IAS GS Test Questions (June - 15) Set - 4

1)   Consider the following statements

1. Haldia is a oldest major port of India.
2. It is the first EEZ in India and Asia
3. It is a riverine port

Which of the above statements are true?


a. 1,2
b. 2,3
c. 1,3
d. All
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1,3

Explanation:
Kandla port in Gujrat is first EEZ in India and Asia. Inland riverine port is one that is on the sea-coast, but located on a river front.


2)   Consider the following statements

1. Annamacharya is widely regarded as Andhra Pada kavita¬Ā Pitamaha(Godfather of Telugu song-writing).
2. Kadapa airport is to be named after Annamayya

Which of the above statements is/are correct?


a. Only 1
b. Only 2
c. Both
d. None
Answer  Explanation 

ANSWER: Both

Explanation:
Annamacharya is 15th-century Hindu saint and is the earliest known Indian musician to compose songs called sankirtanas in praise of the God Venkateswara.


3)   Consider the following statements

1. The Teesta River originates from the Pahunri/Kangse glacier located on the border of India and Tibet.
2. It is said to be the lifeline of the Sikkim.
3. The river forms the border between Sikkim and West Bengal.
4. Teesta is the 4th largest river in Bangladesh.

Which of the above statements are true?


a. 1,2,3
b. 2,3,4
c. 1,3,4
d. All the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All the above

Explanation:
Teesta enters Bangladesh, joins Brahmaputra, and ends in Bay of Bengal.


4)   Match the pairs of Hydro electric projects of north east with their respective states

1. Rangit Dam ----------- i. Tripura
2. Gumati Dam ----------- ii. Sikkim
3. Khuga Dam ------------ iii. Assam
4. Subansiri Dam -------- iv. Arunachal Pradesh
5. Ranganadi Dam -------- v. Manipur


a. 1- ii, 2- v, 3-i, 4- iii ,5-iv
b. 1- iv, 2- v, 3-i, 4- ii ,5-iii
c. 1- iv, 2- v, 3-i, 4- ii , 5-iii
d. 1- ii, 2- i, 3-v, 4- iii ,5-iv
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1- ii, 2- i, 3-v, 4- iii ,5-iv

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Consider the following statements

1. Chittagong port is being developed by China as part of string of pearl strategy
2. A bilateral agreement is signed between India and Bangladesh that will grant Indian cargo vessels to use Chittagong port and Mongla port.

Which of the above statements is/are correct?


a. Only 1
b. Only 2
c. Both
d. None
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   What is 'Sowa Rigpa'?

a. Slash and burn system
b. Tribal people of northeast state
c. Indian Traditional Systems of Medicine
d. Spring festival
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Indian Traditional Systems of Medicine

Explanation:
'Sowa Rigpa' is one of the Indian Traditional Systems of Medicine which is practiced in the Trans-Himalayan region and higher Himalayan parts of India.


7)   Consider the following statements

1. CIC Salary will be the same as that of the Chief Election Commissioner.
2. IC Salary will be the same as that of the Election Commissioner.

Which of the above statements is/are correct?


a. Only 1
b. Only 2
c. Both
d. None
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Match the pair of committees with their respective subjects

1. Abhijit Sen committee ---------- i. Auto fuel
2. Dave committee ----------------- ii. Infrastructure financing
3. J.J.Irani committee -------------- iii. Long term food policy
4. Pareekh committee ------------- iv. Company law reforms
5. Mashelkar committee ----------- v. Pension scheme for unorganized sector


a. 1- ii, 2- v, 3-i, 4- iii ,5-iv
b. 1- iv, 2- v, 3-i, 4- ii ,5-iii
c. 1- iii, 2- v, 3-iv, 4- ii , 5-i
d. 1- ii, 2- i, 3-v, 4- iii ,5-iv
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1- iii, 2- v, 3-iv, 4- ii , 5-i

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Consider the following statements

1. The salivary glands in mammals are exocrine glands.
2. They secrete amylase enzyme.

Which of the above statements is/are correct?


a. Only 1
b. Only 2
c. Both
d. None
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both

Explanation:
Amylase enzyme breaks down starch into glucose.Exocrine glands secrete their essential product by way of a duct to some environment external to itself, either inside the body or on a surface of the body.


10)   Consider the following statements related to NSG.

1. The National Security Guard (NSG) was set up in 1984.
2. The two components of NSG are the Special Action Group (SAG), which consists entirely of Indian Army personnel; and the Special Ranger Groups (SRG), which comprises personnel drawn from Central Armed Police Forces and State Police Forces.

Which of the above statements is/are correct?


a. Only 1
b. Only 2
c. Both
d. None
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both

Explanation:
The NSG was established in the wake of 1984 Operation Blue Star.


11)   Consider the following statements

1. Cyclones are named by five regional bodies of World meteorological organization (WMO)
2. Regional body maintains the list of names suggested by member countries.
3. Final name is assigned in Chronological order of the occurrence
4. If a Cyclone caused heavy damage its name can not be used again.

