not in the correct time.
Example: Listening to vinyl records in 21st century is an example of an anachronistic activity.
Synonyms: Antiquated, Archaic, Out-of-date, Ancient
Antonyms: Current, Modern, New, Up-to-date
|
|
3) Lionize
a. Notorious
b. Clever
c. Idolize
d. Amusing
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Idolize
Explanation: Meaning: To look on or treat (a person) as a celebrity.
Example: Politicians continue to lionize Narendra Modi as their ultimate hero.
Synonyms: Eulogize, Glorify, Idolize, Acclaim, Honor
Antonyms: Criticize, Censure, Condemn, Debase
|
|
4) Anecdote
a. Medicine
b. Argument
c. Unwanted Gift
d. Story
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Story
Explanation: Meaning: A short, amusing true story is an anecdote.
Example: The following anecdote may illustrate this topic.
Synonyms: Episode, Gag, Short story, Narration
|
|
5) Conceive
a. Tame
b. Behave
c. Welcome
d. Imagine
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Imagine
Explanation: Meaning: To conceive is to come up with an idea.
Conceive means to produce something from inside the mind - or to become pregnant (Conceive a child)
Example: He conceived a robot that would help paralyzed patients.
Synonyms: Accept, Create, Understand, Believe, Realize
Antonyms: Neglect, Avoid, Disbelieve, Disregard
|
|
6) Friable
a. Ductile
b. Spurious
c. Fragile
d. Rigid
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Fragile
Explanation: Meaning: Friable means to be easily crumbled or reduced to powder.
Example: The product is very friable but harder than wood.
Synonyms: Breakable, Fragile, Crumbly, Delicate
Antonyms: Resilient, Strong, Sturdy, Elastic
|
|
7) Taciturn
a. Shade
b. Obscure
c. Explicit
d. Unspoken
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Unspoken
Explanation: Meaning: A taciturn person might be snobby, naturally quiet, or just shy.
The meaning of taciturn is someone who doesn't say much.
Example: An example of taciturn is a person who sits quietly at the edge of the room.
Synonyms: Implicit, Unspoken, Indirect, Silent
Antonyms: Stated, Express, Explicit
|
|
8) Indecorous
a. Decorated
b. Improper
c. Proper
d. Decent
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Improper
Explanation: Meaning: Indecorous behavior means behavior which isn't proper or socially acceptable.
Indecorous means lacking decorum, propriety or good taste etc.
Example: Indecorous behavior will not be tolerated in our school.
Synonyms: Improper, Indecent, Rude, Uncouth, Vulgar
Antonyms: Befitting, Apt, Opportune, Proper
|
|
9) Nadir
a. Passable
b. Apex
c. Bottom
d. Tolerable
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Bottom
Explanation: Meaning: Nadir means lowest point of anything.
Example: From the zenith of hope, he had been suddenly plunged down to the nadir of despair.
Synonyms: Rock bottom, Base, Bottom, All-time low
Antonyms: Top, Zenith, Acme, Apex, Peak
|
|
10) Profane
a. Free
b. Sacred
c. Moral
d. Irreligious
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Irreligious
Explanation: Meaning: Profane describes behavior that's deeply offensive because it shows a lack of respect, especially for someone's religious beliefs.
Example: Profane language is bleeped on TV.
Synonyms: Abusive, Coarse, Indecent, Obscene, Nasty
Antonyms: Decent, Clean, Nice, Respectful, Religious
|
|
11) Controvert
a. Confuse
b. Indict
c. Contradict
d. Subvert
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Contradict
Explanation: Meaning: If you controvert something, you raise arguments against; voice opposition to.
Controvert can mean to prove to be false or untrue.
Example: This fact alone would be sufficient to controvert your baseless assumption.
Synonyms: Contradict, Oppose, Counter, Debate, Deny
Antonyms: Agree, Affirm, Allow, Confirm, Corroborate
|
|
12) Execrate
a. Curse
b. Deplore
c. Denounce
d. Desecrate
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Curse
Explanation: Meaning: Execrate means to despise or also to curse.
