| 1)   The British adapted some Indian styles to suit their needs. One example is the colonial bungalows.  The  name bungalow  was  derived  from  ‘bangla’ which means 
 a. Traditional thatched Bengali hut
 b. Isolated area with compound in Hindi
 c. Large room in Bengali
 d. Large room in Hindi
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Traditional thatched Bengali hut
                                                                             Explanation: The  colonial  bungalow  was  set on  extensive  grounds  which  ensured privacy  and  marked  a  distance  from the  Indian  world  around.  The traditional pitched roof and surrounding veranda kept the bungalow cool in the summer months. The compound had separate quarters for a retinue of domestic servants.
 |  
 | 
		| 2)   In Bombay, for  public  buildings  architectural styles  used were 
 1) Neo-classical
 2) Neo-Gothic
 3) Indo-Saracenic
 
 a. Only 1
 b. Only 1 and 2
 c. Only 3
 d. All of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: All of the above
                                                                             Explanation: Neo-classical  or  the  new  classical  was considered particularly appropriate  for  the  British  Empire  in  India.  The British  imagined  that  a  style  that  embodied  the grandeur  of  imperial  Rome  could  now  be  made  to express the glory of imperial India. The  neo-Gothic  or  new  Gothic style  was  revived  in  the  mid-nineteenth  century  in  England. This  was  the  time  when  the government  in  Bombay  was building  its  infrastructure  and  this  style  was  adapted  for Bombay.
 |  
 | 
		| 3)   Which of the following statement/s is/are correct regarding Neo-Classical? 
 1) The architecture is Mediterranean in origin.
 2) It was derived from a style that was originally typical of buildings in ancient Rome.
 
 a. Only 1
 b. Only 2
 c. Both 1 and 2
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Both 1 and 2
                                                                             Explanation: Its characteristics included construction of geometrical structures fronted with lofty pillars. The Mediterranean origins of this architecture were also thought to be suitable for tropical weather. The Town Hall in Bombay was built in this style in 1833. The Elphinstone Circle (Horniman  Circle)  after  an English  editor  who  courageously  supported  Indian nationalists,  this  building  was  inspired  from  models in Italy.
 |  
 | 
		| 4)   Which of the following statement/s is/are correct regarding Neo-Gothic? 
 1) Its characterized by high-pitched roofs, pointed arches and detailed decoration.
 2) Indian merchants were not happy to adopt the neo-Gothic style and stressed on indigenous designs and architecture.
 
 a. Only 1
 b. Only 2
 c. Both 1 and 2
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Only 1
                                                                             Explanation: Another style that was extensively used was the neo-Gothic which had its roots in
 buildings,  especially  churches,  built  in  northern  Europe during  the  medieval  period.  An impressive group of buildings facing the seafront including the Secretariat, University of Bombay, High
 Court and Victoria Terminus were all built in this style. Indian merchants were happy to adopt the neo-Gothic style since they believed that building styles, like many ideas brought in by the English, were progressive and would help make Bombay into a modern city.
 |  
 | 
		| 5)   In Indo-Saracenic, ‘Indo’  was  shorthand  for Hindu  and  ‘Saracen’  was  a  term  Europeans  used to  designate 
 a. North European
 b. Muslim
 c. Russian
 d. Spanish
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Muslim
                                                                             Explanation: The  inspiration  for  this  style was  medieval  buildings  in  India  with  their  domes,
 Chhatris, jalis, arches.  By  integrating  Indian  and European  styles  in  public  architecture  the  British
 wanted  to  prove  that  they  were  legitimate  rulers  of India.  The Gateway of India, built in the traditional Gujarati style is the most famous example of this style.  The industrialist Jamsetji Tata built the Taj Mahal Hotel in a similar style. It flourished to a greater extent in Madras.
 |  
 | 
		| 6)   Architecture  reflects 
 1) Aesthetic ideals prevalent at a time
 2) Vision of those who build the buildings
 3) How power was conceived of and how it was expressed
 
