| 1)   MP CM Shivraj Singh Chouhan inaugurated the world’s maiden White Tiger Safari at which place in the state’s Vindhya region? 
 a. Chambal
 b. Bundelkhand
 c. Mukundpur
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Mukundpur
                                                                             Explanation: MP CM Shivraj Singh inaugurated the maiden White Tiger Safari at Mukundpur in Satna district in MP’s Vindhya region. Felines were first discovered in this region belonging to this rare category close to 100 years ago. First of its kind safari has cost INR 50 crore and is spread over 25 ha.
 The safari houses one male tiger called Raghu and two females, Radha and VindhyaApart from the white tigers, 2 Bengal tigers were also brought here at the Safari from MaharashtraWhite Tiger Safari is located next to the Mukundpur Zoo spread across 75 ha.
 |  
 | 
		| 2)   Springer has announced an encyclopaedia on which famous Indian scientist? 
 a. CV Raman
 b. Srinivas Ramanujan
 c. Aryabhatta
 d. Sushruta
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Srinivas Ramanujan
                                                                             Explanation: An encyclopaedia of mathematical genius Srinivasa Ramanujan is being launched by Springer. The encyclopaedia of 1000 pages in two volumes will contain all that is important about the mathematician’s life.
 |  
 | 
		| 3)   Kannan Soundararajan and Robert Lemke Oliver have found a pattern in the last digit of successive ________ numbers. 
 a. odd
 b. even
 c. prime
 d. non prime
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: prime
                                                                             Explanation: Kannan Soundararajan and Robert Lemke Oliver of Stanford University found a pattern in the last digits of successive prime numbers, by analysing numerically the first 100 million numbers.
 The study is the key to understanding the blend of random distribution and patterns in prime numbers.Though prime numbers occupy definite positions on the number line, thereby are not random at all, studying distributions of numbers comes in useful to predict properties which haven’t been proved yet.
 |  
 | 
		| 4)   CAR President Faustin Archange Touadera announced that his campaign manager would be the new PM of the country. Name him. 
 a. Mahamat Kamoun
 b. Simplice Sarandji
 c. Ali Voudara
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Simplice Sarandji
                                                                             Explanation: Central African Republic’s newly elected president has appointed his campaign manager as the PM of the country
 
 Simplice Sarandji will be the new PM of the CAR
 Touadera, a Christian has vowed to unify CAR torn by violence between Christians and MuslimsSarandji was a professor and the secretary-general at the University of Bangui, and has few political ties.
 |  
 | 
		| 5)   Which team’s captain stepped down following its dismal performance in the ICC World T-20? 
 a. Shahid Afridi
 b. Gayle West
 c. MS Dhoni
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Shahid Afridi
                                                                             Explanation: Following Pakistan’s dismal show in the ICC World T-20, Shahid Afridi stepped down as team captain but will continue to play in the shortest format of the game. Afridi led Pakistan failed to make it to the semifinals of the World T20 in India, were comments drew the wrath of former players. The 36 year old skipper had earlier hinted the World T-20 could be his last.
 
 He retired from Test format of the game in 2010.
 |  
 | 
		| 6)   India and Saudi Arabia signed how many agreements on the second and final day of Modi’s bilateral visit to the Gulf Kingdom? 
 a. 3
 b. 4
 c. 5
 d. 6
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: 5
                                                                             Explanation: This includes one on terror financing and another on promoting trade between two countries on the second and final day of the Indian PM’s bilateral visit to Saudi Arabia. A total of 5 agreements were this signed including the following:
 An MoU was signed between the financial intelligence units on cooperation in the exchange of intelligence related to money laundering, terrorism financing and related crimesInvest India and Saudi Arabian General Investment Authority (SABIA) signed a framework agreement on investment promotion cooperation.The external affairs ministry and the Saudi labour ministry signed an agreement on labour cooperation for recruitment of general category workers.A fourth agreement was signed between Export Promotion Council for Handicraft (EPCH) and the Saudi Commission for Tourism and National Heritage for cooperation in the field of handicrafts.Another agreement for technical cooperation was signed between the Bureau of Indian Standards (BIS) and Saudi Standards, Metrology and Quality Organisation (SASO).
 |  
 | 
		| 7)   Which is the first domestic bank that has an Aadhaar-based ATM usage facility wherein a customer can transact using his biometric details instead of the PIN? 
 a. DCB Bank
 b. UCO Bank
 c. SBI Bank
 d. IDBI Bank
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: DCB Bank
                                                                             Explanation: The user can key-in the 12-digit Aadhaar number or swipe the card at an automated teller machine (ATM) to start a transaction, but at the stage of confirming the identity, it requires biometric details rather than the PIN. The bank account must have the Aadhaar number in it.
 
