| 1)   NASCOMM’s Foundation Day was observed on _______. 
 a. 28th February
 b. 29th February
 c. 1st March
 d. 2nd March
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: 1st March
                                                                             Explanation: No explanation is available for this question!
 |  
 | 
		| 2)   Who took over as the Chief Minister of Jammu & Kashmir on 1st March’15? 
 a. Manohar Lal Khattar
 b. Mehbooba Mufti
 c. Nirmal Singh
 d. Mufti Mohammed Syed
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Mufti Mohammed Syed
                                                                             Explanation: PDP leader Mufti Mohamemd Sayeed took oath as Chief Minister of Jammu and Kashmir. Nirmal Singh of BJP has been made the Deputy Chief Minister in PDP-BJP government. Along with Sayeed, 24 Ministers, 13 from PDP and 11 from BJP and its supporters also took oath. Governor NN Vohra administered the oath of office at General Zorawar Singh Auditorium in Jammu University on 1st Mar’15.
 |  
 | 
		| 3)   Name the former Chief Minister of Madhya Pradesh against whom an FIR was lodged in connection with alleged irregularities in appointments in the State Assembly Secretariat? 
 a. Digvijay Singh
 b. Babulal Gaur
 c. Shivraj Singh Chauhan
 d. Uma Bharti
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Digvijay Singh 
                                                                             Explanation: In Madhya Pradesh, an FIR has been lodged against former chief minister Digvijay Singh, former Speaker of the state Legislative Assembly Shriniwas Tiwari and 17 others, in connection with alleged irregularities in appointments in the State Assembly Secretariat. Different Sections of the IPC, including Section 420, have been slapped against the accused.
 |  
 | 
		| 4)   Name the Chief Justice of Odisha High Court who was appointed as the Supreme Court Judge by the President of India? 
 a. Amitava Roy
 b. Amitabh Singh
 c. Akhila Srinivasan
 d. Shikha Kochar
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Amitava Roy
                                                                             Explanation: Now the Supreme Court Judges increased to 29.
 |  
 | 
		| 5)   Who was appointed as the special envoy by Singapore Government to Andhra Pradesh State? 
 a. Anil Kumar
 b. Kshatrapati Shivaji
 c. Gopinath Pillai
 d. A S Kiran Kumar
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Gopinath Pillai
                                                                             Explanation: No explanation is available for this question!
 |  
 | 
		| 6)   With which e-commerce company IRCTC has collaborated to sell its products on the IRCTC Website? 
 a. Flipkart
 b. Amazon
 c. Snapdeal
 d. Jabong
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Amazon
                                                                             Explanation: Indian Railways Catering &Tourism Corporation (IRCTC), a public sector enterprise under the Ministry of Railways and country's largest travel and ticketing site, has appointed Amazon.in as its official shopping partner for two years.
 |  
 | 
		| 7)   Which country will host the Commonwealth Games 2022? 
 a. South Africa
 b. Canada
 c. United States
 d. Australia
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: South Africa
                                                                             Explanation: South Africa was the only contender to host the CWG 2022.
 |  
 | 
		| 8)   On which framework the government and the Reserve Bank of India signed an agreement whereby the government has set a target for RBI to bring down inflation below 6% by January 2016? 
 a. Monetary Policy Framework
 b. Fiscal Deficit Framework
 c. Inflation Policy Framework
 d. Commercial Framework
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Monetary Policy Framework
                                                                             Explanation: The Agreement, which was signed on February 20 but made public on 2nd Mar’15, veers round to RBI Governor Raghuram Rajan’s view that India too should move towards inflation targeting, which is common in developed economies. Currently, the Centre and the RBI give inflation estimates, but don’t set targets.
 |  
 | 
		| 9)   Name the Indian officer who has been announced as the next ambassador to United States? 
