IAS GS Test Questions (April - 15) - Set 1

1)   Consider the following statements

1. Russia has regional navigation system called GLONASS
2. Beidou is global navigation system of China
3. France is working on DORIS, a regional navigation system

Which of the above statements are true?


a. 1,2
b. 1,3
c. 1,3
d. 2
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1,2

Explanation:
GLONASS is global navigation system while currently in operation Beidou-1 is regional which will be expanded to global platform after launch of Beidou -2.


2)   Consider the following statements

1. The Prime minister is chairman of Defense Acquisition Council (DAC)
2. The members include Defense minister and chief of army, Navy and Air force.

Which of the above statements are not true?


a. Only 1
b. Only 2
c. Both
d. None
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both

Explanation:
Defense minister is chairman of Defense Acquisition Council (DAC).The members include chief of army, Navy and Air force.


3)   Consider the following statements

1. DRDO will develop an indigenous Airborne Warning and Control Systems (AWACS)
2. AWACS is radar mounted on an aircraft to provide seamless 360-degree coverage of the airspace.
3. The Air Force is currently operating three Israeli Phalcons based on Russian Il-76 aircraft.
4. The DRDO is developing two smaller Airborne Early Warning & Control (AEW&C) based on the Embraer aircraft, scheduled to be delivered this year.

Which of the above statements are correct?


a. 1,3,4
b. 1,2,3
c. 1,2
d. All
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Consider the following statements regarding a price stabilization fund (PSF)

1. The fund will have capital of Rs. 500 crore which will be used to manage perishable agri-horticultural commodities.
2. Initially, the fund is proposed to be used for onion and potato only.
3. If the domestic price falls below 20 per cent of the moving average price, then, the year is considered as one of distress.
4. The contribution to the state level fund by the Central Government and State Governments would be in the ratio 75:25

Which of the above statements are correct?


a. 1,3,4
b. 1,2,3
c. 1,2
d. All
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1,2,3

Explanation:
The contribution to the state level fund by the Central Government and State Governments would be in the ratio 50:50.Only for North-East States the ratio would be 75:25.


5)   Consider the following statements

1. The authorized capital of AIIB will be $100 billion.
2. AIIB's headquarters is to be located in Shanghai.

Which of the above statements is/are not correct?


a. Only 1
b. Only 2
c. Both
d. None
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 2

Explanation:
AIIB's headquarters is to be located in Beijing.


6)   Consider the following statements

1. IRNSS is an independent global navigation satellite system being developed by India.
2. The IRNSS space segment consists of seven satellites, with three satellites in geostationary orbit and four satellites in inclined geosynchronous orbit.

Which of the above statements is/are correct?


a. Only 1
b. Only 2
c. Both
d. None
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 2

Explanation:
IRNSS is an independent regional navigation satellite system being developed by India.


7)   Which of the following countries are not party to Comprehensive agreement on the Iranian nuclear program?

1.US
2.China
3.Germany
4.Japan
5.Canada
6.India
7.U.K
8.Russia
9.France


a. 1,2,5,7,8,9
b. 1,2,3,7,8,9
c. 1,3,4,5,7,8
d. 1,2,3,5,7,8
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1,2,3,7,8,9

Explanation:
United States, Russia, China, France, United Kingdom and Germany.


8)   Consider the following statements

1. India is developing new naval base under the code name Project Varsha, at Rambilli, which is 50 km from Visakhapatnam.
2. This base will be home for its Arihant-class nuclear submarines

Which of the above statements is/are correct?


a. Only 1
b. Only 2
c. Both
d. None
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Consider the following statements

1. The Grand Renaissance Dam is a gravity dam on the Blue Nile River in Ethiopia which is currently under construction.
2. It will generate 6,000 MW power and will be the largest hydroelectric power plant in Africa.

Which of the above statements is/are correct?


a. Only 1
b. Only 2
c. Both
d. None
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Consider the following statements related to Mission Indradhanush

1. It aims to immunize all children against seven vaccine preventable diseases namely diphtheria, whooping cough, tetanus, polio, tuberculosis, measles and hepatitis B.
2. In some states it will provide vaccination against Haemophilus influenzae b and Japanese encephalitis
3. By 2020 immunization coverage is expected to increase from 65% to 90%

Which of the above statements are correct?


a. 2,3
b. 1,2
c. 1,3
d. All
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   Consider the following statements

1. IAEA reports only to UN security council
2. Yukiya Amano is current director general of IAEA
3. Turkmenistan is non member country of IAEA
4. Djibouti, Guyana became members in 2015

Which of the above statements are correct?


a. 2,4
b. 2,3,4
c. 1,2
d. All
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 2,4

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   Consider the following statements

1. Bharat Ratna is awarded to Indian citizens only or a naturalized Indian citizen.
2. The award was originally limited to achievements in the arts, literature, science and public services but the government expanded the criteria to include any field of human endeavors¬Ě in December 2011.
3. The recommendations for Bharat Ratna are made the President to which cabinet needs to approve.
4. The number of annual awards is restricted to a maximum of five in a particular year.

