# Aptitude test series Set 10

1)   A boats man can row in still water at speed of 7 km/hr. It takes 6 hours more to travel the same distance in upstream than in downstream if the speed of the river is 3 km/hr. what is the distance between the two destinations?

a. 20 km
b. 40 km
c. 30 km
d. 10 km
 Answer  Explanation ANSWER: 40 km Explanation: x = 7 km/hr ; y = 3 km/hrDs = 10 km/hr ; Us = 4 km/hrDistance (d) is same. Therefore, if time taken for downstream is t hours, the time for upstream is (t + 6) hours.10*t = 4*(t + 6)6t = 24 ; t = 4 hoursd = 10*4 = 40 km

2)    For a candidate to clear an examination, he/she must score 55% marks. If he/she gets 120 and fails by 78 marks, the total marks for the examination is

a. 300
b. 360
c. 400
d. 320
 Answer  Explanation ANSWER: 360 Explanation: Here the mark obtained by the candidate is 120 and the candidate fails by 78 marks.Therefore the passing marks is (120+78) = 198Let the total marks be x,55/100 * x = 198Hence x = 360

3)   If the population of a city increases by 5 % annually, what will be the population of the city in 2 years time if its current population is 78000?

a. 81900
b. 85995
c. 85800
d. 90000
 Answer  Explanation ANSWER: 85995 Explanation: The % change in population of city in two years time is 1.05*1.05 = 1.1025 = 10.25%Therefore, after 2 years the population of the city will be 1.1025 * 78000 = 85995

4)   If selling price of 12 pens is equal to the cost price of 18 pens, find the profit percent.

a. 40%
b. 33.3%
c. 50%
d. 25%
 Answer  Explanation ANSWER: 50% Explanation: Selling price of 12 pens = cost price of 18 pensTherefore, the profit is 6 pens and cost price is 12 pens.% profit = profit/cost price * 100= 6/12 * 100= 50%

5)   Vijay sells a cupboard at 14% below cost price. Had he got Rs.2086 more, he would have made a profit of 14%. What is the cost price of the cupboard?

a. 7450
b. 14900
c. 7400
d. 7500
 Answer  Explanation ANSWER: 7450 Explanation: Cost price = 2086/(0.14 + 0.14) = 2086/0.28= Rs.7450

6)   If from a group of 5 people, an old member is replaced by a new one, the average age is same as it was 3 years ago. What is the difference between the ages of the old member and the new one?

a. 12
b. 15
c. 11
d. 18
 Answer  Explanation ANSWER: 15 Explanation: The present average age is (x + 3) when the old member is present and it equals to x when an old member is replaced by a new one.The difference in the ages of the old member and the new one is equal to the difference in the total age before and after the replacement = 15 years.

7)    My father was 30 years of age when my sister was born. My mother was 38 years of age when I was born. My sister was 6 years of age when my brother was born who is 3 years elder to me. What was the age of my father and mother during the birth of my brother?

a. 41, 36
b. 24, 28
c. 28, 24
d. 36, 35
 Answer  Explanation ANSWER: 36, 35 Explanation: My brother was born 6 years after my sister was born and 3 years before I was born. Age of father during my brother’s birth = (30 + 6) = 36 years.Age of mother during my brother’s birth = (38 – 3) = 35 years.Hence, during the birth of my brother, my father was 36 years old and my mother was 35 years old.

8)   If X can run 48m and Y 42m, then in a race of 1km, X beats Y by:

a. 140m
b. 125m
c. 100m
d. 110m
 Answer  Explanation ANSWER: 125m Explanation: When X runs 48m, Y runs 42m.Hence, when X runs 1000m, Y runs (1000 * 42) / 48 = 875mX beats Y by 125m.