 a. Sujata Singh
 b. Arun Singh
 c. S Jaishankar
 d. Mohan Kumar
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Arun Singh
                                                                             Explanation: At present, Mr Arun Singh is the Indian Ambassador to France. A 1979-batch IFS officer, Mr Singh will be replacing S. Jaishankar, who was appointed as Foreign Secretary on 28th Jan’15.
 |  
 | 
		| 10)   Name the social activist who has announced 1100 km foot march against Land Acquisition Bill? 
 a. Kumar Vishwas
 b. Anna Hazare
 c. Kiran Bedi
 d. None of these
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Anna Hazare
                                                                             Explanation: Anna declared on his blog that march will lead Sevagram in Wardha to New Delhi. The march will take up to three months to cover the distance. At the end of the long march Jail Bharo Andolan will be organised at Ramlila Maidan.
 |  
 | 
		| 11)   In which state was Beef banned after President Pranab Mukherjee gave his assent to the Animal Preservation Amendment Bill 1995? 
 a. Gujarat
 b. Uttar Pradesh
 c. Andhra Pradesh
 d. Maharashtra
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Maharashtra
                                                                             Explanation: Now anyone found to be selling beef or in possession of it, can be jailed for five years and fine upto 10,000 rupees. The new act will however allow slaughter of water buffaloes, which provides carabeef, generally seen as inferior quality meat.
 |  
 | 
		| 12)   Which state’s Election Commission launched a comprehensive programme ‘National Electoral Rolls Purification and Authentication Programme (NERPAP) in the State during Mar’15? 
 a. Jammu & Kashmir
 b.  Delhi
 c. Haryana
 d. Punjab
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Haryana
                                                                             Explanation: The objective of the programme is to bring out a totally error-free and authenticated electoral roll. The Election Commission attaches highest priority to the maintenance of electoral roll without any defects, errors and multiple entries. The programme would take into consideration the summary revision of electoral rolls with respect to January 1, 2015.
 |  
 | 
		| 13)   Name the Institute that will be upgraded to an IIT as per the budget 2015? 
 a. IIIT Allahabad
 b. IET Lucknow
 c. IISc Bangalore
 d. ISM Dhanbad
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: ISM Dhanbad
                                                                             Explanation: As per the draft prepared for 12th 5-year plan (DRAFT Twelfth Five Year (2012-17), Planning Commission, Yojana Bhawan, Government of India), there is a proposal to upgrade ISM Dhanbad to IIT.
 |  
 | 
		| 14)   Name the mission that has been proposed to draw on expertise of entrepreneurs and researchers to foster scientific innovations in the infrastructure sector? 
 a. Subhash Chandra Bose Innovation Mission
 b. Atal Innovation Mission
 c. Malviya Innovation Mission
 d. None of these
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Atal Innovation Mission
                                                                             Explanation: Finance Minister Arun Jaitley announced the Atal Innovation Mission (AIM), an innovation promotion platform in the NITI Aayog, with an initial fund of Rs 150 crore for research and development.
 |  
 | 
		| 15)   In the budget 2015, the government slashed the Corporate Tax from 30 percent to ____. 
 a. 28%
 b. 20%
 c. 25%
 d. 26%
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: 25%
                                                                             Explanation: No explanation is available for this question!
 |  
 | 
		| 16)   Who has been appointed as the new Chairman of the National Book Trust (NBT) on 2nd Mar’2015? 
 a. Baldev Sharma
 b. Manoj Singh
 c. Vandana Tiwari
 d. Seema Singh
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Baldev Sharma
                                                                             Explanation: No explanation is available for this question!
 |  
 | 
		| 17)   Name the person appointed as the Chairman of Board for Cricket Control of India (BCCI) on 2nd Mar’15? 