Which of the above statements are not correct?


a. 2,3,4
b. 1,2,4
c. 1,3,4
d. 1,2,3
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1,3,4

Explanation:
Bharat Ratna can be awarded to foreigners also. Nelson Mandela was awarded with Bharat ratna. The recommendations for Bharat Ratna are made by the Prime Minister himself to the President. The number of annual awards is restricted to a maximum of three in a particular year.


13)   What is full form of JNNURM?

a. Jawaharlal Nehru National Urban & Rural Mission
b. Jawaharlal Nehru National Urban Redevelopment Mission
c. Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission
d. Jawaharlal Nehru National Urban Restructure Mission
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   Consider the following statements

1. Saraswati was one of the river of ancient Sapthsindhu
2. Adi badri is considered as place of origin of Sarswati river

Which of the above statements is/are correct?


a. Only 1
b. Only 2
c. Both
d. None
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   Consider the following statements

1. The Maitri missile project is a next-generation quick-reaction surface-to-air missile
2. It is jointly developed by Defence Research and Development Organization (DRDO) with MBDA of France

Which of the above statements is/are correct?


a. Only 1
b. Only 2
c. Both
d. None
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   Consider the following statements

1. Chit Funds are type of NBFC
2. All NBFCs are ruled by RBI
3. RBI said any purchase of a stake of 26% or more in a company, or a change in more than 30% of its directors, would need the central bank's permission.

Which of the above statements is/are correct?


a. 1,2
b. 2,3
c. 1,3
d. All
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1,3

Explanation:
Not all NBFCs are ruled by RBI.Some are under SEBI,IRDA etc.


17)   Consider the following statements related to Gandhi Peace prize

1. A jury consisting of the Prime Minister of India, the Leader of the Opposition in the Lok Sabha, the Chief Justice of India and two other eminent persons decides the awardee each year.
2. Indian Space Research Organisation (ISRO) has been selected for the Gandhi Peace Prize for 2014

Which of the above statements is/are correct?


a. Only 1
b. Only 2
c. Both
d. None
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   Who among the following are the recipients of the Bharat Ratna Award?

1. M. G. Ramachandran
2. V. V. Giri
3. Zakir Hussain
4. Mahtma Gandhi
5. Dhyan Chand
6. Homi Bhbha
7. Subhash Chandra Bose


a. 2,4,5,6,7
b. 1,2,3
c. 1,2,3,4
d. All
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1,2,3

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   Consider the following statements

1. Amravati is ancient and medieval city in Andhra Pradesh.
2. It was capital of Satvahana, Ishwakus ,Eastern Chalukyas , Pallavas , Kakatiyas.
3. The geographical significance of the place is, the river Krishna flows north instead of south or east
4. It is proposed capital of Andhra Pradesh.

Which of the above statements are correct?


a. 2,3,4
b. 1,2,4
c. 1,3,4
d. All
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   Consider the following statements

1. Nasovac- the Swine flu (H1N1) vaccine will be launched by Serum Institute of India.
2. It is an egg-based, trivalent, live attenuated vaccine with shelf life of 1 year

Which of the above statements are true?


a. Only 1
b. Only 2
c. All
d. None
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All

Explanation:
Serum Institute of India, Pune will being production of Nasovac- the Swine flu (H1N1) vaccine soon. This is an egg-based, trivalent, live attenuated vaccine with shelf life of 1 year


21)   What is white-fi technology?


a. Broadcast Internet using optical fiber
b. Broadcast Internet using helium balloon
c. Broadcast Internet using unused television spectrum.
d. Broadcast Internet using solar drones
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Broadcast Internet using unused television spectrum.

Explanation:
No explanation is available for this question!


22)   Consider the following statements

1. Education is state subject according to constitution.
2. The Karnataka State Assembly, recently, passed the Right of Children to Free and Compulsory Education (Karnataka Amendment) Bill 2015, which seeks to provide primary education (standard I to V) in the child's mother tongue or in Kannada.

Which of the above statements are correct?


a. Only 1
b. Only 2
c. Both
d. None
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 2

Explanation:
Under the Constitution of India, initially, education was a State subject but, the 42nd Amendment Act of 1976, shifted it from the 'State list' to the 'Concurrent List'.


