Electric Power Utilization Test Questions Set - 1

1)   The efficiency of heating is more for

a. Solid fuels
b. Oil heating
c. Gas heating
d. Electric heating
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Electric heating

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The heat can be transferred from high temperature body to low temperature body by

a. Conduction method
b. Convection method
c. Radiation method
d. All of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of these

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Heat in water and air is transferred by

a. Conduction
b. Convection
c. Radiation
d. Either conduction or convection
Answer  Explanation 

ANSWER: Convection

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   In induction heating, the heat produced is

a. Directly proportional to the induced voltage and inversely proportional to the resistance
b. Inversely proportional to the induced voltage and directly proportional to the resistance
c. Directly proportional to the square of induced voltage and inversely proportional to the resistance
d. Inversely proportional to the square of induced voltage and directly proportional to the resistance
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Directly proportional to the square of induced voltage and inversely proportional to the resistance

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The core type induction furnace and the coreless type induction furnace are

a. Low frequency, high frequency
b. Low frequency, low frequency
c. High frequency, high frequency
d. High frequency, low frequency
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Low frequency, high frequency

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   In direct core type induction furnaces, the leakage reactance of the magnetic circuit is

a. High and power factor is also high
b. Low and power factor is high
c. High and power factor is low
d. Low and power factor is also low
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: High and power factor is low

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   When sulfate molecules reacts with the water then

a. Hydrogen is liberated
b. Oxygen is liberated
c. Sulphurdioxide is formed
d. All of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Oxygen is liberated

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   According to the Faraday‚Äôs first laws of electrolysis, the mass of substance liberated during electrolysis is

a. Directly proportional to the current flowing through the electrolyte
b. Directly proportional to time for which current flows
c. Directly proportional to the charge
d. Only (a) and (b)
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only (a) and (b)

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The current efficiency is defined as the ratio of

a. Actual quantity of the substance deposited to the theoretical quantity of the substance deposited
b. Actual quantity of the substance deposited to the theoretical quantity of the substance liberated
c. Theoretical quantity of the substance deposited to the actual quantity of the substance deposited
d. Theoretical quantity of the substance deposited to the actual quantity of the substance liberated
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Actual quantity of the substance deposited to the theoretical quantity of the substance liberated

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   With increase in temperature of the body, the emission of light waves is

a. Increases
b. Decreases
c. Remains same
d. None of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Increases

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   The range of visible radiation lies between

a. 2000 angstrom to 2500 angstrom
b. 4000 angstrom to 4500 angstrom
c. 5000 angstrom to 6000 angstrom
d. 4000 angstrom to 7500 angstrom
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 4000 angstrom to 7500 angstrom

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   Lux is the unit of

a. Luminous flux
b. Luminous intensity
c. Illumination
d. Luminance
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Illumination

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   The illumination due to good daylight is approximately equal to

a. 100 lux
b. 200 lux
c. 300 lux
d. 400 lux
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 200 lux

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   The suitable lamps for street lighting are

a. Mercury vapour lamps
b. Sodium discharge lamps
c. Both (a) and (b)
d. None of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both (a) and (b)

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   Flood lighting is used for

a. For enhancing the beauty of building at nights
b. For illuminating sports stadium
c. For illuminating show cases
d. All of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of these

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   The glare can be reduced by

a. Decreasing the height of bright light sources
b. Using glossy surfaces for bench tops
c. Using reflectors to the bright sources
d. All of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Using reflectors to the bright sources

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   The propulsion of heavy vehicle is called

a. Illumination
b. Electric movement
c. Electric traction
d. Hybrid vehicle
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Electric traction

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   The steam engine drive and electric traction drive

a. Both uses electricity for its operation
b. Former do not use electricity at any stage of its operation and later uses electricity for its operation
c. Former uses electricity for its operation and the later one do not use electricity for its operation
d. Both do not use electricity at any stage for its operation
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both do not use electricity at any stage for its operation

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   The haulage capacity is more for

a. Steam engine system
b. Internal combustion engine drive
c. Battery electric drive
d. None of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Steam engine system

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   The slope of the speed - time curve at any point gives the

a. Acceleration of the train at that point of time
b. Retardation of the train at that point of time
c. Distance travelled by the train
d. Either (a) or (b)
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Either (a) or (b)

Explanation:
No explanation is available for this question!


21)   In speed time curve for trains, the notching period is

a. Constant acceleration period
b. Free running period of the train
c. Braking period of the train
d. Coasting period of the train
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Constant acceleration period

Explanation:
No explanation is available for this question!


22)   In urban or city train service, the

a. Acceleration period is absent
b. Free running period is absent
c. Coasting period is absent
d. Braking period is absent
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Free running period is absent

Explanation:
No explanation is available for this question!


23)   The motor which is most suitable for the traction work is / are

a. DC series motor
b. DC shunt motor
c. Single phase ac series motor
d. Three phase induction motor
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: DC series motor

Explanation:
No explanation is available for this question!


24)   AC series motors are most suitable for

a. Urban services
b. Sub-urban services
c. Main line services
d. All of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Main line services

Explanation:
No explanation is available for this question!


25)   Three phase induction motor is not suitable for traction purpose because

a. Low starting torque
b. High starting current
c. Constant speed operation
d. All of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of these

Explanation:
No explanation is available for this question!


26)   After welding, the welded parts retain which properties of the metal?

a. Melting point
b. Density
c. Thermal conductivity
d. All of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of these

Explanation:
No explanation is available for this question!


27)   The example of plastic welding is

a. Resistance welding
b. Gas welding
c. Arc welding
d. Thermit welding without pressure
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Resistance welding

Explanation:
No explanation is available for this question!


28)   The fusion welding is also known as

a. Plastic welding
b. Pressure welding
c. Non - pressure welding
d. None of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Non - pressure welding

Explanation:
No explanation is available for this question!


29)   Arc welding is also known as

a. Pressure welding
b. Plastic welding
c. Non - pressure welding
d. None of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Non - pressure welding

Explanation:
No explanation is available for this question!


30)   In metal arc welding, the filler material required is

a. Iron
b. Copper
c. Aluminium
d. No filler is required
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: No filler is required

Explanation:
No explanation is available for this question!


31)   The electrodes used in carbon arc welding are made up of

a. Carbon
b. Graphite
c. Either carbon or graphite
d. Zinc
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Either carbon or graphite

Explanation:
No explanation is available for this question!