 a. Anurag Thakur
 b. Jagmohan Dalmiya
 c. Prem Kumar Dhumal
 d. Sharad Pawar
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Jagmohan Dalmiya
                                                                             Explanation: Jagmohan Dalmiya made his grand comeback after 10 years in Board for Control of Cricket in India (BCCI) after he was unanimously elected president of the BCCI. Anuarg Thakur is appointed as the BCCI Secretary. Anurag Thakur is BJP Lok Sabha MP from Himachal Pradesh.
 |  
 | 
		| 18)   Name the economist appointed as the new Economic Mentor of FICCI public policy and economic framework? 
 a. Amartya Sen
 b. Arvind Virmani
 c. P Chidamabaram
 d. Arun Singh
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Arvind Virmani
                                                                             Explanation: Arvind Virmani, who served as the country's Chief Economic Advisor and Principal Advisor in the Planning Commission, will now mentor Federation of Indian Chamber of Commerce and Industries (Ficci's) public policy & economic work.
 
 |  
 | 
		| 19)   Name the person appointed as the Judicial Commissioner to Supreme Court Bench of Singapore? 
 a. Jairam Ramesh
 b. Arvind Kumar
 c. B S Kalsi
 d. Kannan Ramesh
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Kannan Ramesh
                                                                             Explanation: Indian-origin lawyer Kannan Ramesh was on 27 February 2015 appointed as Judicial Commissioner to Singapore’s Supreme Court bench with effect from 22 May 2015. He will serve the office for two years.
 |  
 | 
		| 20)   How many Automatic Weather Centres with the help of the Shipping Corporation of India will be installed by Indian National Centre for Ocean Information Services (INCOIS)? 
 a. 10
 b. 11
 c. 12
 d. 13
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: 10
                                                                             Explanation: Three automatic weather stations have been installed on trial basis, the INCOIS information has been very accurate and helpful during the recent Cyclone Hud-Hud that created havoc on Andhra Pradesh.
 |  
 | 
		| 21)   Which country plans to launch Inactivated Polio Vaccine (IPV), as an additional dose to be given at 14 weeks of age with Oral Polio Drops near the end of 2015 year? 
 a. Afghanistan
 b. Pakistan
 c. India
 d. Nepal
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: India
                                                                             Explanation: This injectible vaccine is a part of Polio Endgame Strategy of the World Health Organisation and is based on recommendations by National Technical Advisory Group on
 |  
 | 
		| 22)   How many women from South Asia have been selected for International Women of Courage Award 2015 for demonstrating exceptional courage and leadership in advocating for peace, justice, human rights and gender equality? 
 a. 1
 b. 3
 c. 5
 d. 6
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: 3
                                                                             Explanation: Captain Niloofar Rahmani from Afghan Air Force, Journalist and women's rights activist Nadia Sharmeen from Bangladesh and Tabassum Adnan, founder, Khwendo Jirga from Pakistan, would receive the prestigious award in the presence of First Lady Michelle Obama in Washington DC on 10th of March.
 |  
 | 
		| 23)   Which state government has decided to launch the E-Panchayat programme? 
 a. Telangana
 b. Andhra Pradesh
 c. Jammu & Kashmir
 d. Odisha
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Telangana
                                                                             Explanation: Telangana government has decided to launch the E-Panchayat programme in 18 Village Panchayats in Domokonda of Nizamabad district initially. All the e-panchayat centres will be managed only by literate women members of the village after giving necessary training.
 |  
 | 
		| 24)   National Day of Bulgaria was celebrated on _________ 
 a. 3rd March
 b. 4th March
 c. 5th March
 d. 6th March
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: 3rd March
                                                                             Explanation: No explanation is available for this question!
 |  
 | 
		| 25)   Which organisation has launched “National Electoral Roll Purification and Authentication Programme” (NERPAP) throughout the country from 3rd Mar’15 with the prime objective of bringing a totally error free and authenticated electoral roll? 
 a. UIDAI
 b. DRDO
 c. IIT-Kanpur
 d. Election Commission of India
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Election Commission of India
                                                                             Explanation: During the programme, EPIC data of electors will be linked with Aadhar data of UIDAI for the purpose of authentication. NERPAP will focus on improving image quality of electors along with sorting issues like corrections of errors etc.
 |  
 | 
		| 26)   Who was appointed as the Chief Secretary of Delhi on 3rd Mar’15? 
