# Aptitude test series Set 8

1)   If pipe A can fill the tank in 45 minutes and pipe B in 30 minutes, find the time to fill the tank if both the pipes are opened together.

a. 12 minutes
b. 20 minutes
c. 18 minutes
d. 15 minutes
 Answer  Explanation ANSWER: 18 minutes Explanation: In 1 minute pipe A can fill 1/45th part of the tank and pipe B can fill 1/30th part of the tank. If they are opened simultaneously then in 1 minute they can fill (1/45 + 1/30) part of the tank = 1/18th part of the tank.Hence, in 18 minutes the tank gets filled if pipes A & B are opened together.

2)   Find the ratio in which wheat of inferior quality (Rs.14/kg) be mixed with wheat of superior quality (Rs.28/kg) so that the shopkeeper gains Rs.2 by selling the resulting mixture at Rs.20/kg.

a. 1 : 3
b. 5 : 2
c. 3 : 4
d. 2 : 5
 Answer  Explanation ANSWER: 5 : 2 Explanation: Let the resulting mixture be 1 kg, and x kg be the amount of wheat of inferior quality.Therefore, (1-x)kg is the amount of wheat of superior quality.As the shopkeeper gains Rs.2, the cost of the mixture is Rs.1814*x + 28*(1-x) = 1814x - 28x + 28 = 1814x = 10x = 5/7(1 – x) = 2/7x : (1-x) = 5/7 : 2/7= 5 : 2

3)    Find the area of the square field if a train 800 metres long passes the field with a speed of 120 kmph in one minute.

a. 1.44 sq. km
b. 4 sq. km
c. 2 sq. km
d. 2.64 sq. km
 Answer  Explanation ANSWER: 1.44 sq. km Explanation: 120 km/hr = 120 * 5/18 = 33.33 m/sv = d/t ; 33.33 = d/60d = 2000 mHence, in one minute the train travels 2000 m. But, as the train is 800 m long and it passes the field, the length of the field is 2000 – 800 = 1200 m.Area = 1200 * 1200 = 1.44 sq. km

4)    If the ratio of present ages of Jeet and Jay is 5:7 and after 6 years the ratio will be 3:4, what is the present age of Jay?

a. 42
b. 30
c. 36
d. None of these
 Answer  Explanation ANSWER: 42 Explanation: As the present age of Jeet and Jay are in the ratio 5:7, let their ages be 5x and 7x respectively.Therefore, their ages after 6 years will be (5x+6) and (7x+6) respectively.Now, it is given that (5x+6)/(7x+6) = 3/44*(5x+6) = 3*(7x+6)x = 6Hence, the present age of Jay is 7x = 7*6 = 42 years

5)   A military camp has a food reserve for 250 personnel for 40 days. If after 15 days 50 more personnel are added to the camp, find the number of days the reserve will last for?

a. 20
b. 36
c. 25
d. 42
 Answer  Explanation ANSWER: 25 Explanation: As the camp has a reserve for 250 personnel that can last for 40 days, after 10 days the reserve left for 250 personnel is for 30 days. Now 50 more personnel are added in the camp.Hence, the food reserve for 300 personnel will last for: 250:300::x:30 ……..(it is an indirect proportion as less men means more days) x = (250*30)/300 x = 25 days

6)   Find odd one among 2,3, 4, 4, 6, 8, 9,12, 16 ?

a. 3
b. 9
c. 4
d. 2
 Answer  Explanation ANSWER: 9 Explanation: No explanation is available for this question!

7)   6, 11, 21, 36, 5, 6 , _ ?

a. 11
b. 81
c. 54
d. 63
 Answer  Explanation ANSWER: 81 Explanation: No explanation is available for this question!

8)   2, 3, 6, 15, _ , 123 ?

a. 42
b. 34
c. 39
d. 37
 Answer  Explanation ANSWER: 42 Explanation: No explanation is available for this question!

9)   Two friends A and B apply for a job in the same company. The chances of A getting selected is 2/5 and that of B is 4/7. What is the probability that both of them get selected?

a. 8/35
b. 34/35
c. 27/35
d. None of these
 Answer  Explanation ANSWER: 8/35 Explanation: P(A) = 2/5P(B) = 4/7E = {A and B both get selected}P(E) = P(A)*P(B)= 2/5 * 4/7= 8/35

10)   Find the number of shares that can be bought for Rs.8200 if the market value is Rs.20 each with brokerage being 2.5%.

a. 450
b. 500
c. 400
d. 410
 Answer  Explanation ANSWER: 400 Explanation: Cost of each share = (20 + 2.5% of 20) = Rs.20.5Therefore, number of shares = 8200/20.5 = 400

11)   The ratio of the current ages of Ajay and Vijay is 7:4. The ratio between Ajay’s age 6 years ago and Vijay’s age 6 years from now is 1:1. Find the ratio between Ajay’s
age 12 years hence and Vijay’s age 12 years ago.

a. 12:1
b. 10:1
c. 1:1
d. None of these
 Answer  Explanation ANSWER: 10:1 Explanation: Let the current age of Ajay and Vijay be 7x and 4x respectively.(7x – 6) / 4x + 6 = 1/17x – 6 = 4x + 63x = 12x = 4Therefore, (7x + 12) / (4x – 12) = (7*4 + 12) / (4 * 4 -12) = 40/4 = 10/1

12)   The ratio of the areas of a square and rhombus whose base is same is:

a. 1:2
b. 2:1
c. 1:1
d. 3:1
 Answer  Explanation ANSWER: 1:1 Explanation: The square and the rhombus are equal in area if they have a common base.

