| 1)   Select the most appropriate meaning of the given idiom/ phrase. 
 A man of straw
 
 a. a worthy fellow
 b. a man of no substance
 c. a very active man
 d. a selfish person
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: a man of no substance
                                                                             Explanation: A man of straw means a person of no substance (weak person).
 
 Example in a sentence: The slave was accused by his king of being a man of straw and lacking in decisiveness.
 |  
 | 
		| 2)   The given sentence has been divided into 4 parts out of which a part may contain grammatical error. Select the part having grammatical error as answer else mark option 'e' i.e. (No correction required)' as the answer. 
 Every child must make (1) / a resolution of giving up atleast (2) / one of the bad habit (3) / such as getting up late, biting nails, etc.(4)
 
 a. 1
 b. 2
 c. 3
 d. 4
 e. No correction required
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: 3
                                                                             Explanation: one of the bad habit is the mistake
 
 Correct form:  Every child must make a resolution of giving up at least one of the bad habits such as getting up late, biting nails, etc.
 Here ' atleast one of the bad habit' implies one of many bad habits.
 Hence, 'habit' must be in the plural form.
 |  
 | 
		| 3)   Select the most effective word/word-group from the given options to fill in the blank and complete each sentence meaningfully. 
 
 The willingness of John to take up any responsibility is a sign of ___________ .
 
 a. status
 b. greed
 c. maturity
 d. strength
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: maturity
                                                                             Explanation: The willingness of John to take up any responsibility is a sign of maturity.
 Options (a), (b), (d)  'status', 'greed', or 'strength' are not so appropriate and make no sense.
 The most effective word which completes the sentence meaningfully is 'maturity'.
 'Maturity' here means a stage where John is capable of taking new challenges.
 The stage of having willingness simply means that the person is matured.
 |  
 | 
		| 4)   Choose one word which can meaningfully replace the underlined words in both the sentences without changing the meaning of original sentences. 
 I. The robber finally decided to end his silence and reveal the truth to the police.
 II. The robber finally decided to end his silence and reveal the truth to the police.
 
 a. terminate
 b. finish
 c. disclose
 d. break
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: break
                                                                             Explanation: The robber finally decided to end his silence and reveal the truth to the police.
 The robber finally decided to end his silence and reveal the truth to the police.
 Here both 'end' and 'reveal' are verbs (Verb is a word used to describe an action, state or occurrence)
 Options (a), (b) 'terminate' and 'finish' mean end but they do not mean 'reveal'. Hence, these words cannot be used to replace the words in both the sentences.
 Option (c) 'disclose' means 'reveal' but it does not mean 'end.
 Only option (d) 'break' means 'end' in sentence (I) and 'reveal' in sentence (II). Thus, 'break' is the word which meaningfully replaces the words in both the sentences.
 |  
 | 
		| 5)   Pick out the word closest in meaning to the given word: 
 Lenient
 
 a. rigorous
 b. tender
 c. jolly
 d. restrictive
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: tender
                                                                             Explanation: The word 'Lenient' means gentle, tender, tolerant, etc.
 The meanings of other words are:
 rigorous – accurate, correct, harsh, etc.
 jolly – merry, jovial, festive, etc.
 restrictive – opposed, prohibited, etc.
 
 Sentence:
 The teacher is very lenient with new students.
 |  
 | 
		| 6)   Pick the word/phrase which is most nearly opposite in meaning. 
 BENEVOLENCE
 
 a. hate
 b. generosity
 c. bifurcate
 d. abandoned
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: hate
                                                                             Explanation: The antonym of the word 'BENEVOLENCE' is hate.
 The meaning of benevolence is kindness, generosity, humanity, mercy, etc.
 The meanings of other words are:
 bifurcate – diverge, divide, separate, etc.
 abandoned – dropped, eliminate, dumped, etc.
 Example in a sentence: John donated 5 lakhs to an orphanage and his benevolence was greatly appreciated.
 |  
 | 
		| 7)   Choose the correct alternative which can be substituted for the below given word/ sentence. 
 A person who eats too much is called as _______
 
 a. Glutton
 b. Nibbler
 c. Cannibal
 d. Omnivore
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Glutton
                                                                             Explanation: The meanings of other words are:
 
 Glutton - A person who eats too much
 Nibbler – A person who eats small and quick bites
 Cannibal – One who eats the human flesh
 Omnivore – Animal/Person consuming food both plant and animal origin
 |  
 | 
		| 8)   Rearrange the following parts (1, 2, 3 and 4) in proper sequence to obtain a correct sentence. 
 1. recently launched
 2. a fund to
 3. the Department of Biotechnology
 4. tackle anti-microbial resistance
 
 a. 2, 1, 3, 4
 b. 3, 1, 2, 4
 c. 1, 3, 4, 2
 d. 4, 3, 2, 1
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: 3, 1, 2, 4
                                                                             Explanation: The correct option is (b)  3, 1, 2, 4
 The Department of Biotechnology recently launched a fund to tackle anti-microbial resistance
 Option (a), (c) and (d) do not form a correct sentence.
 |  
 | 
		| 9)   Choose the pair of words which have a relationship similar to that between the given pair of words: 
 Soldiers : Army
 
 a. Ships : crew
 b. Elephants : Herd
 c. Sailors : fleet
 d. Keys : Bundle
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Elephants : Herd
                                                                             Explanation: In the given pair of words, Army is a collective noun of soldiers.
 Collective noun is used to refer a group of nouns as one entity.
 
 a) A fleet of ships
 b) A herd of elephants
 c) A crew of sailors
 d) A bunch of keys
 |  
 | 
		| 10)   Fill in the blanks using the correct form of the word given in the bracket. 
 Kate's mother had firm ________ (believe) in her.
 
 a. believed
 b. believing
 c. belief
 d. believes
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: belief
                                                                             Explanation: The correct option is (c) belief
 Kate's mother had firm belief in her.
 Belief is a noun which refers to the act of accepting something as true without any proof. This noun is used if a person is a talking about faith or trust in someone.
 |  
 |