9)   How many 3-letter words can be formed out of the letters of the word ‘CORPORATION’, if repetition of letters is not allowed?

a. 990
b. 336
c. 720
d. 504
 Answer  Explanation ANSWER: 336 Explanation: There are in all 11 letters in the word ‘CORPORATION’. Since repetition is not allowed, there are 8 different letters that can be used to form 3-letter word.Therefore, total number of words that can be formed = 8P3 = (8*7*6)= 336

10)   Three unbiased coins are tossed. What is the probability of getting at least 2 tails?

a. 0.75
b. 0.5
c. 0.25
d. 0.2
 Answer  Explanation ANSWER: 0.5 Explanation: S = {HHH, HHT, HTH, HTT, THH, THT, TTH, TTT}E = {HTT, THT, TTH, TTT}n(S) = 8n(E) = 4P(E) =n(E) / n(S) = 4/8 = 0.5

11)   If in a game of 80, P can give 16 points to Q and R can give 20 points to P, then in a game of 150, how many points can R give to Q?

a. 48
b. 60
c. 54
d. 90
 Answer  Explanation ANSWER: 60 Explanation: When P scores 80, Q scores 64.When R scores 80, P scores 60Hence, when R scores 150, Q scores (60 * 64 * 150) / (80 * 80) = 90Therefore, in a game of 150, R can give 60 points to Q.

12)   If the sum of three consecutive even numbers is 44 more than the average of these numbers, then the largest of these numbers is?

a. 20
b. 24
c. 22
d. None of these
 Answer  Explanation ANSWER: 24 Explanation: Let the smallest of these number be x. The other two numbers are (x + 2) and (x + 4).x + (x + 2) + (x + 4) = (X + (X+2) + (x+4)) / 3 + 443x + 3*(x + 2) + 3*(x + 4) = x + (x + 2) + (x + 4) + 1329x + 18 = 3x + 1386x = 120x = 20Therefore, the largest number is 24.

13)   Eleven bags are bought for Rs.1000 and sold at 10 for Rs.1100. What is the gain or loss in percentage?

a. 10%
b. 21%
c. 25%
d. 20%
 Answer  Explanation ANSWER: 21% Explanation: As selling price is Rs.1100 for 10 bags, each bag is sold at Rs.110.Hence, the profit is Rs.100 after selling 10 bags plus the selling price of 1 bag = 100 + 110 = Rs.210.%profit = 210/1000 *100= 21%

14)   If Harsh sold a match ticket for Rs.340 at a profit of 25%, at what price did he purchased the ticket?

a. 280
b. 255
c. 300
d. 272
 Answer  Explanation ANSWER: 272 Explanation: Cost price = Selling price/(1 + profit percent)= 340/(1 + 0.25) = 340/1.25= Rs.272

15)   What is the remainder when 570 is divided by 6?

a. 1
b. 5
c. 4
d. 0
 Answer  Explanation ANSWER: 1 Explanation: 52 = 25, on division by 6, the remainder is 1.53 = 125, on division by 6, the remainder is 5.54 = 625, on division by 6, the remainder is 1.55 = 3125, on division by 6, the remainder is 5.Hence, for 5 (2x) on division by 6, the remainder is 1, and for 5(2x-1) on division by 6, the remainder is 5.Therefore, for 570, on division by 6, the remainder is 1.

16)   If in a book a total of 3209 digits are used for numbering, then find out the total number of pages in the book.

a. 1079
b. 1000
c. 1100
d. 1075
 Answer  Explanation ANSWER: 1079 Explanation: Number of digits used in 1 digit numbers = 1*9 = 9Number of digits used in 2 digit numbers = 2*90 = 180Number of digits used in 3 digit numbers = 3*900 = 2700Number of digits used in 1 digit numbers = 3209 – (9+180+2700) = 320Hence, number of pages with 4 digit number = 320/4 = 80Total number of pages = 1079

17)   In an entrance exam, 3 marks is awarded for every correct answer and (-1) for every wrong answer. If a student gets 38 marks after attempting all questions, find the number of questions answered correctly if the total questions were 70.

a. 38
b. 40
c. 27
d. 43
 Answer  Explanation ANSWER: 27 Explanation: Let x be the number of questions answered correctly. Hence, number of questions whose answer were wrong = (70 – x)3*x + (70 – x)*(-1) = 384x = 38 + 70 = 108x = 27

18)   In a partnership for a business, Jay invests Rs.6000 for complete year & Viru invests Rs.3000 for 6 months. What is Viru’s share if they earn Rs.240 as profit?

a. 120
b. 80
c. 192
d. 48
 Answer  Explanation ANSWER: 48 Explanation: If A invests amount C1 for T1 time and his share of profit is P1, and B invests amount C2 for T2 time and his share of profit is P2, then, C1 * T1 / C2 * T2 = P1/P2If P is the Viru’s share of profit, then Jay gets (240 – P)Therefore, 6000 * 12 / 3000 * 6 = (240 - P) / P = 72/ 18 = 44P = (240 – P)5P = 240P = 48