 a. Only 1
 b. Only 1 and 2
 c. Only 2
 d. All of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: All of the above
                                                                             Explanation: Architectural styles do not only reflect prevalent tastes. They mould tastes, popularize styles and shape the contours of culture. Many Indians came  to  regard  European  styles  of  architecture  as symbols  of  modernity  and  civilization,  and  began adopting  these  styles.
 |  
 | 
		| 7)   Mahatma Gandhi saw the charkha as a symbol of 
 a. All round progress of Indian Society
 b. Swadeshi
 c. A human society that would not glorify machines and technology
 d. Bringing masses in the freedom struggle
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: A human society that would not glorify machines and technology
                                                                             Explanation: Mahatma Gandhi was profoundly critical of the modern age in which machines enslaved humans and displaced labour. He saw the charkha as a symbol of a human society that would not glorify machines and technology. The spinning wheel, moreover, could provide the poor with supplementary income and make them self-reliant. He was critical of labor-saving machinery.
 |  
 | 
		| 8)   The  writer  of  ‘Sare  Jahan  Se  Achha  Hindustan Hamara’ is 
 a. Bankim Chandra Chatterjee
 b. Rabrindranath Tagore
 c. Mohammad Iqbal
 d. Rehmat Ali
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Mohammad Iqbal
                                                                             Explanation: One of the greatest poets of modern India Mohammad Iqbal wrote this. In earlier poetry he extolled patriotism, though later he encouraged Muslim separatism.
 |  
 | 
		| 9)   Raja Sawai Jai Singh of Amber erected observatories at which of the following places? 
 1) Ujjain
 2) Delhi
 3) Agra
 4) Jaipur
 
 a. Only 1 and 4
 b. Only 1, 2 and 4
 c. Only 2, 3 and 4
 d. All of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Only 1, 2 and 4
                                                                             Explanation: He erected observatories at five places – Ujjain, Delhi, Jaipur, Varanasi and Mathura. He was a man of science and also an astronomer.
 |  
 | 
		| 10)   The transformation of Sikhs into a militant, fighting community was begun by 
 a. Guru Hargobind
 b. Guru Arjun Dev
 c. Guru Gobind Singh
 d. Guru Teg Bahadur
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Guru Hargobind
                                                                             Explanation: It was begun by Guru Hargobind but it was under leadership of Guru Govind Singh, the tenth and last guru, that they became a political and military force.
 |  
 | 
		| 11)   ‘Gift to Monotheists’ is written by 
 a. Debendranath Tagore
 b. Rammohun Roy
 c. Justice Ranade
 d. Akshay kunar Dutt
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Rammohun Roy
                                                                             Explanation: In this he put forward weighty arguments against belief of many gods and for the worship of single god. He also wrote Precepts of Jesus.
 |  
 | 
		| 12)   Stripurushtulana was written by 
 a. Tarabai Shinde
 b. Justice Ranade
 c. Pandita Ramabai
 d. Jyotiba Phule
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Tarabai Shinde
                                                                             Explanation: She criticized patriarchy and caste. It is considered first modern Indian feminist text.
 |  
 | 
		| 13)   The song, adopted as the national anthem of Bangladesh, was composed by Rabindranath Tagore for which occasion? 
 a. Quit India Movement
 b.  Independence of India
 c. Jallianwala Bagh Massacre
 d. Partition of Bengal
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Partition of Bengal
                                                                             Explanation: The song is ‘Amar Sonar Bangla’.
 |  
 | 
		| 14)   Who coined the famous slogan ‘One religion, one caste and One God for mankind’? 
 a. Dr. B. R. Ambedkar
 b. Mahatma Gandhi
 c. Sri Narayan Guru
 d. Justice Ranade
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Sri Narayan Guru
                                                                             Explanation: He started SNDP (Sri Narayan Guru Dharma Paripalana) movement for the Ezhavas of Kerala who were considered untouchables and were the single largest caste group in Kerala.
 |  
 | 
		| 15)   Which style was used by the Portuguese for church building in India? 
 a. Iberian Style
 b. Gothic Style
 c. Neo-Gothic Style
 d. Neo-Roman Style
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Iberian Style
                                                                             Explanation: The Iberian style uses bricks as main material and has wooden roofs and wooden stairs. E.g. Old Goa Churches, etc.
 |  
 | 
		| 16)   Who is known as the architect of the poor? 
 a. Edwin Lutyen
 b. Laurie Baker
 c. Edward Baker
 d. F. W. Stevens
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Laurie Baker
                                                                             Explanation: He merged buildings with environment and used locally available material. He revolutionized mass housing in Kerala.
 |  
 | 
		| 17)   The earliest evidence of paintings on rocks is found at 
 a. Bhimbetka
 b. Mehrgarh
 c. Nevasa
 d. Rohiri Hills
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Bhimbetka
                                                                             Explanation: Caves and rock shelters at Bhimbetka in Madhya Pradesh show earliest evidences- as early as 5000B.C.
 |  
 | 
		| 18)   Ajanta Paintings consists of which of the following type/types? 
 1) Mural painting
 2) Miniature painting
 3) Fresco painting
 
