| 1)   Which of the following statements is/are correct about INS Kochi? 
 1. INS Kochi is the second ship of the Kolkata-class (Project 15A) Guided Missile Destroyers.
 2. It is built by Mazagon Dock Shipbuilders.
 
 a. Only 1
 b. Only 2
 c. Both
 d. None
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Both
                                                                             Explanation: INS Kochi can be classified as a 'Network of Networks' as it is equipped with Ship Data Network (SDN), Combat Management System (CMS), Automatic Power Management System (APMS) and Auxiliary Control System (ACS).
 |  
 | 
		| 2)   World Heart Day is on - 
 a. 29 th September
 b. 28 th September
 c. 27 th September
 d. Last Sunday of September
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: 29 th September
                                                                             Explanation: World Heart Day theme for 2015 is “Creating Heart-Healthy Environments”
 |  
 | 
		| 3)   Kunduz is in news because of militant seizure. Where is Kunduz? 
 a. Nigeria
 b. Syria
 c. Iraq
 d. Afghanistan
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Afghanistan
                                                                             Explanation: - Kunduz is one of Afghanistan's largest cities.
 - It has long been a strategically important transport hub for the north of the country.
 - Kunduz is linked by highways to Kabul in the south, with Mazar-e-Sharif in the west and with Tajikistan in the north.
 - Kunduz is considered a gateway to Afghanistan's northern provinces and shares a border with Tajikistan, Afghanistan's Central Asian neighbour which is used for the smuggling of Afghan opium and heroin to Central Asia, which finally finds its way to Europe.
 |  
 | 
		| 4)   Match the pairs of carrier rocket with respective country. 
 1. Long March ------------------------- i. USA
 2. Unified Launch vehicle ----------- ii. India
 3. Vega --------------------------------- iii. Russia
 4. Falcon ------------------------------- iv. Europe
 5. Angara ------------------------------ v. China
 
 a. 1- ii, 2- v, 3-i, 4- iii ,5-iv
 b. 1- v, 2- ii, 3-iv, 4- i ,5-iii
 c. 1- iv, 2- v, 3-i, 4- iii , 5-ii
 d. 1- iii, 2- v, 3-iv, 4- i ,5-ii
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: 1- v, 2- ii, 3-iv, 4- i ,5-iii
                                                                             Explanation: No explanation is available for this question!
 |  
 | 
		| 5)   Nissar satellite is jointly developed by ISRO and 
 a. European Space Agency
 b. NASA
 c. Japan Aerospace Exploration Agency
 d. Israeli Space Agency
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: NASA
                                                                             Explanation: The Nasa-Isro Synthetic Aperture Radar(NISAR) mission is a joint project between NASA and ISRO to co-develop and launch a dual frequency synthetic aperture radar satellite. The satellite will be the first radar imaging satellite to use dual frequency and it is planned to be used for remote sensing to observe and understand natural processes of the Earth.
 |  
 | 
		| 6)   Which of the following pair is wrongly matched? 
 a. Ease of doing business: World bank group
 b. Global competitive index: Wall street Journal
 c. World survey of economic forum: Freedom house
 d. All are correct
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Global competitive index: Wall street Journal
                                                                             Explanation: Global competitive index is created by world economic forum.
 India ranked  55th on a global index of the world's most competitive economies, where Switzerland remains on top.
 |  
 | 
		| 7)   Which of the following statements is/are correct about Arjuna Award? 
 1. The Arjuna Awards recognize outstanding achievement in National sports.
 2. It is also given for Sports for the Physically Challenged
 
 a. Only 1
 b. Only 2
 c. Both
 d. None
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Both
                                                                             Explanation: From the year 2001, the award is given only in disciplines falling under the following categories:
 
 Olympic Games / Asian Games / Commonwealth Games / World Cup / World Championship Disciplines and Cricket
 Indigenous Games
 Sports for the Physically Challenged
 |  
 | 
		| 8)   MITRA SHAKTI 2015 are joint military exercise between India and - 
 a. Australia
 b. Italy
 c. Bhutan
 d. Sri Lanka
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Sri Lanka
                                                                             Explanation: Exercise MITRA SHAKTI-2015 will be conducted at Pune  between India and Sri Lanka.
 
 It is third edition of the joint training exercise between both countries that seeks to build Military to Military co-operation and interoperability.
 |  
 | 
		| 9)   Which of the following statements is/are correct about Governor? 
 1.  Governor can be dismissal by the Prime Minister on the advice of the President of the country
 2.  One person can be the Governor of two or more states.
 
 a. Only 1
 b. Only 2
 c. Both
 d. None
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Only 2
                                                                             Explanation: V Shanmuganathan, Governor of Meghalaya has also been appointed to take charge as the Governor of Manipur. His appointment came as Manipur Governor Syed Ahmed passed away.
 |  
 | 
		| 10)   Which of the following statement/s is/are correct about DigiLocker ? 
 1. It provides 100 MB secure dedicated personal electronic space for storing the documents.
 2. It is linked to the Aadhar number of the user.
 
 a. Only 1
 b. Only 2
 c. Both
 d.  None
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: Only 2
                                                                             Explanation: DigiLocker service provides 10 MB secure dedicated personal electronic space for storing the documents.The government is also planning to subsequently increase the storage space to 1 GB.
 |  
 | 
		| 11)   Bharat fund focuses on - 
 1. Health
 2. Agriculture
 3. Aadhar
 4. Renewable energy
 5. Technologies
 
 a. 1,3,4,5
 b. 1,2,3,4
 c. 1,2,4,5
 d. All
 
 
											                        
											                        | Answer 
											                                Explanation 
											                                Related Ques |  
											                        | 
                                                                            ANSWER: 1,2,4,5
                                                                             Explanation: Prime Minister Narendra Modi announced a $150 million BHARAT Fund which stands not just for India, but also for Better Health, Agriculture, Renewable and Technologies.
 |  
 |