To execrate is to detest, or to express great hatred.
Example: I execrate you! (Curse)
Synonyms: Curse, Condemn, Abhor, Despise
Antonyms: Adore, Admire, Commend, Cherish
|
|
13) Rescind
a. Change
b. Revoke
c. Repeat
d. Reconsider
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Revoke
Explanation: Meaning: Rescind means to take back or remove.
Rescind is an official reversal.
Example: The company has decided to rescind your job offer.
Synonyms: Abrogate, Abolish, Cancel, Dismantle
Antonyms: Allow, Enact, Enforce, Legalize, Permit
|
|
14) Bedlam
a. Peaceful
b. Madhouse
c. Consensus
d. Ebullient
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Madhouse
Explanation: Meaning: Bedlam is a scene of madness, chaos or great confusion.
Example: If you let cricket fans onto the field, it will be a pure bedlam.
Synonyms: Chaos, Clamor, Confusion, Disquiet, Pandemonium
Antonyms: Calm, Calmness, Harmony, Order, Peace
|
|
15) Penitence
a. Compunction
b. Meanness
c. Eulogize
d. Tranquilize
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Compunction
Explanation: Meaning: Penitence is the state of having regret for doing something wrong.
Example: She cut off her hair as a token of penitence for her mistakes.
Synonyms: Penance, Repentance, Contrition, Compunction, Remorse
Antonyms: Approval, Comfort, Contentedness, Satisfaction
|
|
16) Erstwhile
a. Ancient
b. Classy
c. Newer
d. Former
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Former
Explanation: Meaning: The meaning of erstwhile is something from an earlier time.
It denotes in the past; a former time; formerly.
Example: My erstwhile friend ignored me when I ran into her at the mall.
Synonyms: Bygone, Ex, Old, Past, Former, Expired
Antonyms: Ongoing, Current, Present, Extant
|
|
17) Imperious
a. Generous
b. Peevish
c. Arrogant
d. Stubborn
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Arrogant
Explanation: Meaning: Someone who is imperious gives orders in a way that shows they feel superior or more important than other people.
The meaning of imperious is someone or something that is domineering and demanding, without any justification or right.
Example: Although she is talented yet imperious.
Synonyms: Arrogant, Bossy, Overbearing, Domineering, Dictatorial, Haughty
Antonyms: Humble, Meek, Fawning, Obedient, Weak
|
|
18) Candor
a. Generous
b. Falsifier
c. Truthfulness
d. Rough
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Truthfulness
Explanation: Meaning: Candor usually means the quality of being open, honest, and sincere.
Example: As a token of candor, reveal to me your chief passion.
Synonyms: Fairness, Frankness, Honesty, Sincerity
Antonyms: Deceit, Unfairness, Lying, Deception
|
|
19) Rectitude
a. Peevish
b. Infamy
c. Integrity
d. Dishonesty
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Integrity
Explanation: Meaning: Rectitude refers to behavior that is correct, upright and honorable.
Rectitude is being morally correct.
Example: He encouraged the graduates to go on to live lives of unimpeachable rectitude and integrity.
Synonyms: Decency, Honesty, Morality, Probity
Antonyms: Dishonesty, Immorality, Corruption, Evil
|
|
20) Salutary
a. Unhelpful
b. Hurting
c. Salubrious
d. Disadvantageous
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Salubrious
Explanation: Meaning: Salutary is used to describe something that's good for your health.
Salutary is something promoting or contributing to personal or social well-being
Example: The low interest rates should have a salutary effect on business.
Synonyms: Beneficial, Healthful, Nourishing, Salubrious
Antonyms: Bad, Unprofitable, Insalubrious, Harmful
|
|
21) Prattle
a. Broad
b. Gabble
c. Sense
d. Quiet
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Gabble
Explanation: Meaning: Prattle means to speak (about unimportant matters) rapidly and incessantly.
Idle or foolish and irrelevant talk.
Example: To prattle is go on and on about something unimportant.
