# Aptitude test series Set 1

1)   If in a certain code 3 * 4 = 25 and 6 * 8 = 100 then what is the value of 12 * 5?

a. 144
b. 169
c. 154
d. 178
 Answer  Explanation ANSWER: 169 Explanation: Solution: In this question the pattern * represents a code.=> 3² + 4² = 25=> 6² + 8² = 100=> 12² + 5² = 169

2)   5/8th of a job is completed in 10 days. If a person works at the same pace, how many days will he take to complete the job?

a. 4
b. 5
c. 6
d. 7
 Answer  Explanation ANSWER: 6 Explanation: Solution: It is given that 5/8th of the work is completed in 10 days.=> Remaining work = 3/8th of totalApplying unitary method:Total work will be completed in 10 * 8 / 5 days => It takes 16 days to complete total work=> Hence, remaining work days = 16 - 10 = 6 days

3)   A boat has a speed of 14kmph in standing water. The stream has a speed of 1.2kmph. What time does the boat take to go to a distance of 4864 km and come back? (hours)

a. 700
b. 350
c. 1000
d. 4200
 Answer  Explanation ANSWER: 700 Explanation: A boat travels at the speed of 14 km/hr in still water. => Speed of stream = 1.2 kmph=> Speed of boat downstream becomes 14 + 1.2 = 15.2 kmph=> Speed of boat upstream becomes 14 - 1.2 = 12.8 kmphTotal time taken in the journey = Journey downstream + Journey upstreamTherefore, 4864(1/12.8 + 1/15.2) = 700 hours

4)   20% of A is B, then B% of 20 is same as what?

a. 4% of A
b. 10% of A
c. 20% of A
d. None
 Answer  Explanation ANSWER: 4% of A Explanation: It is given that B measures 20% of A => So, 20% of A = B or 20/100 * A = B - (1)B% of 20= B/100 X 20= 2B/10 ---(2)=> Now, B% of 20Substituting (1) in (2) we get2*(2A/10) / 10= 4A/100 Hence, B% of 20 = 4% of A

5)   Three coins are tossed. What is the probability of getting at most two tails?

a. 7/8
b. 1/8
c. 2/8
d. 4/8
 Answer  Explanation ANSWER: 7/8 Explanation: It is given that 3 coins are tossed simultaneously.=>Total outcomes when one coin is tossed=2=>Total outcomes when 3 coins are tossed= 2n = 2 X 2 X 2=8 outcomesFavourable outcomes: TTH, THT, HTT, THH, THT,HHT,HHH=7Therefore, Probability= 7/8

6)   For a race a distance of 224 meters can be covered by P in 28 seconds and Q in 32 seconds. By what distance does P defeat Q eventually?

a. 26m
b. 32m
c. 24m
d. 28m
 Answer  Explanation ANSWER: 32m Explanation: This is a simple speed time problem. Given conditions: =>Speed of P= 224/28 = 8m/s=>Speed of Q=224/32 = 7m/s=>Difference in time taken = 4 secondsTherefore, Distance covered by P in that time= 8m/s x 4 seconds = 32 metres

7)   A container has 40L milk. 4L milk is taken out and replaced with water, the process done three times. What is the amount of milk now left?

a. 28L
b. 29L
c. 29.16L
d. 28.4L
 Answer  Explanation ANSWER: 29.16L Explanation: In regard to the problem let after n times liquid in the container is x and liquid removed is y =>Liquid in container= x=>Liquid removed= yAfter one trial, quantity of pure liquid= x- (1-y/x)After n trials quantity of pure liquid = x - (1 -y/x)nTherefore, Putting the values ( x = 40L y = 4L N=3) and solving=> 40- (1-4/40)3= 29.16L

8)   The cost price of a particular amount of articles is same as the number of articles. Selling price of the articles comes out to be 20. Over the whole transaction 25% is gained. What is X?

a. 15
b. 18
c. 16
d. 20
 Answer  Explanation ANSWER: 16 Explanation: According to the question let n be the number of articles. => Cost price of n articles = n=> Selling price of n articles = 20=> Profit % = 25%=> Profit % = (SP - CP)/CP X 100 Putting the values in the formula(20-n)/n x 100 = 25=> 5n/4 = 20=> n = 16

9)   Solve for the given equation

121 x 54 =?

a. 68225
b. 75625
c. 76569
d. 45854
 Answer  Explanation ANSWER: 75625 Explanation: This question can be solved by 2 approaches:=> Direct Multiplication=> Numerical OperationsDirect multiplication is quite time consuming and involves a lot of calculations. An easier approach is based on numerical operations. => 121 x (10/2)4 = 121 x 10000/16 = 75625 (Lesser calculations, Saves time)

10)   What should be next in the given series?