23)   Consider the following statements

1. India gifts Dornier aircraft to Mauritius
2. Memorandum of Understanding on Cooperation in Traditional Systems of Medicine and Homoeopathy between India and Mauritius.

Which of the above statements are correct?


a. Only 1
b. Only 2
c. Both
d. None
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 2

Explanation:
India gifts Dornier aircraft to Seychelles.


24)   Which of the following comes under ministry AYUSH?

1. Acupuncture
2. Yoga & Naturopathy
3. Unani
4. Siddha
5. Homoeopathy
6. Ayurveda


a. 1,2,3,4,5
b. 2,3,4,5,6
c. 1,2,4,5,6
d. All
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 2,3,4,5,6

Explanation:
No explanation is available for this question!


25)   Consider the following statements regarding Rashtriya Swasthya Bima Yojana (RSBY)

1. This scheme provides health insurance including maternity benefit of close to INR 30,000 per annum on a family floater basis to BPL families.
2. BPL families have to chose among from public hospitals
3. RSBY was launched by the ministry of health and family welfare
4. Coverage extends to 5 members of the family including the head of the household, the spouse and three dependents

Which of the above statements are correct?


a. 1,3,4
b. 1,2,3
c. 1,4
d. All
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1,4

Explanation:
RSBY provides BPL families with freedom to choose between public and private hospitals
RSBY was launched by the Labor and Employment Ministry to provide insurance
coverage.


26)   What is the fullform of MUDRA?

a. Macro Units Development and Refinance Agency
b. Micro Units Development and Restructure Agency
c. Micro Units Development and Resettlement Agency
d. Micro Units Development and Resettlement Agency
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Micro Units Development and Resettlement Agency

Explanation:
No explanation is available for this question!


27)   Consider the following statements

1. MUDRA Bank will be established through statutory enactment.
2. It will provide financial support to last mile financiers of micro and small business enterprises
3. INR 3000 crore will be provided to the MUDRA Bank from the Budget for the creation of a Credit Guarantee corpus for loan guarantee being provided to micro businesses.

Which of the above statements are correct?


a. 1,3
b. 1,2
c. 2,3
d. All
Answer  Explanation 

ANSWER: All

Explanation:
No explanation is available for this question!


28)   What is the fullform of SAGAR MALA?

a. Security and Growth for All in the Region.
b. Strategy and Growth for All in the region
c. Safety and Growth for All in the region
d. Safety and Growth for All in the region
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Security and Growth for All in the Region.

Explanation:
No explanation is available for this question!


29)   Consider the following statements

1. GOI will print one rupee note with signature of RBI governor
2. It was discontinued in 1990.
3. The Government of India has the sole right to mint coins of all denominations.
4. While RBI has the authority to issue bank notes of denominational values of Rs. 1 ,Rs. 2, Rs. 5, Rs. 10, Rs. 20, Rs. 50, Rs. 100, Rs. 500, Rs. 1,000, Rs. 5,000 and Rs. 10,000

Which of the above statements are not correct?


a. 1,3,4
b. 1,2,4
c. 1,2
d. All
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1,2,4

Explanation:
Government of India will restart printing 1 rupee note, with bilingual signature of the finance Secretary Rajiv Mehrishi,under coinage act 2011.

It was discontinued in 1994.The one rupee note was printed and issued by the central government and circulated by RBI.


30)   Consider the following statements

1. According to RBI rules citizens of Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, Afghanistan, China, Iran, Nepal or Bhutan are forbidden from acquiring property in India.
2. Now Hong Kong and Macau administered by China are also forbidden from acquiring property in India

Which of the above statements are correct?


a. Only 1
b. Only 2
c. Both
d. None
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both

Explanation:
No explanation is available for this question!


31)   Consider the following statements about GST

1. The Assemblies too will have to approve the Bill ahead of the April 2016 deadline.
2. It is an indirect tax levy on manufacture, sale and consumption of goods as well as services at a national level.
3. In the GST system, both Central and State taxes will be collected at the point of sale.

Which of the above statements are correct?


a. 1,3
b. 1,2
c. 2,3
d. All
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All

Explanation:
No explanation is available for this question!


32)   Consider the following statements

1. El Ninos occur every three to five years but may come as frequently as every two years or as rarely as every seven years.
2. It is unusual warming of the tropical Pacific Ocean
3. On occurrence El Ninos of Off the east coast of southern Africa, drought conditions often occur.
4. Australian Bureau of Meteorology gave warning of El-nino occurring this year

Which of the above statements are correct?


a. 1,3,4
b. 1,2,3
c. 1,4
d. All
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All

Explanation:
No explanation is available for this question!