| 1)   The given sentence has been divided into 4 parts out of which a part may contain grammatical error. Select the part having grammatical error as answer else mark option 'e' i.e. (No correction required)' as the answer. 
 By this time (1) / next year (2) / I had completed (3) /my post graduation. (4)
 
 a. 1
 b. 2
 c. 3
 d. 4
 e. No correction required
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: 3
                                                                             Explanation: I had completed is the mistake. The correct option is (c)
 The person here talks about completing his post graduation in the future.
 Hence, here future perfect tense 'I shall have completed' should be used.
 Correct Sentence: By this time next year I shall have completed my post graduation.
 |  
 | 
		| 2)   Choose the correct alternative which can be substituted for the below given word/ sentence. 
 Cultivation, management, and study of individual trees is called as __________
 
 a. Arboriculture
 b. Sericulture
 c. Horticulture
 d. Viticulture
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Arboriculture
                                                                             Explanation: Arboriculture – It is the study of individual tree or shrubs, etc. It includes cultural techniques such as selection, planting, training, fertilization, pest and pathogen control, pruning, shaping, and removal. A person studying arboriculture is called as ' arborist' or an 'arboriculturist'
 Sericulture –Rearing of silk worms is known as Sericulture.
 Horticulture – It is the branch of agriculture that deals with the art, science, technology, and business of growing plants. Cultivation of medicinal plants, fruits, vegetables, nuts, seeds, herbs, sprouts, etc.
 Viticulture – The science, production, and study of grapes is called as Viticulture.
 |  
 | 
		| 3)   Rearrange the following parts (1, 2, 3 and 4) in proper sequence to obtain a correct sentence. 
 1. our country
 2. following greater than some
 3. Salman Khan has a fan
 4. of the best paid sports person in
 
 a. 1, 3, 4, 2
 b. 3, 4, 2, 1
 c. 4, 1, 3, 2
 d. 3, 2, 4, 1
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: 3, 2, 4, 1
                                                                             Explanation: The correct option is (d)  3, 2, 4, 1
 Salman Khan has a fan following greater than some of the best paid sports person in our country.
 |  
 | 
		| 4)   Choose the pair of words which have a similar relationship to that between the given pair of words: 
 MERGE : DISCONNECT
 
 a. Gratify : Delight
 b. Worship : Devotion
 c. Robust : Incapable
 d. Intense : Acute
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Robust : Incapable
                                                                             Explanation: The correct option is (c) Robust : Incapable
 'Disconnect' is the antonym of the word 'Merge'. Hence, the correct option is (c) which has similar relationship between the words.
 Robust means 'powerful', 'prosperous', 'tough', etc.
 Option (a), (b) and (d) have similar relationship between the given pair of words. These words are synonyms.
 |  
 | 
		| 5)   Choose the correct alternative which can be substituted for the below given word/ sentence. 
 To hold one's tongue
 
 a. to support
 b. to interfere in one's work
 c. to insult someone
 d. to keep quite
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: to keep quite
                                                                             Explanation: The correct option is (d) to keep quite
 Example in a sentence:
 Finally to stop the argument, I held my tongue.
 |  
 | 
		| 6)   Choose the correct alternative which can be substituted for the below given word/ sentence. 
 A person who talks in sleep is called as
 
 a. Philatelist
 b. Somnambulist
 c. Somniloquist
 d. Oneirocritic
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Somniloquist
                                                                             Explanation: A person who talks in sleep is called as Somniloquist
 Suffix 'ist' is used to denote a person who is skilled or expert in something.
 The word 'Somniloquist' is a Latin word. 'Somni' means sleep and 'loqui' means to talk.
 
 The meanings of remaining words are:
 
 Somnambulist - A person, who walks in sleep
 Oneirocritic –A person who interprets dreams
 Philatelist – A person who collects stamps
 |  
 | 
		| 7)   Select the correctly spelled word 
 a. dilogue
 b. dialouge
 c. dilouge
 d. dialogue
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: dialogue
                                                                             Explanation: The correct option is (d) dialogue.
 Example in a sentence:
 The screenplay, graphics and the dialogues amazed the audience.
 |  
 | 
		| 8)   Select the appropriate word which makes the sentence meaningful. 
 The teacher often _____ her temper
 
 a. loses
 b. looses
 
 
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: loses
                                                                             Explanation: The correct option is (a) loses.
 The meanings of the words are:
 Lose is a verb. It means 'unable to find, misplace, suffer etc.'
 Loose – It means 'loosened, stretched, etc.'
 Example in a sentence:
 Loose – My new dress is a bit loose.
 |  
 | 
		| 9)   Select the most effective word from the options given below to fill in the blank and complete the sentence meaningfully. (Collective nouns) 
 A  _____________ of eggs.
 
 a. collection
 b. clutch
 c. quiver
 d. brood
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: clutch
                                                                             Explanation: 'Clutch' is the correct collective noun to be used.
 collection – The word 'collection' is collective noun used for stamps. (A collection of stamps)
 quiver – The word 'quiver' is the collective noun used for arrows. (A quiver of arrows)
 brood – Brood is a collective noun used for chickens.
 |  
 | 
		| 10)   Pick the word/phrase which is most nearly opposite in meaning. 
 OBSCURE
 
 a. confusing
 b. straightforward
 c. vague
 d. concealed
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: straightforward
                                                                             Explanation: The correct option is (b) straightforward.
 Option (b) is antonym of OBSURE
 Option (a), (c) and (d) are synonyms of OBSCURE
 |  
 |