2, 7, 10, 22, 18, 37, 26

a. 42
b. 52
c. 62
d. 72
 Answer  Explanation ANSWER: 52 Explanation: This question contains two series’ running simultaneously:=> The numbers in odd places are increasing by 8 2 + 8 = 1010 + 8 = 1818 + 8 = 26=> The numbers in even places are increasing by 157 + 15 = 22 22 + 15 = 3737 + 15 = 52 Therefore, Next number will be 37+15= 52

11)   In a decade, a town’s population increases from 175000 to 262500. What is the average % increase of population each year?

a. 4%
b. 6%
c. 5%
d. 50%
 Answer  Explanation ANSWER: 5% Explanation: Increase in population in 10 years= 262500-175000= 87500Now, % increase will be increase in (population /original population) * 100 => 87500/175000*100= 50% increase in population over 10 years Therefore, Average % increase each year= 50/10= 5%

12)   How many times do the hands of the clock coincide in a day?

a. 22
b. 24
c. 20
d. 21
 Answer  Explanation ANSWER: 22 Explanation: Every hour the hour hand and minute hand coincide once. => Every 12 hours hands should coincide 12 timesBut in 11 to 1 the clock hands coincide once only at 12Hence, in every 12 hours hands coincide 11 times.Therefore, In 24 hours clock hands coincide 11 x 2 = 22 times.

13)   What day will be 61 days after today, if today is Monday?

a. Tuesday
b. Thursday
c. Saturday
d. Friday
 Answer  Explanation ANSWER: Saturday Explanation: The basic concept in a problem involving days is finding the number of odd days. In 61 days:=> 7 x 8 + 5 = 5 odd days=> Monday + 5 days = SaturdayHence 61 days from today will be a Saturday.

14)   Determine a man’s present age if his present age is 125% of his age 10 years ago and 83.333% of his age 10 years from now.

a. 40 years
b. 50 years
c. 60 years
d. 70 years
 Answer  Explanation ANSWER: 50 years Explanation: According to the question current age of the man is:1. 125% of his age 10 years ago2. 83.333% of his age 10 years from nowLet the current age of the man be x. Therefore, equating the two equations generated:125/100(x-10) = 250/3(x+10)x = 50

15)   A man walks with 3kmph speed in the direction of a train. How much time will a 500m long train take to overtake him at a speed of 63kmph?

a. 42 seconds
b. 30 seconds
c. 50 seconds
d. 36 seconds
 Answer  Explanation ANSWER: 30 seconds Explanation: Distance to be covered = 500 metresEffective speed will be equal to difference in the speed of ma and train as they move in opposite directions. Thus, effective speed = 63kmph-3kmph= 60kmph.60kmph is equal to 50/3 m/s.Time = Distance/ SpeedThus, time taken will be equal to 500/(50/3). On solving, time = 30 seconds.Therefore, the train will take 30 seconds to overtake the man.

16)   Find the ratio of speed of truck to train if truck covers 550m in 1 minute and train covers 33 km in 45 min.

a. 4:3
b. 3:4
c. 2:1
d. 1:2
 Answer  Explanation ANSWER: 3:4 Explanation: Using the formula, speed=distance/timeSpeed of truck = 550/60 m/sSpeed of train= 33000/(45*60) m/sRatio of speed of truck to train= (550/60 ) / [33000/(45*60)]=3:4Hence, the ratio is 3:4

17)   What investment must be made to obtain Rs 650 income from 10% stock at Rs 96?

a. 3100
b. 6240
c. 3500
d. 6000
 Answer  Explanation ANSWER: 6240 Explanation: Given market value = Rs 96Required income = Rs 650We assume the face value to be Rs 100. To obtain 10% of face value, investment had to be Rs 96. So, in order to receive Rs 650, required investment is:9.6*650=6240Thus the investment should be Rs 6240.

18)   Which is the odd number?

1, 8, 27, 64, 125, 196, 216, 343

a. 64
b. 1
c. 216
d. 196
 Answer  Explanation ANSWER: 196 Explanation: The pattern in the given question is 13, 23,,33...In the series, 196 is not a perfect cube and therefore the odd number.

19)   2 students gave an examination. One of them scored 9 marks more than other and his marks were 56% of the sum of total of both their marks. What are their individual marks?

a. 42,33
b. 42,36
c. 44,33
d. 44,36
 Answer  Explanation ANSWER: 42,33 Explanation: Let marks of one of the students be X.The marks of the other will be X+9According to question, X+9 = 56% of X+ (X+9)Solving, X + 9 = 56/100* (2X + 9)=> 25X + 225 = 28X + 126=> 3X = 99=> X = 33Marks of one are 33, while of the other are 33+9 = 42.

20)   What time will be taken by an amount of Rs. 900 to yield Rs. 81 as interest at 4.5% per annum of simple interest?

a. 2 years
b. 1 years
c. 3 years
d. 4 years
 Answer  Explanation ANSWER: 2 years Explanation: P= Rs 900Rate = 4.5*SI= Rs 81=> SI= Time*P*ratecalculating for rate,=> Time= SI/rate*P= 81/4.5%*900=> 2 yearsThus, it will take 2 years to yield Rs 81.