Synonyms: Burble, Gabble, Blubbering, Murmur, Gibberish
Antonyms: Sensible, Articulate, Enunciate
|
|
22) Clandestine
a. Forthright
b. Aboveboard
c. Hidden
d. Open
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Hidden
Explanation: Meaning: Clandestine is used to describe something that is done in secret.
Clandestine is something conducted with or marked by hidden aims or methods.
Example: Your clandestine method to steal my chocolates won’t work.
Synonyms: Covert, Fraudulent, Furtive, Hidden, Underground
Antonyms: Authorized, Legal, Known, Open, Public
|
|
23) Indolent
a. Crabbed
b. Intent
c. Inactive
d. Diligent
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Inactive
Explanation: Meaning: The meaning of indolent is lazy or disinterested in working, or inactive or painless.
Example: He is an indolent worker and keeps checking his mobile during work.
Synonyms: Lethargic, Idle, Lazy, Inactive, Inert
Antonyms: Active, Busy, Diligent, Energetic, Industrious
|
|
24) Paucity
a. Fewness
b. Pace
c. Sufficiency
d. Abundance
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Pace
Explanation: Meaning: Paucity is defined as a small number of something.
Example: Paucity of evidence has made his first case difficult.
Synonyms: Dearth, Smallness, Deficiency, Scarceness
Antonyms: Abundance, Affluence, Plenty, Enough
|
|
25) Adjuvant
a. Additional
b. Needed
c. Warranty
d. Necessary
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Additional
Explanation: Meaning: Adjuvant means furnishing added support.
One who helps or facilitates; an assistant.
It also refers to an additive that enhances the effectiveness of medical treatment.
Example: It is added to other medicines, either as a corrective, or adjuvant.
Synonyms: Additional, Accessory, Auxiliary, Contributory
Antonyms: Necessary, Needed
|
|
26) Impetuous
a. Violent
b. Resourceful
c. Pleasing
d. Rash
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Rash
Explanation: Meaning: The meaning of impetuous is something that moves with a lot of force or done with little thought.
Example: We forbade ourselves to even discuss our impetuous actions and only focus on thoughtful approaches.
Synonyms: Ardent, Impulsive, Eager, Fierce, Spontaneous
Antonyms: Calm, Cautious, Reflective, Wise, Sensible
|
|
27) Dawdle
a. Assess
b. Evaluate
c. Fickle
d. Loiter
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Loiter
Explanation: Meaning: To dawdle is to waste time or to move excessively slowly.
To move slowly, languidly or dilatorily.
Example: He dawdled away the whole morning.
Synonyms: Laze, Loiter, Procrastinate, Lag, Idle, Trifle
Antonyms: Rush, Forward, Hasten, Push, Hurry
|
|
28) Anathema
a. Religious Chant
b. Pun
c. Musical Subject
d. Curse
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Curse
Explanation: Meaning: A person or thing detested or loathed.
Anathema means a curse or execration.
Example: That subject is anathema to him.
Synonyms: Ban, Abomination, Detestation, Hate
Antonyms: Benediction, Blessing
|
|
29) Supervene
a. Ensue
b. Precede
c. Disapprove
d. Interfere
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Ensue
Explanation: Meaning: Supervene means to follow closely (ensue).
To occur as an unexpected or extraneous development.
Example: Winds supervene from January to March every year.
Synonyms: Chase, Pursue, Ensue, Follow, Postdate
Antonyms: Precede, Retreat, Predate, Antedate
|
|
30) Sanguine
a. Clever
b. Proud
c. Hopeful
d. Modest
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Hopeful
Explanation: Meaning: The meaning of sanguine is someone who has cheerful temperament, confident.
Sanguine refers to someone or something the color of blood or a reddish color.
Example: All the sanguine expectations were not fully realized.
Synonyms: Cheerful, Upbeat, Enthusiastic, Hopeful
Antonyms: Down, Gloomy, Depressed, Sad
|
|
31) Preponderance
a. Predominance
b. Disadvantage
c. Surrender
d. Preoccupation
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Predominance
Explanation: Meaning: Preponderance refers to excess or superiority of weight, influence, or power etc. or the majority, greater portion of something.