13)    If in a race of 80m, A covers the distance in 20 seconds and B in 25 seconds, then A beats B by:

a. 20m
b. 16m
c. 11m
d. 10m
 Answer  Explanation ANSWER: 16m Explanation: The difference in the timing of A and B is 5 seconds. Hence, A beats B by 5 seconds.The distance covered by B in 5 seconds = (80 * 5) / 25 = 16mHence, A beats B by 16m.

14)   In what ratio should the profit be divided if M, N, O invests capital in ratio 2:3:5 and their timing of their investments are in the ratio 4:5:6.

a. 8:15:30
b. 5:18:28
c. 4:5:6
d. 2:3:5
 Answer  Explanation ANSWER: 8:15:30 Explanation: P1:P2:P3 = (2*4):(3*5):(5*6)= 8 : 15 : 30

15)   Ravi started off with a business with a capital of Rs.60000. Later he was joined by Kishan with Rs.40000 as his share. If Kishan received 1/3rd of the total profit after 1 year, for how many months did he invest?

a. 8
b. 4
c. 3
d. 9
 Answer  Explanation ANSWER: 9 Explanation: Let Ravi’s share be X and Kishan’s share be Y.X : Y = 2 : 1 = 60000*12 : 40000*t ….(where t is number of months Kishan invested his money)2 : 1 = 72 : 4t36 = 4tt = 9

16)   6/7 of a certain number is 96. Find quarter of that number.

a. 112
b. 32
c. 56
d. 28
 Answer  Explanation ANSWER: 28 Explanation: 6/7x = 96x = 112y = x/4 = 112/4 = 28

17)   3 bells beep at an interval of 12, 20, and 35 minutes. If they beep together at 10 a.m., then they will again beep together at:

a. 12 p.m.
b. 1 p.m.
c. 4 p.m.
d. 5 p.m.
 Answer  Explanation ANSWER: 5 p.m. Explanation: The L.C.M. of 12, 20 and 35 is 420. Hence, all 3 bells beep together after 420 minutes = 7 hoursHence, the 3 bells will beep together 7 hours after 10 a.m. i.e. at 5 p.m.

18)   A scale 6 ft. 8 inches long is divided into 4 equal parts. Find the length of each part.

a. 17 inches
b. 20 inches
c. 15 inches
d. 18 inches
 Answer  Explanation ANSWER: 20 inches Explanation: Total length of scale in inches = (6*12) + 8 = 80 inchesLength of each of the 4 parts = 80/4 = 20 inches

19)   The sum of two numbers is 73 and their difference is 28. Find the difference between their squares.

a. 101
b. 45
c. 2044
d. cannot be determined
 Answer  Explanation ANSWER: 2044 Explanation: Let x and y be the two given numbers(x + y) = 73; (x – y) = 28(x2 – y2) = (x + y) (x – y) = 73*28 = 2044

20)    How many numbers between 100 and 600 are divisible by 2, 3, and 7 together?

a. 11
b. 12
c. 14
d. cannot be determined
 Answer  Explanation ANSWER: 12 Explanation: As the division is by 2, 3, 7 together, the numbers are to be divisible by: 2*3*7 = 42The limits are 100 and 600The first number divisible is 42*3 = 126To find out the last number divisible by 42 within 600:600/42 = 14.28Hence, 42*14 = 588 is the last number divisible by 42 within 600Hence, total numbers divisible by 2, 3, 7 together are (14 – 2) = 12

21)    A positive integer which when added to 100, gives a sum which is greater than when it is multiplied by 100. What is the number?

a. 5
b. 2
c. 3
d. 1

22)   In a maths test, students were asked to find 5/16 of a certain number. One of the students by mistake found 5/6th of that number and his answer was 200 more than the correct answer. Find the number.

a. 125
b. 280
c. 384
d. 400
 Answer  Explanation ANSWER: 384 Explanation: Let the number be x.5*x/6 = 5*x/16 + 20025*x/48 = 200x = 384

23)   If a flat costs Rs.4500 per sq. ft, and a commercial space costs Rs.9500 per sq. ft, then what is the ratio of their areas if the total cost of both are the same?

a. 9:19
b. 19:9
c. 15:28
d. 28:15
 Answer  Explanation ANSWER: 19:9 Explanation: Let A1 be the area of flat and A2 be that of the commercial spaceTotal cost = area * rateTherefore, cost of flat = A1*4500 ; cost of commercial space = A2*9500Both the above costs are sameA1*4500 = A2*9500A1:A2 = 9500:4500 = 19:9

24)   If a carpenter completes 3/8th of his work in 6 days, then how many more days will he require completing his remaining work?

a. 10
b. 12
c. 6
d. 16
 Answer  Explanation ANSWER: 10 Explanation: As 3/8th of the work is completed, the work remaining is 5/8th of the total. (3/8):6::(5/8):x x = 6*(5/8)/(3/8) x = 10

25)   A container contains 30 liters of milk. From this container 5 liter of milk was taken out and replaced by water. This process was repeated further two times. How much milk is now contained by the container?

a. 18.45 liter
b. 23.44 liter
c. 17.36 liter
d. 21.87 liter
 Answer  Explanation ANSWER: 17.36 liter Explanation: No explanation is available for this question!