 a. Only 1 and 2
 b. Only 1 and 3
 c. Only 2 and 3
 d. All of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Only 1 and 3
                                                                             Explanation: Miniature paintings were introduced in India by the invaders and Islamic rulers. Miniature paintings show Persian influence.
 |  
 | 
		| 19)   Modern art in India started with the efforts of 
 a. Abhnindranath Tagore
 b. Raja Ravi Verma
 c. M. F. Hussain
 d. Rabindranath Tagore
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Raja Ravi Verma
                                                                             Explanation: Raja Ravi Verma is considered originator of modern paintings in India. They were called modern due to the western influence. He was from region of Kerala. He is sometimes called ‘Rafael of the East’.
 |  
 | 
		| 20)   Ragas in Hindustani Music are time specific, season specific and mood/emotion specific. Which of the following pairs is correctly matched of Raga and Time? 
 1) Bhairav ------- Early Morning/Dawn
 2) Deepak	------- Night
 3) Hindol --------- Dawn
 4) Malkauns ----- Mid-night
 
 a. Only 1 and 4
 b. Only 1, 2 and 4
 c. Only 2, 3 and 4
 d. All of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Only 1 and 4
                                                                             Explanation: Bhairav – Early Morning/Dawn; Deepak - Dusk; Megha – Late afternoon; Shriraga - Dusk; Hindol - Morning; Kaushik – Late evening;Malkauns – Mid-Night.
 |  
 | 
		| 21)   In Jainism ‘tirthankaras’ mean 
 a. God and the Supreme Being
 b. Those  who  guide  men  and women  across  the  river  of  existence.
 c. Conqueror of everything
 d. Those who know the ultimate truth and ultimate reality
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Those  who  guide  men  and women  across  the  river  of  existence.
                                                                             Explanation: Jina is conqueror. According to Jain tradition, Mahavira  was  preceded  by  23  other  teachers  or tirthankaras  –  literally,  those  who  guide  men  and women  across  the  river  of  existence.
 |  
 | 
		| 22)   What is hagiography? 
 a. Book explaining the religion
 b. Biographies of followers of a religion
 c. Book relating to traditions of a religion
 d. Biography of a saint or religious leader.
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Biography of a saint or religious leader.
                                                                             Explanation: Hagiographies often praise the saint’s achievements, and may not always be literally accurate. They are important because they tell us about the beliefs of the followers of that particular tradition.
 |  
 | 
		| 23)   Which of the following statement/s is/are correct? 
 1) The  most  important  idea  in  Jainism  is  that  the entire  world  is  soulless.
 2) According to Buddhist philosophy, the world is transient and constantly changing.
 
 a. Only 1
 b. Only 2
 c. Both 1 and 2
 d. None of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Only 2
                                                                             Explanation: The most important idea in Jainism is that the entire world is animated: even stones, rocks and water have life.
 |  
 | 
		| 24)   The  first  woman to be ordained as a bhikkhuni is 
 a. Sujata
 b. Amrapali
 c. Gotami
 d. Yasodhara
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Gotami
                                                                             Explanation: Initially, only men were allowed into the sangha, but later women also came to be admitted. According to Buddhist texts, this was made possible through the mediation of Ananda, one of the Buddha’s dearest disciples, who persuaded him to allow women into the sangha.  The  Buddha’s  foster  mother, Mahapajapati  Gotami  was  the  first  woman  to  be ordained as a bhikkhuni.
 |  
 | 
		| 25)   Which of the following symbols are correctly matched with their meanings in regards to early sculptors and Buddhism? 
 1) Empty Seat --------- Mahaparinibbana
 2) Stupa ------------------ Meditation of Buddha
 3) Wheel ------------------ First sermon
 
 a. Only 2
 b. Only 1 and 2
 c. Only 3
 d. All of the above
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Only 3
                                                                             Explanation: Many early sculptors did not show the Buddha in human form – instead, they showed his presence through symbols. The empty seat was meant to indicate the meditation of the Buddha, and the stupa was meant to represent the mahaparinibbana.  Another frequently used symbol was the wheel. This stood for the first sermon of the Buddha, delivered at Sarnath.
 |  
 |