 
 a. Alok Ranjan
 b. Kewal K Sharma
 c. Ashish Sharma
 d. Maqsud Alam
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Kewal K Sharma
                                                                             Explanation: At present, He is the chief secretary of Goa. He was appointed as the Goa chief secretary on 1 January 2015.
 |  
 | 
		| 27)   The world's largest and tallest Indian tricolour flag was unrolled at which place on 3rd Mar’15? 
 a. New York
 b. Singapore
 c. Faridabad
 d. Delhi
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Faridabad
                                                                             Explanation: The flag weighs 48 kilograms and has 96 feet by 64 feet dimension. It was hoisted at a height of 250 feet (75 meters), making it the largest and the highest hoisted Indian flag in the world.
 
 |  
 | 
		| 28)   In which state, did the Prime Minister Narendra Modi inaugurate the first phase of Shri Singaji Thermal Power Project on 5th Mar’15? 
 a. Uttar Pradesh
 b. Madhya Pradesh
 c. Arunachal Pradesh
 d. Himachal Pradesh
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Madhya Pradesh
                                                                             Explanation: The first phase of project will be inaugurated at Dongliya village in Khandwa district of Madhya Pradesh. The Shri Singaji Thermal Power Project will give impetus to the state government’s Atal Jyoti Abhiyan which aimed at providing 24 X 7 power supply across the state. The first phase of the Shri Singaji Thermal Power Project is of 12 hundred mega watt capacity. The Madhya Pradesh Power Generation Company has incurred 7820 crore rupees on this phase. With commissioning of two plants of this phase, the total thermal power generation capacity of the state will be 4500 mega watt.
 |  
 | 
		| 29)   Name the fourth among the seven of the IRNSS constellation of satellites designed to provide accurate position information service to users in the country as well as the region extending up to 1,500 km from its boundary? 
 a.  IRNSS-1B
 b. IRNSS-1F
 c. IRNSS-1D
 d. IRNSS-2A
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: IRNSS-1D
                                                                             Explanation: The Indian Space Research Organisation has postponed the launch of India’s fourth Navigation Satellite IRNSS-1D onboard PSLV-C27. The launch was originally scheduled for 9th Mar’15 from Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota.
 |  
 | 
		| 30)   Name the mission replaced by Jawahalal Nehru National Urban Renewal Mission (JNNRUM)? 
 a. National Urban Renewal Mission
 b. Mahatma Gandhi National Urban Renewal Mission
 c. Sardar Patel National Urban Renewal Mission
 d. India Renewal Mission
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: National Urban Renewal Mission
                                                                             Explanation: No explanation is available for this question!
 |  
 | 
		| 31)   How many points were cut in Repo Rate by the Reserve Bank of India on 4th Mar’15? 
 a. 50 Basis Point
 b. 80 Basis Point
 c. 35 Basis Point
 d. 25 Basis Point
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: 25 Basis Point
                                                                             Explanation: The Reserve Bank of India on 4th Mar’15 cut repo rate by 25 basis points to 7.5 percent, signaling that it was convinced by the fiscal consolidation measures announced in the Budget. This is the second out of turn 25 basis point-cut after the one in January.
 |  
 | 
		| 32)   By what percent Cash reserve Ratio has been changed by the Reserve Bank of India on 4th Mar’15? 
 a. 0.5%
 b. 1%
 c. 1.5%
 d. Unchanged
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Unchanged
                                                                             Explanation: No explanation is available for this question!
 |  
 | 
		| 33)   With which country India has signed an agreement on Mutual Protection of Classified Information to provide the framework for enhanced cooperation in the defence sector on 4th Mar’15? 