Which of the above statements are true?


a. 1,2,3
b. 2,3,4
c. 1,3,4
d. All the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All the above

Explanation:
Tropical cyclones are named to provide easy communication between forecasters and the general public regarding forecasts, watches, and warnings. The North Indian Ocean region tropical cyclones are being named since October 2004. The North Indian Ocean region, comprising Bangladesh, India, Maldives, Myanmar, Oman, Pakistan, Sri Lanka and Thailand, suggest seven names each. They are used one after the another.

The last cyclone was called Nilofer, a name suggested by Pakistan. The current cyclone is named Ashobaa, a name given by Sri Lanka. Next cyclone will be Komen, as suggested by Thailand.


12)   Consider the following statements

1. Bangkok Declaration is founding documentation of ASEAN.
2. Myanmar is the only ASEAN country with which India shares land boundary.

Which of the above statements is/are correct?


a. Only 1
b. Only 2
c. Both
d. None
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both

Explanation:
The ASEAN Declaration or Bangkok Declaration is the founding document of Association of Southeast Asian Nations (ASEAN). It was signed in Bangkok on 8 August 1967 by the five ASEAN founding members, Indonesia, Malaysia, Philippines, Singapore, and Thailand.


13)   Consider the following statements

1. Ashoka's inscription in Afghanistan used Brahmi script.
2. It is written from left to right.

Which of the above statements is/are correct?


a. Only 1
b. Only 2
c. Both
d. None
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 2

Explanation:
Ashoka's inscription in north-central India used Brahmi script. Ashoka's inscription in Afghanistan used Kharoshti script. Brahmi script was deciphered in 1837 by James Prinsep.


14)   Which of the following mentioned Gayatri mantra for first time?

a. Aitaraya Brahman
b. Satapata Brahmana
c. Atharva Veda
d. Rig veda
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Rig veda

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   Match the following pairs.

1. Junagarh Rock inscription ----------- i. Pulkeshin II
2. Allahabad Pillar -------------------- ii. Mihirakula
3. Aihole inscription ------------------ iii. Rudradaman
4. Gwalior inscription ----------------- iv. Samudragupta


a. 1- ii, 2- iv, 3-i, 4- iii
b. 1- iii, 2- iv, 3-ii, 4- i
c. 1- iii, 2- iv, 3-i, 4- ii
d. 1- ii, 2- i, 3-v, 4- iii
Answer  Explanation 

ANSWER: 1- iii, 2- iv, 3-i, 4- ii

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   Match the following pairs of institute with respective countries.

1. International Rice Research Institute -------------------------- i. Peru
2. International Potato Center -------------------------------------- ii. Kenya
3. International Maize and Wheat Improvement Center --- iii. Nigeria
4. World Agroforestry Center ---------------------------------------- iv. Philippines
5. International Institute of Tropical Agriculture ---------------- v. Mexico


a. 1- ii, 2- v, 3-i, 4- iii ,5-iv
b. 1- iv, 2- i, 3-v, 4- ii ,5-iii
c. 1- iv, 2- v, 3-i, 4- ii , 5-iii
d. 1- ii, 2- i, 3-v, 4- iii ,5-iv
Answer  Explanation 

ANSWER: 1- iv, 2- i, 3-v, 4- ii ,5-iii

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   Which of the following events happened during tenure of Lord Ripon?

1. Treaty of Gandmak.
2. Holding of first decennial and regular census.
3. Passing of first factory act.
4. Appointment of first famine commission.
5. Passing of local self government act.


a. 1,3,4,5
b. 1,2,4
c. 2,3,5
d. All
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 2,3,5

Explanation:
Treaty of Gandmak and Appointment of first famine commission happened during tenure of Lord Lytton.


18)   Consider the following statements

1. The Aravalli range are the oldest block mountains in India.
2. Amarkantak is the tallest peak of Vindhya Range
3. The Shevaroy hills is the highest peak in the Eastern Ghat.

Which of the above statements are true?


a. 1,2
b. 2,3
c. 1,3
d. All
Answer  Explanation 

ANSWER: 2,3

Explanation:
The Aravalli range are the oldest fold mountains in India. Fold mountains are mountains that form mainly by the effects of folding on layers within the upper part of the Earth's crust.


19)   Consider the following statements

1. Three Northeast Indian states share the border with Myanmar
2. River Kaladan forms boundary between Mizoram,India and Rakhine State, Myanmar.

Which of the above statements is/are correct?


a. Only 1
b. Only 2
c. Both
d. None
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 2

Explanation:
Four Northeast Indian states share the border with Burma: Arunachal Pradesh, Nagaland, Mizoram and Manipur. Funded by ministry of external affairs Kaladan Multi-model transit route provides access to the Mizoram via sea route, river route and land route.


20)   Consider the following statements

1. According to new constitution Nepal will have Presidential system.
2. Nepal will hold local elections for first time since 1997.

Which of the above statements is/are correct?


a. Only 1
b. Only 2
c. Both
d. None
Answer  Explanation 

ANSWER: Only 2

Explanation:
According to new constitution Nepal will continue with its current system of national governance which includes an executive Prime Minister and ceremonial President.