19)   In what ratio should the profit of Rs.8000 be divided if X starts a business with an investment of Rs. 20000, Y invests Rs.7500 for 4 months and Z invests Rs.15000 after 3 months from the start of the business.

a. 16 : 2 : 3
b. 8 : 3 : 6
c. 16 : 2 : 9
d. 6 : 9 : 1
 Answer  Explanation ANSWER: 16 : 2 : 9 Explanation: Let the profit of X be P1, that of Y be P2 and of Z be P3.P1:P2:P3 = 20000*12 : 7500*4 : 15000*9 = 240 : 30 : 135 = 80 : 10 : 45= 16 : 2 : 9

20)   A tank of 100 litres is filled with kerosene. Ram replaces 10% of kerosene with water and repeats this procedure 4 times. What is the amount of kerosene left in the tank?

a. 60 litres
b. 65.61 litres
c. 70 litres
d. 65 litres
 Answer  Explanation ANSWER: 65.61 litres Explanation: As Ram replaces 10% of kerosene with water, the amount of kerosene left is 90%.As the replacement is done four times,After 1st replacement, kerosene left is : 0.9*100 = 90 litresAfter 2nd replacement, kerosene left is : 0.9*90 = 81 litresAfter 3rd replacement, kerosene left is : 0.9*81 = 72.9 litresAfter 4th replacement, kerosene left is : 0.9*72.9 = 65.61 litres

21)   To gain profit, a milkman adds 1.5 litre of water to a certain amount of milk. He sells the adulterated milk at Rs.28 per litre and pure milk costs Rs.36 per litre. Find the amount of milk.

a. 5.25
b. 6
c. 5.5
d. 5
 Answer  Explanation ANSWER: 5.25 Explanation: Let the amount of milk be x.36x = 28(x + 1.5)36x = 28x + 428x = 42x = 5.25 litres

22)   Two trains 140 metres and 120 metres are running in the same direction with speeds 40 kmph and 60 kmph respectively. In what time will the faster train pass the slower one?

a. 0.60 minutes
b. 0.36 minutes
c. 0.78 minutes
d. 0.42 minutes
 Answer  Explanation ANSWER: 0.78 minutes Explanation: Total distance = addition of length of the two trains = 140 + 120 = 260 metresAs the two trains are travelling in the same direction, their relative speed is:v = | v1 – v2 | = | 40 – 60 | = 20 km/hr = 20*1000/60 = 1000/3 metres/mint = 260/ 1000*3t = 0.78 minutes

23)   A and B go cycling in the same direction with speeds of 6 km/hr and 12 km/hr. A car from behind passes them in 9 and 10 seconds respectively. What is the speed of the car?

a. 22 km/hr
b. 33 km/hr
c. 66 km/hr
d. 44 km/hr
 Answer  Explanation ANSWER: 66 km/hr Explanation: The relative speed of A and B is 6 km/hr = 1.67 m/sAs the car passes A after 10s, the distance between A and B after 10s (i.e. at 11th second) is the distance covered by car in 1 second.Therefore, at t = 11, d = 1.67 * 11d = 18.33 mv = d/t = 18.33/1 = 18.33m/sv = 66 km/hr

24)   A squirrel can climb 5 metres of a pole in one minute but slips 2 metres in the next minute. How much time will the squirrel take to climb 26 metres?

a. 14 minutes
b. 12 minutes
c. 15 minutes
d. 18 minutes
 Answer  Explanation ANSWER: 15 minutes Explanation: As the squirrel climbs 5 m in one minute and slips 2 metres in the next minute, it climbs 3 metres in 2 minuteTo climb 26 metres, the time required is:The squirrel will climb (26 – 5) = 21 metres = 7 * 3 metres in 7 * 2 = 14 minutesAlso, the last 5 metres it climbs in another 1 minuteHence, total time required = 14 + 1 = 15 minutes

25)    Find the resultant profit if A sells a cupboard at a profit of 6% to B and B sells the same to C at a profit of 9%.

a. 15%
b. 16%
c. 14.5%
d. 15.54%
 Answer  Explanation ANSWER: 15.54% Explanation: The resultant profit = 1.06 * 1.09 = 1.1554 = 15.54%Alternatively, the resultant profit = [x + y + xy/100]= 6 + 9 + (6*9)/100= 15 + 0.54= 15.54%