 Enrolments under Aadhaar are set to cross the 100 crore mark soon.The data is being used for a slew of purposes like opening bank accounts and the government’s direct benefit transfer (DBT) scheme.
 |  
 | 
		| 8)   Which country celebrated its national day on April 4, 2016? 
 a. Trinidad
 b. Senegal
 c. Mozambique
 d. Liberia
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Senegal
                                                                             Explanation: President of India Shri Pranab Mukherjee extended greetings to the republic of Senegal on their national day celebrations on April 4, 2016
 
 The current president of Senegal is Macky SallThe two countries have cooperated in areas of trade and international developmentSenegal recently  took part in the Third India-Africa Forum Summit held recently in New Delhi.Senegal is known for its colonial French heritageDakar, the capital of Senegal is the westernmost point in Africa.
 |  
 | 
		| 9)   Which form of cancer cost Larry Drake his life? 
 a. Polycythemia Vera
 b. Blood cancer
 c. Rare form of Bone Marrow cancer
 d. Both a and c are same
 e. None of the above
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Both a and c are same
                                                                             Explanation: The 66 year old actor died in March 2016 after suffering from polycythemia vera- a rare type of cancer related to the overproduction of red blood cells in the bone marrow. Drake’s body was found in his apartment by a friend.
 There are close to 100 types of cancers and around 70% occur in low and middle income countriesThe most common cancers  are lung, stomach, liver, colorectal and oesophagus.Tobacco use is linked to 22% of the cancer deaths
 |  
 | 
		| 10)   Cheraman Juma Masjid is in which state? 
 a. Andhra Pradesh
 b. Telangana
 c. Kerala
 d. Rajasthan
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Kerala
                                                                             Explanation: Situated in Thrissur district, the Cheraman Juma Masjid is believed to be the first mosque built in India by Arab traders around 629 AD. It symbolises ancient ties between the two nations. Cheraman Perumal was a Chera King who embraced Islam.
 The mosque has an ancient oil lamp that is always kept burning and believed to be over a thousand years old.People from all religions bring oil for the lamp as an offering
 |  
 | 
		| 11)   Name the reusable booster suborbital rocket developed by Jeff Bezos transport company, Blue Origin? 
 a. New Wolf
 b. New Shepherd
 c. New Shepard
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: New Shepard
                                                                             Explanation: Jeff Bezos space transportation company Blue Origin has launched and landed a suborbital rocket capable of carrying six passengers taking a step towards developing reusable boosters. The rocket called New Shepard landed after being blasted off from a West Texas site.
 Blue Origin and SpaceX are in the process of developing rockets that can fly themselves back to Earth so they can be refurbished and flown again, potentially slashing launch costs.For now, Blue Origin is flying suborbital rockets, which lack the speed to put spacecraft into orbit around Earth.
 |  
 | 
		| 12)   Greek lawmakers have passed asylum amendment bill for implementing EU agreement with which country? 
 a. Turkey
 b. Romania
 c. Russia
 d. Australia
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Turkey
                                                                             Explanation: This bill is needed for the implementation of an EU agreement with Turkey for the return of refugees and migrants from Greek Islands to Turkey. Deal aims to end uncontrolled influx of refugees and other migrants following the crossing over of more than 1 million people into Europe last year. Bill was passed by 169 lawyers in a 300 member parliament.
 EU migrant crisis commenced in 2015 whereby a large number of refugees and migrants made the journey to the European Union to seek shelter
 |  
 | 
		| 13)   Binary system thought to be a single star is part of a _________ system was discovered by scientists in the US. 
 a. Triple star
 b. Dual star
 c. Quadruple star
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Triple star
                                                                             Explanation: Scientists have discovered the fourth new triple star system with gas giant planets similar in size to Jupiter. Binary system once thought to be a single star was actually a pair of stars orbiting one another and part of a triple star system
 Known planets with three stars appearing in the sky are rareMain star is also brighter in the new system called KELT-AOther two stars named KELT C and B are farther awayThe stars taken 4000 years to orbit around KELT-A
 |  
 | 
		| 14)   Scientists have discovered the first dead star in the universe lacking _____gas. 
 a. Hydrogen
 b. Helium
 c. Carbon
 d. Both a and b
 e. All the above
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Both a and b
                                                                             Explanation: Astronomers will gain major insights into the evolution of stars after the discovery of the first dead star in the universe not concealed by hydrogen and helium.  This will enable the scientists to study the exposed core of the star and provide knowledge about the evolution of stars and what happens when these stellar objects die.
 When stars run out of fuel and die, they collapse inwards and boil away leaving huge quantities of gases and a hot dense core of the star called the white dwarf.Generally, the atmosphere is dominated by helium and hydrogen; these are lighter than heavier elements such as oxygen and carbonThey therefore flow to the top of the atmosphere of the star and block it from the view of astronomersThis has been averted by the discovery of this special dead star which will provide rare observational test of the evolutionary path towards white drawrfsThe star is called DoxIt is 1200 light years away in constellation DracoIt has an atmosphere that is 99.9% oxygen
 |  
 |