21)   Consider the following statements

1. The government of Sri Lanka is a semi-presidential system
2. By the new electoral system present system of proportional representation (PR) will change to combination of the First Past The Post (FPTP) and PR.

Which of the above statements is/are correct?


a. Only 1
b. Only 2
c. Both
d. None
Answer  Explanation 

ANSWER: Both

Explanation:
There will be no change in the size of Parliament. It will remain at 225. The President, directly elected for a six-year term, is head of state, head of government, and commander in chief of the armed forces. The President's deputy is the prime minister, who leads the ruling party in Parliament. The President appoints and heads a cabinet of ministers responsible to Parliament.


22)   Consider the following statements

1. Service Tax is an indirect tax.
2. It is levied by the central government.
3. All service providers of the country except in J&K have to pay service tax.
4. Only restaurants and eating places that have air-conditioning can charge service tax on only 40% of the amount charged.

Which of the above statements are true?


a. 1,2,3
b. 2,3,4
c. 1,3,4
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


23)   Consider the following statements

1. The Government of India launched the Modified Special Incentive Proposal Scheme (M-SIPS) to promote expansion of manufacturing, diversification and modernization in the Electronic System Design and Manufacturing (ESDM) sector.
2. The scheme has a provision of providing 20% subsidy for investments in capital expenditure within SEZs and 25% in non-SEZs.

Which of the above statements is/are correct?


a. Only 1
b. Only 2
c. Both
d. None
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both

Explanation:
No explanation is available for this question!


24)   Consider the following statements

1. The members of All India Services are recruited by the Center but are appointed in the States.
2. No disciplinary action can be taken against IAS by the State Governments without the permission of the Center.

Which of the above statements is/are correct?


a. Only 1
b. Only 2
c. Both
d. None
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both

Explanation:
No explanation is available for this question!


25)   Which of the following metals are found in chlorophyll ?

a. Copper
b. Zinc
c. Magnesium
d. Cadmium
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Magnesium

Explanation:
Chlorophyll has magnesium as its central metal ion, and the large organic molecule to which it bonds is known as a porphyrin. The porphyrin contains four nitrogen atoms bonded to the magnesium ion in a square planar arrangement.


26)   Who appoints municipal commissioner?

a. Governor
b. State government
c. Mayor
d. Rural local bodies
Answer  Explanation 

ANSWER: State government

Explanation:
In India, the municipal commissioner is the de facto executive head of government of a municipal corporation, the form of government which is granted to a city of over one million in population. While a mayor is elected to serve as the titular head of state of a municipal corporation, a municipal commissioner is appointed by the state government from the Indian Administrative Service and mostly from Provincial Civil Service to head the administrative staff of the Municipal Corporation, implement the decisions of the Corporation and prepare its annual budget.


27)   Consider the following statements

1. INS Vikrant is India's largest aircraft carrier
2. Only US, Russia, UK and China are capable of designing and constructing aircraft carriers.

Which of the above statements is/are correct?


a. Only 1
b. Only 2
c. Both
d. None
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 1

Explanation:
INS Vikrant has the capacity to carry 36 fighter planes. The flight deck of IAC will have the capacity to hold 19 aircraft and the hangar inside will have room for 17 fighters.Only US, Russia, UK and France are capable of designing and constructing aircraft carriers.


28)   Consider the following statements

1. India signed motor vehicles pact with Bhutan, Bangladesh and Nepal.
2. It will enable seamless transit of passenger and cargo vehicles among these nations.

Which of the above statements is/are correct?


a. Only 1
b. Only 2
c. Both
d. None
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both

Explanation:
The Cabinet had approved a proposal to sign the SAARC MVA during the SAARC Summit in Kathmandu in November 2014.But due to Pakistan's reservation BBIN pact will be signed.


29)   Consider the following statements

1. India signed the international convention of 2001 on civil liability for bunker oil pollution damage of the International Maritime Organization
2. India has to amend the Merchant Shipping Act, 1958
3. The bunker convention aims to ensure adequate, prompt, and effective compensation for damage caused by spills of oil, when carried as fuel in ships bunkers.
4. It would now apply to an Indian vessel wherever situated and to a foreign flag vessel while within Indian jurisdiction.

Which of the above statements are true?


a. 1,2,3
b. 2,3,4
c. 1,3,4
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above

Explanation:
The bunker convention has been in force internationally since November 21, 2008, and maritime nations accounting for 91 per cent of world shipping tonnage are parties to this. If India does not become a party, too, Indian flag ships visiting foreign ports will have to continue with the present dispensation of approaching foreign countries for bunker insurance compliance certificates, while foreign ships visiting Indian ports are not subject to compulsory insurance.


30)   Consider the following statements related to amendments of Negotiable Instruments Act, 1881.

1. It will enable filing of cheque bounce cases in the place where the cheque was presented for clearance or payment
2. It will help increase the credibility of the cheque as a financial instrument.

Which of the above statements is/are correct?


a. Only 1
b. Only 2
c. Both
d. None
Answer  Explanation 

ANSWER: Both

Explanation:
No explanation is available for this question!