Example: There seemed to be a preponderance of harried husbands.
Synonyms: Predominance, Prevalence, Advantage, Dominance
Antonyms: Disadvantage, Inferiority, Subordination, Weakness
|
|
32) Ambivalent
a. Discomfiture
b. Dither
c. Definite
d. Uncertain
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Uncertain
Explanation: Meaning: The meaning of ambivalent is uncertain or someone who lacks the ability to make decisions.
Example: After five days, the jury is still ambivalent about the defendant’s guilt.
Synonyms: Doubtful, Unsure, Undecided, Hesitant
Antonyms: Certain, Clear, Definite, Determined
|
|
33) Mundane
a. Dirty
b. Commonplace
c. Confused
d. Extraordinary
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Commonplace
Explanation: Meaning: An ordinary, unexciting thing can be called mundane.
The meaning of mundane is someone or something that is typical or ordinary.
Example: Nine to five jobs are mundane in nature.
Synonyms: Ordinary, Banal, Every day, Normal, Prosaic
Antonyms: Abnormal, Uncommon, Unusual, Exciting, Extraordinary
|
|
34) Haggle
a. Tired
b. Fight
c. Decrease
d. Bargain
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Bargain
Explanation: Meaning: To haggle is to negotiate or argue over something, usually a price.
The meaning of a haggle is act of bargaining, or arguing about price.
Example: She is good at haggling.
Synonyms: Bargain, Barter, Wrangle, Argue
Antonyms: Agree, Concur, Comply
|
|
35) Haughty
a. Humble
b. Subservient
c. Meek
d. Snobbish
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Snobbish
Explanation: Meaning: Someone who is haughty is arrogant and full of pride.
Example: When you're haughty, you have a big attitude and act like you're better than other people
Synonyms: Contemptuous, Imperious, Snooty, Snobbish, Conceited
Antonyms: Humble, Shy, Meek, Timid
|
|
36) Gallant
a. Quaggy
b. Snug
c. Miser
d. Brave
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Brave
Explanation: Meaning: The meaning of gallant is brave, noble or polite.
Gallant is defined as a man who is polite and attentive to women.
Example: A gallant firefighter saved the people.
Synonyms: Bold, Courageous, Fearless, Valiant
Antonyms: Coward, Fearful, Meek, Unheroic
|
|
37) Stigma
a. Stain
b. Trial
c. Difficulty
d. Holiness
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Stain
Explanation: Meaning: The meaning of a stigma is something that takes away from one’s character or reputation.
It means a mark of guilt or disgrace.
Example: The stigma of slavery remained long after it had been abolished.
Synonyms: Stain, Scar, Shame, Disgrace, Blot
Antonyms: Approval, Benefit, Modesty, Honor
|
|
38) Flagrant
a. Vibrant
b. Glaring
c. Vicious
d. Pleasant
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Glaring
Explanation: Meaning: Flagrant means very noticeable especially for being incorrect or bad.
The meaning of flagrant is something that is obviously wrong or offensive in some way.
Example: This is a flagrant violation of rules.
Synonyms: Atrocious, Bold, Disgraceful, Shameful, Heinous
Antonyms: Concealed, Good, Hidden, Magnificent, Respectable
|
|
39) Tart
a. Law
b. Acid
c. Angry
d. Desirable
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Acid
Explanation: Meaning: The meaning of tart is something that has a sharp or sour taste.
Example: I forgot to add sugar and now it tastes way too tart.
Synonyms: Acid, Caustic, Cutting, Sharp, Astringent
Antonyms: Bland, Calm, Kind, Mild, Sweet
|
|
40) Temerity
a. Audacity
b. Fearfulness
c. Stupidity
d. Shyness
|
Answer
Explanation
|
ANSWER: Audacity
Explanation: Meaning: Temerity is being so confident or bold that it may come across as foolish or reckless.
Example: He bitterly regretted his temerity in braving the danger.
Synonyms: Boldness, Nerve, Audacity, Daring, Foolhardiness
Antonyms: Carefulness, Caution, Fear, Cowardice
|
|