 a. Brazil
 b. Spain
 c. United Kingdom
 d. Russia
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Spain
                                                                             Explanation: The agreement was signed between visiting Spanish Defence Minister Pedro Moremes and his Indian counterpart Manohar Parrikar. Defence Ministry officials said that this is the primary pact that a country agrees to before embarking on deeper talks on defence cooperation.
 |  
 | 
		| 34)   Which category will not get the 5% reservations in Maharashtra government jobs as announced by the erstwhile Congress-NCP government just before Assembly polls in year 2014? 
 a. Muslims
 b. Hindus
 c. Christians
 d. Anglo-Indians
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Muslims
                                                                             Explanation: The court had stayed the Maharashtra state's decision to provide a five percent job reservation to Muslims in government service, but it allowed quotas for them in educational institutions.
 
 |  
 | 
		| 35)   Which channel telecasted the Nirbhaya Documentary after Indian Government was pressing to not show the controversial documentary on International Women’s Day? 
 a. Al-Jazeera
 b. BBC
 c. NDTV
 d. Discovery India
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: BBC 
                                                                             Explanation: A BBC statement from London said the channel was responsible only for airing the documentary in UK and said the film had handled the issue "responsibly". "The BBC will broadcast Storyville - India's Daughter, in the UK on BBC Four.
 |  
 | 
		| 36)   Who became the first women from Indian film industry to win the prestigious National Institute of Gender Justice’s national award? 
 a. Jaya Bachchan
 b. Lata Mangeshkar
 c. Rani Mukherjee
 d. Vidya Balan
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Rani Mukherjee
                                                                             Explanation: She was awarded this for creating awareness about child trafficking in capital city of India. She was also acclaimed for her performance in movies like Mardaani. Others who won this award include Anna Hazare, Pratibha Patil, Mahashweta Devi and Pandit Jasraj.
 |  
 | 
		| 37)   Name the festival inaugurated by President Pranab Mukherjee at Rashtrapati Bhawan on 7th Mar’15? 
 a. Innovation
 b. Invention
 c. Engineering
 d. Experiment
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Innovation
                                                                             Explanation: It will provide a common platform for the interaction of the various stakeholders, right from students to bankers with unique ideas from grassroots innovators which will be showcased in an exhibition focusing on three major subjects Make in India, Swachch Bharat and Adarsh Gram. India ranks 76th on the Global Innovation Index, much below countries like Malta, Lithuania, Greece and Brazil.
 |  
 | 
		| 38)   Which Institute has developed training modules to fill the gaps in rural infrastructure and provide training to elected public representatives under the Prime Minister Sansad Aadarsh Gram Yojana (PMSAGY)? 
 a. IIM
 b. FMS
 c. IIT
 d. NIRDPR
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: NIRDPR
                                                                             Explanation: The Hyderabad-based National Institute of Rural Development and Panchayat Raj would help in developing model villages and provide handholding guidance in implementation of the model village scheme.
 |  
 | 
		| 39)   Name the space agency whose probe has gone into orbit around Ceres, the largest object in the Solar System between Mars and Jupiter? 
 a. NASA
 b. ISRO
 c. DAWN
 d. None of these
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: DAWN
                                                                             Explanation: The U.S. Space Agency’s Dawn has taken 7.5 years to reach its destination. Ceres is the first of the dwarf planets to be visited by a spacecraft.
 |  
 | 
		| 40)   Name the Member of Parliament who tabled a motion in House of Commons to mark the unveiling of a new statue of Mahatma Gandhi at Parliament Square in London? 
 a. David Cameron
 b. Bobby Jindal
 c. Keith Vaz
 d. None of these
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Keith Vaz
                                                                             Explanation: People from around the world will be reminded of Mahatma Gandhi's incredible legacy on the 14th March. Keith Vaz is the Britain's longest-serving Indian-origin MP.
 |  
 |